Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Τα tweets που οι πολιτικοί δεν θέλουν να δεις...

Υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ορθογραφικά λάθη, γκάφες ή και απλές αναδιατυπώσεις συνθέτουν τη μοναδική ολοκληρωμένη συλλογή από tweets που οι πολιτικοί δεν θέλουν να δεις. Αυτά τα «τιτιβίσματα» συγκεντρώνει η

ιστοσελίδα Politwoops, ακολουθώντας τους επίσημους λογαριασμούς των Ελλήνων πολιτικών και συλλέγοντας όσα tweets έχουν δημοσιευθεί και στη συνέχεια διαγράφονται από το λογαριασμό τους.

Η διαρκώς αυξανόμενη συλλογή περιλαμβάνει 2 χιλιάδες διαγραμμένα tweets ανάμεσα στα οποία θα βρει κανείς πολιτικές γκάφες, όπως η διαγραφή retweet από τον Αδωνι Γεωργιάδη, όταν 2 ώρες μετά συνειδητοποίησε πως αφορούσε συγκέντρωση κατά και όχι υπέρ της επένδυσης στις Σκουριές, χιουμοριστικές περιπτώσεις, όπως εκείνη του Ευάγγελου Βενιζέλου, όταν πολύ πριν τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, η σκέψη για υδρογονάνθρακες άνοιξε την όρεξη του για υδατάνθρακες ή και αμήχανες στιγμές, όπως retweet άρθρου που αποκαλούσε την ΟΛΜΕ «παιδεραστές» και «σκουλήκια» από τον υπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη.

Τα tweets καταγράφηκαν από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα και συνοδεύονται με ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το μέσο που χρησιμοποιήθηκε για τη δημοσιοποίηση τους, η ημερομηνία διαγραφής τους, ο χρόνος που παρέμειναν σε δημόσια θέα πριν διαγραφούν, αλλά και η πιθανή αιτία διαγραφής τους. Παράλληλα, διατίθεται η δυνατότητα αναζήτησης των διαγραμμένων tweets ανά περιφέρεια, κόμμα, πολιτικό αξίωμα ή πιθανή αιτία διαγραφής, αλλά και αναζήτηση χρήσης συγκεκριμένων λέξεων.

Το Politwoops ξεκίνησε τη λειτουργία του με στόχο να συμβάλλει στο δημόσιο έλεγχο των πολιτικών προσώπων και τη διαφάνεια στην πολιτική, η οποία πλέον επεκτείνεται και ασκείται μέσα από το χώρο του internet και των social media.

Το Politwoops αποτελεί ένα εργαλείο για πολίτες και δημοσιογράφους που δίνει τη δυνατότητα εξέτασης του προφίλ των πολιτικών, όταν εκείνοι, αφήνοντας πίσω τα αποστασιοποιημένα βουλευτικά έδρανα και το απόμακρο τηλεοπτικό γυαλί, αποφασίζουν να κάνουν χρήση των social media για να έρθουν πιο κοντά στον πολίτη, να προωθήσουν τις θέσεις τους σε ένα ευρύτερο κοινό ή απλώς για να αναπαράγουν διαδικτυακά πρακτικές προσωπικής προβολής, κρίνοντας ότι έτσι χτίζεται πλέον ένα σύγχρονο πολιτικό προφίλ.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, το Politwoops, ως συμπληρωματικό εργαλείο, δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να κρίνει τη δημόσια και συχνά ρετουσαρισμένη επικοινωνία ενός πολιτικού με το κοινό, όχι μόνο από όσα γράφονται, αλλά και από όσα αναιρούνται εκ των υστέρων. Ένα μέσο ελέγχου του πολιτικού μηνύματος ή διαλόγου καθώς αμβλύνεται, διαψεύδεται ή αλλάζει μορφή, ανάλογα με τις συνθήκες. Μια υπενθύμιση πως όσα λέγονται και γράφονται δημόσια δε ρετουσάρονται επιλέγοντας “Delete”, με τον ίδιο τρόπο που οι προεκλογικές δεσμεύσεις αναιρούνται, αθετούνται και ξεχνιούνται μετεκλογικά.

Το politwoops ξεκίνησε από το Open State Foundation στην Ολλανδία και γρήγορα διαδόθηκε σε 19 χώρες σε όλο τον κόσμο.