Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

moodeet: Μια εφαρμογή από Έλληνες φοιτητές που φιλοδοξεί να γίνει το ελληνικό facebook

Μας το έστειλε το greekpcblog.com....Ευχαριστούμε πάρα πολύ

Στη ανάρτηση αυτή θα μάθουμε τη είναι το “moodeet”, μια εφαρμογή που φτιάχτηκε με πολύ μεράκι από Έλληνες φοιτητές, μέσα από μια συνέντευξη που έδωσαν στο newsbeast.gr

Είναι νέοι και φιλόδοξοι. Κάποιοι τους χαρακτηρίζουν ως εκείνους που ήρθαν να καλύψουν το
«κενό» που έχει αφήσει το Facebook, όμως, δεν συγκρίνουν τη δημιουργία τους με την παγκόσμια πλατφόρμα. Λένε ότι τους ενδιαφέρει το «moodeet» να καθιερωθεί και να αναγνωριστεί παγκοσμίως.
Ο λόγος για μια παρέα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που δημιουργεί. Πρόκειται για τους Ιωσήφ Αλβέρτη (co-founder), το Μιχάλη Πετυχάκη (co-founder) που είναι απόφοιτοι των ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΕΜΠ και υποψήφιοι διδάκτορες. Μαζί τους ο Δημήτρης Μωραΐτης (co-founder) που είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά των Ψηφιακών συστημάτων και έχει ένα μεταπτυχιακό στο Marketing και social media καθώς και το φίλο τους, Μάκη, που είναι ο γραφίστας της ομάδας αλλά και τον Άλεξ που είναι ο developer του iOS και είναι από Γερμανία. Αυτή είναι η ομάδα του «moodeet» που αποτυπώνει τα συναισθήματα σε emoticons και μιλάει στο newsbeast.gr τόσο για την επιτυχία της όσο και για τα όνειρά της για το μέλλον.
Και μπορεί να λένε πολλοί ότι για να πετύχεις, πρέπει να εγκαταλείψεις την Ελλάδα, όμως, εκείνοι αντιστέκονται. Και θέλουν να δημιουργήσουν, όπως και το κάνουν άλλωστε, χωρίς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.
- Μιλήστε μας για το Moodeet. Τι ακριβώς είναι;
«Το Moodeet θέλουμε να γίνει η προέκταση του εαυτού μας, μία κεντρική εφαρμογή που να μπορεί να μας καταλάβει, να μας “νιώσει” και να αλλάξει τον τρόπο που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Θα λέγαμε ότι θέλει να δώσει χαρακτήρα σε μία απρόσωπη τεχνολογία, σε μία απρόσωπη επικοινωνία. Η ιδέα είναι πως αν διευκολύνουμε τους ανθρώπους να μοιραστούν τη διάθεσή τους, αν τους δώσουμε μία πραγματικά εύκολη εφαρμογή που να μπορούν να εκφραστούν μοναδικά, τότε σιγά σιγά θα μπορέσουμε να μαθαίνουμε τον κάθε άνθρωπο και να του συμπεριφερόμαστε με μία μοναδικότητα. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορετικό περιεχόμενο στην εφαρμογή, μπορεί να σημαίνει και μελλοντικά αλλαγή της ίδιας της εφαρμογής αλλά και της συμπεριφοράς της συσκευής.
Ήδη στην επικοινωνία μας προσθέτουμε συντομογραφίες που δηλώνουν τη διάθεσή μας, που δίνουν διαφορετικό τόνο στο κείμενό μας. Ήδη έχουμε ένα ηλεκτρονικό αποτύπωμα που δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε, με το περιεχόμενο που δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να το δει, ποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει εναντίον μας. Και εκεί γεννήθηκε η ιδέα μας: “τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να καταλάβουμε για τους ανθρώπους γύρω μας πως νιώθουν αυτή τη στιγμή”, έτσι ώστε αν είναι στεναχωρημένοι να προσπαθήσουμε να τους φτιάξουμε τη διάθεση, αν είναι θυμωμένοι να προσπαθήσουμε να τους πλησιάσουμε, αν είμαστε χαρούμενοι να μοιραστούμε τη χαρά μας με κάποιον. Και η συσκευή που πλέον έχουμε μαζί μας συνέχεια είναι το κινητό μας, αλλά και διάφορες άλλες φορητές συσκευές που εμφανίστηκαν πρόσφατα ή έρχονται, όπως τα tablets ή τα “έξυπνα” ρολόγια.
Αρχικά το Moodeet αναπτύχθηκε σαν ιδέα, σχεδιασμένο να έχει τα πιο δυνατά στοιχεία από κάθε άλλο κοινωνικό δίκτυο: τη δύναμη να μοιράζεσαι το στίγμα σου όπως το Foursquare, να εκφράζεσαι δημόσια όπως στο Twitter, μία φωτογραφία όπως στο Instagram. Σαν εγχείρημα φάνηκε και είναι ακόμα πάρα πολύ μεγάλο, πόσο μάλλον για τα ελληνικά δεδομένα. Και επειδή μία ιδέα παραμένει αιώνια μια ιδέα αν δεν δράσεις, εκεί αρχίσαμε να μεγαλώνουμε σαν ομάδα. Τα δύο άτομα έγιναν τέσσερα, μετά πάλι 3=τρία, και τελικά καταλήξαμε στη σημερινή μας σύνθεση που είμαστε πέντε βασικά μέλη. Εξαιρετική είναι και η συνεργασία με τρεις εξαιρετικούς προγραμματιστές, που προσπαθούμε σιγά σιγά να τους εντάξουμε στην ομάδα μας.
