Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

      ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ- Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ

ΠΕΡΑΣΕΙ- ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΤΗΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ- ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 11.30πμ. ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ



ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ , Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ <<Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ>> ΚΑΙ Ο ΚΟΛΟΘΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ 5ΜΗΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.



Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας αποτελούν μια σημαντική κατάκτηση των εργαζομένων και ένα αποτελεσματικό μέσο για την προστασία τους από την ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για την απόσπαση όλο και μεγαλύτερης υπεραξίας.

Η υπεράσπιση αυτού του βασικού δικαιώματος για την εργατική τάξη ήταν πάντα αντικείμενο σκληρής πάλης και διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία και τις αστικές κυβερνήσεις. Τα αποτελέσματα αυτού του αγώνα καθορίζονται κάθε φορά από την δύναμη της οργάνωσης της εργατικής τάξης και του συσχετισμού δύναμης στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος υπέρ των ταξικών δυνάμεων.

Η μεγαλοεργοδοσία, οι καπιταλιστές, τα μονοπώλια ποτέ δεν είχαν συμβιβαστεί με την βασική αυτή κατάκτηση. Ένα από τα βασικά όπλα των καπιταλιστών ήταν η εξαγορά και ο έλεγχος της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σήμερα η εργατική τάξη βρίσκεται μπροστά σε μια γενικευμένη επίθεση με στόχο τη ριζική ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συνολικότερα των εργασιακών σχέσεων.

Στόχος τους δεν είναι μόνο να φορτώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης με την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας στην φάση της ανάκαμψης, αλλά και το χτύπημα και του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος.

Συγκεντρώνουν τα κύρια πυρά τους στην κατάργηση του σταθερού κατώτατου μεροκάματου και μισθού στο σταθερό ημερήσιο χρόνο, στην κατάργηση των επιδομάτων και ασφαλιστικών εισφορών. Αυξάνουν την πίεση μέσω των γυναικών και της νεολαίας με την επιβολή ακόμα πιο χαμηλών μισθών και μεροκάματων.

Στην πράξη που συντελείτε ήδη επιχειρήται απευθείας από τους εργοδότες μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας και μέσω υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με μειώσεις μισθών κάτω από τα επίπεδα της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα με βάση την δέσμευση του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων προωθείται η ουσιαστική κατάργηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας αφού προβλέπεται ο καθορισμός του κατώτερου μισθού και μεροκάματου να γίνει από την κυβέρνηση με νόμο.

Ένα πρώτο σημαντικό νομοθετικό βήμα είχε γίνει με την μείωση του κατώτερου μεροκάματου από 751 ευρώ σε 586 ευρώ και με την εξαίρεση των νέων έως 25 ευρώ να πληρώνονται κάτω από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας (511 ευρώ). Η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα ψηφίζοντας στην βουλή νόμο για την πλήρης κατάργηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η κατάργηση της εθνικής γενικής σύμβασης εργασίας αποτελεί ουσιαστικό και μεγάλο βήμα προς τα πίσω σε σχέση με την μέχρι σήμερα κατάσταση όπου η μείωση των μισθών, η καταβολή μισθού κάτω από τα επίπεδα της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ήταν μια αυθαίρετη και παράνομη ενέργεια από την μεριά της εργοδοσίας. Νομιμοποιεί δηλαδή την αξίωση και πρακτική της μεγαλοεργοδοσίας.

Δεν νομιμοποιεί μόνο τις μειώσεις μισθών, ανοίγει τον δρόμο στην ατομική συμφωνία, υπονομεύει την ίδια την υπόσταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους θα είναι οδυνηρές. Δεν θα έχουν μόνο την άμεση και απευθείας μείωση του μισθού και του ημερομίσθιου. Θα έχουμε μείωση σημαντικού βαθμού των συνολικών ετησίων αποδοχών των εργαζομένων αφού επί του βασικού υπολογίζονται βασικά επιδόματα γάμου, τέκνων, προϋπηρεσίας, ανθυγιεινού, επιστημονικού, αποζημιώσεις, δώρα, άδεια κ.α. Θα πλήξει όλους τους εργαζόμενους.

