Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Όλα ανοιχτά για μείωση φόρων σε εστίαση και πετρέλαιο

Μετά τον Πολ Τόμσεν και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ειδικού φόρου στο
πετρέλαιο. Επί της ουσίας, για όλα αποφασίζει η τρόικα... 

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων θα συζητηθούν στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας και τις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο, τον Ιούνιο.

Το είπε στους Έλληνες δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο κ. Στουρνάρας αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για τις προαγωγές στο δημόσιο, η οποία θα περιορίζει τη σημασία των ετών προϋπηρεσίας και, όπως λέει, θα έχει στόχο την προώθηση νεότερων αλλά και με καλύτερα προσόντα στελεχών. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμό της επετηρίδας και της αρχαιότητας.

«Θεωρώ ότι έχει κλείσει το θέμα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, τώρα μένει η υλοποίηση. Η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου δεν συνεπάγεται νέες αποχωρήσεις, αλλά μια διαρκή διαδικασίας βελτίωση» δηλώνει χαρακτηριστικά, για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, ο κ. Στουρνάρας.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών λέει πως δε συμμερίζεται τις ανησυχίες για τον κίνδυνο αφελληνισμού τους, ενώ για την Εθνική και τη Εurobank σημειώνει ότι οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από το εάν θα καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση.

«Πρωταρχικό ζητούμενο της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή» τονίζει ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι στην ουσία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ φορολογικής πολιτικής, που ασκείται από το ΥΠΟΙΚ, και εφαρμογής της πολιτικής, που ασκείται από το νέο γγ. Εσόδων που, όπως αναφέρει, «χαίρει πλέον ουσιαστικής ανεξαρτησίας στην άσκηση των καθηκόντων του».

newsit.gr