Στόχος μας είναι το Moodeet να γίνει μία μοναδική πλατφόρμα δικτύωσης των ανθρώπων με βάση τη διάθεσή τους. Μία πλατφόρμα που να μπορεί να αλλάξει ακόμα και τα χρώματα του σπιτιού μας στο κοντινό μέλλον ανάλογα με τη διάθεσή μας, αλλά στο άμεσο μέλλον θα μπορεί να μας προσφέρει μοναδικές προτάσεις για έξοδο, δραστηριότητες ή άλλους ανθρώπους».
-Πολλοί λένε ότι είστε οι δημιουργοί του ελληνικού Facebook, εσείς πώς απαντάτε;
«Το Facebook αυτή τη στιγμή είναι μία μορφή εδραιωμένης επικοινωνίας, ό,τι ήταν μέχρι τώρα και το email στη καθημερινή μας ζωή, ένας εύκολος τρόπος ταυτοποίησης των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρεφόμαστε. Πριν από το Facebook ρωτάγαμε για να μάθουμε πληροφορίες για ανθρώπους, πλέον όλοι το δηλώνουν μόνοι τους σε ένα κεντρικό σημείο αναφοράς. Αν συγκρίνουμε το Moodeet με το μέγεθος και τις λειτουργίες του Facebook μπορούμε κατηγορηματικά να απαντήσουμε πως δεν είμαστε ένα Facebook. Φυσικά σαν κοινωνικό δίκτυο εξακολουθούμε να επιτρέπουμε στους ανθρώπους να συνάπτουν νέες φιλίες και να κάνουν γνωριμίες. Το Moodeet δίνει έμφαση στην επικοινωνία με βάση τη θέση μας και με βάση τη διάθεσή μας. Άρα θέλουμε να μοιραστούμε μία έντονη εμπειρία που επηρεάζεται από τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε, τα άτομα που είμαστε μαζί, μία εικόνα που βλέπουμε, και όλα αυτά εκδηλώνονται με ένα emoticon.
Όπως αναφέραμε προηγουμένως άλλωστε το Facebook ίσως είναι το μόνο δίκτυο που επιλέξαμε να μην κρατήσουμε στοιχεία του, ως προς τις λειτουργίες μας. Πολύ απλά γιατί το Facebook είναι μία πλατφόρμα που υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες και αντιγράφει τους πάντες. Από τεχνικής άποψης, φυσικά και αποτελεί αντικείμενο μελέτης για εμάς, αφού αποτελεί από τις πιο καινοτόμες εταιρίες στο χώρο των πληροφοριακών συστημάτων, μετά τη Google. Και είναι αρκετά πιο ανοικτό στην κοινότητα σχετικά με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί, σε σχέση με τη Google.
Μακάρι να φτάσουμε κάποια στιγμή να λέμε ότι η νέα Google ή το νέο Facebook ξεκίνησε από την Ελλάδα. Αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα, και αν και κολακευόμαστε δεν το υποστηρίζουμε».
- Πολλοί νέοι ισχυρίζονται ότι θα φύγουν από την Ελλάδα δεδομένων των συνθηκών. Ποια είναι η άποψή σας; Θα εγκαταλείπατε ποτέ την Ελλάδα;
«Πήγαμε ήδη πριν έναν χρόνο ένα ταξίδι στην Αμερική για να δούμε το κλίμα. Έχουμε επίσης συχνά ταξίδια στην Ευρώπη λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, ενώ ένα μέλος της ομάδας μας μένει μόνιμα στη Γερμανία. Με άλλα λόγια, αν θέλαμε να φύγουμε θα το είχαμε κάνει ήδη.
Αυτή η χώρα μπορεί να έχει πολλά στραβά, με βασικότερο για εμάς την άρνηση των Ελλήνων να συνεργαστούμε για την πρόοδο και ένα κοινό σκοπό. Αλλά έχει και δύο φανταστικά πλεονεκτήματα, τον ήλιο και τη θάλασσα. Είναι μοναδικό να πας στο εξωτερικό και να ακούς πως όλοι έχουν όνειρο της ζωής τους να επισκεφτούν τη χώρα μας, να δουν τα ελληνικά νησιά. Και αυτή η χώρα δε μπορεί να θρέψει τα παιδιά της και τα αφήνει να φύγουν. Μπορεί αρκετοί να έχουν πληγωθεί από την Ελλάδα, αλλά αν δεν αλλάξουμε τη νοοτροπία από μόνοι μας δεν θα το κάνει κανένας για χάρη μας.