Το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα καλεί σε πανεργατικό συναγερμό. Το ΠΑΜΕ κάνει απερίφραστα γνωστό πως δεν κάνει πίσω. Η μεγαλοεργοδοσία να μην τολμήσει να βάλει εμπόδια στην ταξική οργάνωση της εργατικής τάξης, στην δράση του ΠΑΜΕ όπως έγινε στην βιομηχανία «ΒΙΟΡΟΛ» στην Χράνη Πιερίας όπου ο εργοδότης επιτέθηκε στο κλιμάκιο του ΠΑΜΕ που ενημέρωνε τους εργάτες για τις εξελίξεις για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και καλούσε τους εργάτες να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13/5 στις 11.30 πμ στην Κεντρική Πλατεία Κατερίνης.

Με περίσσιο θράσος και αποθρασυμένος από την κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου και της τρικομματικής κυβέρνησης ο εργοδότης με προκλητικότητα πήγε να τρομοκρατήσει το κλιμάκιο του ΠΑΜΕ λέγοντας τους πως θα φέρει την αστυνομία αν δεν αποχωρούσαν από τον χώρο που βρισκόταν. Επίσης είπε ό,τι καλά κάνουν και καταργούν τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ναι, από την μεριά του ο εργοδότης της «ΒΙΟΡΟΛ» έχει δίκιο, όπως η Ε.Ε., το αστικό κράτος και κάθε καπιταλιστής-μεγαλοεργοδότης έχει δίκιο και καλά κάνουν που προασπίζονται σθεναρά το ταξικό τους συμφέρον για μεγιστοποίηση των κερδών τους μέσα από την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης των εργατών.

Οι εργάτες όμως, ως παραγωγοί του πλούτου έχουν διαμετρικά ταξικά αντίθετα συμφέροντα με τον εργοδότη-καπιταλιστή και πρέπει αυτή την μεριά τους οργανωμένα, ταξικά να προασπίσουν τα εργατικά τους δικαιώματα αλλά και να διεκδικήσουν τον πλούτο που οι ίδιοι με την δουλειά τους παράγουν για να βάλουν μια και καλή τέλος στην φτώχεια, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα για αυτούς και τις οικογένειας τους. Στο χέρι τους είναι να απελευθερώσουν την κοινωνία από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς και ταξικής εκμετάλλευσης για την κοινωνική απελευθέρωση.

Το ΠΑΜΕ καλεί κάθε εργάτη του νομού Πιερίας, σε αγωνιστική-ταξική συστράτευση. Καλεί όλο το λαό που πλήττεται βάναυσα από τις συνέπειες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τις πολιτικές της αστικής διαχείρισης σε ταξική, αντιμονοπωλιακή, λαϊκή οργάνωση. Οργάνωση παντού, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις κατοικίες, οργάνωση με ταξικό, αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό παλεύοντας σήμερα για την προάσπιση των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων με προοπτική την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Αυτό το σοβαρό καθήκον έχει σήμερα να βγάλει εις πέρας η εργατική τάξη της χώρας μας που με όρους αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής, λαϊκής συμμαχίας πρέπει να διεκδικήσει την δική της εξουσία. Την εξουσία που το παραγόμενο προϊόν που φτιάχνουν οι εργάτες δεν θα μετατρέπεται σε πλούτο, μετρητά, στις τράπεζες και στα θησαυροφυλάκια του κόσμου, αλλά θα ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές κοινωνικές ανάγκες. Ταξικός αγώνας τώρα παντού και καθημερινά.

Για αυτό καλούμε την εργατική τάξη του νομού μας και σύσσωμο το φτωχό λαό να συμμετάσχει στην συγκέντρωση-συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ως παρέμβαση και κλιμάκωση του εργατικού-λαϊκού ταξικού αγώνα το Σάββατο 13 Απριλίου στις 11.30 πμ στην κεντρική πλατεία Κατερίνης.