Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη για Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. – Μ.Ε.Α.

Μας το έστειλε ο Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π.)..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π.), μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε στις τάξεις των εργαζομένων αλλά και των ωφελουμένων πανελλαδικά η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικώνστη Συνεδρίαση της
Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Βουλής, στις 17/04/2013, εκφράζει την απογοήτευσή του, καθώς μέχρι σήμερα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. έβλεπε μόνο συμμάχους.
Θεωρούμε άδικη και άστοχη την τοποθέτηση του κ. Υπουργού, ο οποίος χρησιμοποίησε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τα Κ.Δ.Α.Π., όπως: «απλή απασχόληση», «προτεραιότητα οι
βρεφονηπιακοί», «οι δικαιούχοι δεν έχουν ανάγκη», οι οποίοι στην ουσία «καταργούν» την όλη προσφορά και την σπουδαιότητα του έργου που συντελείται εδώ και 13 χρόνια στα Κ.Δ.Α.Π. και την ανάγκη που έχουν οι οικογένειες που ωφελούνται συμμετέχοντας στις Δομές μας.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε μεταξύ άλλων: «Είπε ο κ. Νταβλούρος για τα ΚΔΑΠ και τους βρεφονηπιακούς, γιατί θεωρώ ότι έγινε υπερβολή στα ΚΔΑΠ δηλαδή όταν μια άνεργη μητέρα δεν έχει να αφήσει παιδί της σ' ένα βρεφονηπιακό σταθμό ακούγεται λίγο πολυτέλεια για κάποιες γυναίκες οι οποίες θέλουν απλά να απασχολούν τα παιδιά τους κάποιες ώρες την ημέρα. Άρα δεν μπορούμε να ξεφεύγουμε από πρόγραμμα των ΚΔΑΠ γιατί είναι μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος που χρηματοδοτείται, αλλά για μας προτεραιότητα έχουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για τις άνεργες γυναίκες. Και βεβαίως πρέπει να γίνεται και γίνεται με αυστηρό τρόπο ο έλεγχος των δικαιούχων για να μην μπαίνουν μέσα στο πρόγραμμα άτομα που δεν δικαιούνται πραγματικά γιατί δεν έχουν ανάγκη.»

Γονείς, από όλη την Ελλάδα, διαβάζοντας την δήλωση του κ. Στυλιανίδη, αφενός αναστατώθηκαν και αφετέρου απόρησαν θεωρώντας πως μάλλον ο κ. Υπουργός έχει ελλειπή ενημέρωση για τον ρόλο των Κ.Δ.Α.Π., το έργο και την βοήθεια που προσφέρουν στην εργαζόμενη και άνεργη γυναίκα, ειδικά  σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Λάβαμε δεκάδες τηλεφωνήματα από γονείς που θεώρησαν πως υποτιμάται η έννοια της «ανάγκης» τους, δια στόματος του ίδιου του Υπουργού. Μητέρες, μας είπαν πως «εργαζόμενες δεν είναι μόνο οι γυναίκες που τα παιδιά τους είναι βρέφη ή νήπεια, αλλά και εκείνες που τα παιδιά τους είναι στο δημοτικό σχολείο και στην προεφηβική ηλικία.
Η γυναίκα δεν εργάζεται μόνο τις πρωινές ώρες, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, είναι αναγκασμένη
πολλές φορές να δουλεύει μέχρι αργά το βράδυ, αδυνατώντας να πληρώσει κάποιο ιδιωτικό
κέντρο φύλαξης και φροντίδας ή κάποιον άνθρωπο για να κρατήσει το παιδί της.»

Ο ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. ζήτησε άμεσα συνάντηση με τον κ. Υπουργό στην οποία θα μας δοθεί η ευκαιρία να τον ενημερώσουμε εκτενώς για το αν τα ΚΔΑΠ είναι μία «απλή απασχόληση», για το αν τα ΚΔΑΠ θα έπρεπε και γιατί θα έρπεπε να είναι «προτεραιότητα» όπως οι βρεφονηπιακοί, όπως και για το αν οι δικαιούχοι έχουν «ανάγκη» ή όχι τη συγκεκριμένη Κοινωνική Δομή.
Η περιόδος που διανύουμε είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών,δεδομένης της μεγάλης καθυστέρησης του Υπουργείου Εργασίας να ανακοινώσει την ομαλή συνέχιση του προγράμματος, γεγονός που μας καθιστά ανήσυχους και επιφυλακτικούς.
Αξίζει να αναφερθεί πως κατά την παραμονή τους στα Κ.Δ.Α.Π. ανά την Ελλάδα, τα παιδιά ασχολούνται με καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες, παρακολουθούν και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, καλλιεργούν την δημιουργικότητά τους, ευαισθητοποιούνται περιβαλλοντολογικά, κοινωνικοποιούνται και εν   ολίγοις βιώνουν μια εμπειρία καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξή τους ως ενεργά μέλη της κοινωνίας μας.
Παράλληλα, ο θεσμός των Κ.Δ.Α.Π. έχει καταστεί αναγκαιότητα για την ελληνική οικογένεια, ειδικά στις μέρες μας που η κρίση έχει αποδεκατίσει το εισόδημα και η ανεργία διαλύει τον κοινωνικό ιστό, πόσο μάλλον τώρα πια που καταστρατηγείται και ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου.
Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να εργασθούν ή να αναζητήσουν εργασία, όσο τα παιδιά τους βρίσκονται στο ασφαλές και εκπαιδευτικό περιβάλλον των Κ.Δ.Α.Π. και έτσι αποφεύγονται οι κίνδυνοι που υπάρχουν όταν αφήνεις ένα παιδί μόνο απουσιάζοντας από το σπίτι.
Τα Κ.Δ.Α.Π. είναι στο στόχαστρο και δέχονται αδικαιολόγητο πόλεμο σε ένα σκηνικό «τεχνητής» σύγκρισης με άλλες κοινωνικές δομές. Καλούμε τους γονείς, τις τοπικές κοινωνίες, τους Δημάρχους στο σύνολό τους αλλά και τους αρμόδιους Υπουργούς με τις υφιστάμενες υπηρεσίες τους, να μην υποκύπτουν σε άστοχα, άδικα και λανθασμένα διλήμματα σχετικά με το ποια από τις κοινωνικές δομές της χώρας μας είναι περισσότερο σημαντική και ποια όχι!
Όλες οι Κοινωνικές Υπηρεσίες που προσφέρει το Κράτος στους πολίτες του είναι απολύτως αναγκαίες, ειδικά στις μέρες μας που όλοι καλούμαστε να σηκώσουμε ένα βάρος μεγαλύτερο των δυνατοτήτων μας. Σημαντικοί οι παιδικοί σταθμοί, σημαντικοί οι βρεφικοί, σημαντικά τα Κ.Η.Φ.Η. και το Βοήθεια στο Σπίτι, σημαντικά τα Κ.Δ.Α.Π. και τα Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α..
Δεν υπάρχει περιττή Κοινωνική Δομή και καθεμιά από αυτές είναι εξίσου σπουδαία για την
κοινωνική ομάδα στην οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της.
Οι εργαζόμενοι στα Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α., μαζί με τους εργαζόμενους στις άλλες Προνοιακές Δομές (βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί), αλλά έχοντας στο πλευρό τους και τους γονείς, που ευεργετούνται από τα προγράμματα αυτά, καταβάλουν ήδη μεγάλες  προσπάθειες ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία τους και η παροχή υψηλού επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών στην ελληνική οικογένεια.

Ευχαριστούμε πολύ και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία.

                          Με εκτίμηση
                              Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ     ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