Θέλουμε να παραμείνουμε στην Ελλάδα. Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από εδώ γιατί γνωρίζουμε καλύτερα το μέρος στο οποίο μεγαλώσαμε. Και έχουμε ήδη πολύ μεγάλη βοήθεια από άτομα εντός της Ελλάδας που μας βοηθάνε με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Η πιο σημαντική στιγμή για εμάς ήταν άλλωστε η επιλογή από το πρόγραμμα του Rising Stars, που φέρνουμε σαν κληρονομιά δύο μοναδικούς μέντορες. Αν κάποια στιγμή το Moodeet μεγαλώσει τόσο ώστε να πρέπει να έχει παρουσία στο εξωτερικό, θέλουμε να έχουμε παρουσία στην Ελλάδα. Αν τώρα οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θέλουμε να παραμείνουμε πλήρως.
Το τρελό όνειρο για εμάς είναι να ζήσουμε τη κουλτούρα της Silicon Valley στην Ελλάδα. Και δε συγκρίνουμε τα μεγέθη, αλλά τη νοοτροπία. Εκεί που όλοι μιλάνε για μία “φανταστική ιδέα” που θα αλλάξει τον κόσμο, εκεί που άνθρωποι καθημερινοί δίπλα σου είναι πετυχημένοι και δεν έχουν την ανάγκη να το επιδεικνύουν. Αυτό θέλουμε να το δούμε στην Ελλάδα κάποια στιγμή. Ήδη έχουμε ζήσει μία τέτοια εμπειρία, σε μία αλυσίδα καφέ όπου συζητώντας με ένα άλλο ελληνικό startup, ένα παιδί μοιράστηκε την ιδέα του μαζί μας. Και ξαφνικά εντυπωσιασμένοι από το τι κάνει, όλοι σπεύσαμε να τον βοηθήσουμε με όποιες γνωριμίες και εμπειρίες είχαμε. Και μεγαλώνει η κοινότητα των ελληνικών startup. Αρκεί να υπάρχει και κάποιος που θα τα εμπιστευτεί και θα επενδύσει στα άτομα για να φέρουν σε πέρας τις ιδέες τους. Και αυτός ο κάποιος πρέπει να επενδύσει με άξονα τη παγκόσμια ανάπτυξη, χωρίς να εμποδίσει μελλοντική επένδυση. Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει η τάση να κρατάει ένας επενδυτής μεγάλο ποσοστό για ένα πολύ μικρό ποσό. Λογικό βάσει της ελληνικής αγοράς και του ρίσκου, αλλά αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ομάδα και τις προοπτικές της απλά εμποδίζει οποιαδήποτε μελλοντική επένδυση από τρίτους».
- Ποια είναι τα όνειρά σας;
«Νομίζω όλοι μας είμαστε κάτω από μία ιδέα, εδώ και δύο χρόνια: να δημιουργήσουμε μία μοναδική τεχνολογία που να φέρει την επανάσταση στην επικοινωνία μας με τους υπολογιστές».
-Τι θα συμβουλεύατε τους συνομηλίκους σας που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν πράγματα;
«Αυτό που λένε συνήθως είναι “απλά κάν’ το”. Θα θέλαμε να το επεκτείνουμε λίγο, γιατί δεν είναι τόσο απλό, και να πούμε τα εξής: όλη η γνώση για αυτό που θέλετε να κάνετε, το πιο πιθανόν είναι να βρίσκεται ήδη κάπου στο Ίντερνετ. Η ιδέα σας είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει σε κάποιο μυαλό από τα 7 δις ανθρώπων (με όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ να υστερούν). Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαβάσετε συμβουλές από τους καλύτερους, να διαβάσετε τα blog τους και τα βιβλία τους. Αμέσως μετά βρείτε μία ομάδα που να ταιριάζουν τα χνότα σας, δύο με τρία άτομα που θα έχουν το ίδιο πάθος με εσάς αλλά ίσως και διαφορετικά κίνητρα. Φτιάξτε ένα γρήγορο πρωτότυπο, αποδείξτε ότι καλύπτετε μία ανάγκη, και μετά κάποιος θα βρεθεί να σας στηρίξει. Σε όλη αυτή την περίοδο πολλές φορές τα πράγματα φαίνονται χάλια, αλλά αξίζει τον κόπο, είναι μοναδική εμπειρία.
Η ιδέα δεν έχει καμία σημασία γιατί θα αλλάξει, δεν είναι μυστικό αφού κάποια στιγμή θα είστε δημοσίως διαθέσιμοι, αλλά πρέπει να έχει όραμα για κάτι οικουμενικό και προοπτικές ανάπτυξης στο εξωτερικό».
- Τελικά, υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους;
«Ευκαιρίες υπάρχουν για όσους τις αναζητούν. Ελάχιστοι πέτυχαν με την πρώτη προσπάθεια. Αρκεί να σκεφτόμαστε “παγκόσμια” και κυρίως ότι αυτό που φτιάχνουμε πρέπει να καλύπτει μία ανάγκη».
Το Greek PC Blog στηρίζει αξιόλογες προσπάθειες από Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς! Στέλνετε τα άρθρα και τις προτάσεις σας στο info(at)greekpcblog.com