Κυριακή 7 Απριλίου 2013

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ


7 Απριλίου 2013
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Αφιερωμένη στην υπέρταση και τις επιπτώσεις της  

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται στης 7 Απριλίου κάθε χρόνου ως επέτειος της ίδρυσης του
Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) το 1948. Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας το οποίο αναδεικνύει μια προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο. Το θέμα για το 2013 είναι η υπέρταση.
Η υπέρταση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές χώρες και εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τους κυριότερους παράγοντες πρόκλησης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και νεφρικής ανεπάρκειας. Σε έναν ενήλικα άνω των 18 ετών, αρτηριακή υπέρταση ορίζεται όταν η συστολική πίεση του αρτηριακού αίματος είναι 140 mmHg ή μεγαλύτερη ή/και η διαστολική είναι 90mmHg ή μεγαλύτερη. Έρευνες σε διάφορες αναπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά κλπ, έχουν δείξει ότι περίπου ένας στους τέσσερις ενηλίκους εμφανίζει υπέρταση.
Η υπέρταση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα. Ουσιαστικά η υπέρταση αποτελεί τον ισχυρότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για έμφραγμα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνοδεύεται από άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή καταστάσεις όπως παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα λιπιδίων αίματος, κάπνισμα, κατάχρηση αλατιού στη διατροφή, κατάχτηση αλκοόλ. Το 50% των θανάτων από εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια προκαλείται από συστολική πίεση αίματος 140mg ή διαστολική πίεση 90mg. Ωστόσο υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα  από τον έλεγχο της υπέρτασης μέσω της πρόληψης και της αποφυγής των παραπάνω αναφερομένων παραγόντων κινδύνου εκτός από την φαρμακευτική αγωγή με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής ( σωστή διατροφή και σωματική άσκηση) .

Με αφορμή τη  Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με θέμα την υπέρταση και τις επιπτώσεις της στην υγεία , οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας μεριμνούν  με την διαρκή ενημέρωση  του κοινού διαθέτοντας σχετικό ενημερωτικό έντυπο υλικό  επισυναπτόμενο  με οδηγίες που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου μας .

Αιγίνιο    , 4-4-2013
Από το Δήμο Πύδνας -  Κολινδρού.


(Το δελτίο τύπου επιμελήθηκε το νοσηλευτικό προσωπικό του Δήμου που προσελήφθη με 5/μηνη σύμβαση μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας)