Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

3η Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών: την Κυριακή… καθαρίζουμε το Δέλτα Αξιού!

Μας το έστειλε η Λία Παπαδράγκα..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ
 Την Κυριακή 7 Απριλίου ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και ο Δήμος Δέλτα διοργανώνουν στο Δέλτα Αξιού το δεύτερο για φέτος εθελοντικό καθαρισμό, στο πλαίσιο της
3ης Εκστρατείας Εθελοντικών Καθαρισμών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.
Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε το παράκτιο τμήμα του Δέλτα Αξιού, με σημείο εκκίνησης το πέτρινο φυλάκιο. Από το πέτρινο φυλάκιο ξεκινά το κυρίως Δέλτα του ποταμού Αξιού, το οποίο φιλοξενεί μία από τις πιο σημαντικές μεικτές αποικίες ερωδιών της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπου την άνοιξη φωλιάζουν εκατοντάδες ζευγάρια ερωδιών (λευκοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, κρυπτοτσικινιάδες, χουλιαρομύτες), αλλά και κορμοράνοι, λαγγόνες και χαλκόκοτες.
Το Δέλτα του Αξιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα εκβολικά συστήματα της Ελλάδας, το οποίο προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροτόπους, ενώ επίσης ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Το τελευταίο διάστημα το παράκτιο τμήμα «πλημμύρισε» σκουπίδια που ξεβράστηκαν στην ακτή λόγω των αέρηδων και των έντονων καιρικών φαινομένων ή κατέβηκαν από βορειότερες περιοχές με το ποτάμι που φούσκωσε και κατέβασε μεγάλες ποσότητες νερού.  Αυτά τα ανεπιθύμητα σκουπίδια και πλαστικά θα κληθούμε να καθαρίσουμε, ελπίζοντας να στείλουμε το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να φροντίζουν να κρατούν το περιβάλλον καθαρό. Μαζί μας θα είναι την Κυριακή οι Πρόσκοποι της Χαλάστρας, καθώς και μαθητές και γονείς του ΔΕΛΑΣΑΛ.
Το ραντεβού είναι στις 10 το πρωί!
Δωρεάν μεταφορά από Χαλάστρα
Όσοι θα ξεκινήσουν από τη Χαλάστρα μπορούν να μεταβούν στο σημείο του καθαρισμού με λεωφορείο του Δήμου Δέλτα, το οποίο θα ξεκινήσει από την πλατεία της Χαλάστρας στις 9:30.
Στις Αλυκές…
Στο μεταξύ, την Κυριακή που πέρασε καθαρίσαμε την παραλία των Αλυκών Κίτρους από την νότια πλευρά –στον Κορινό). Περίπου 150 εθελοντές ήταν μαζί μας από τα γειτονικά χωριά, την Κατερίνη αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Δυνατό «παρών» έδωσαν οι μαθητές σχολείων της Χαριλάου που συμμετέχουν σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας της θάλασσας που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία μυδοκαλλιεργητών της περιοχής.
Η 3η Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών είναι μία πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Θα ακολουθήσουν στις 14 Απριλίου το παραποτάμιο δάσος του Αξιού στα Κουφάλια και στις 21 Απριλίου οι εκβολές του Γαλλικού ποταμού.
Για περισσότερες πληροφορίες και χάρτη πρόσβασης επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.axiosdelta.gr
Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).