Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

19 Μαΐου: Ημέρα εθνικής μνήμης... «κανένας δεν ξεχνά… τίποτα δε ξεχνιέται»

  19 Μαΐου, μια μέρα που οφείλουμε όλοι οι Έλληνες να χαράξουμε στη μνήμη μας και στην καρδιά μας.

Ως απόγονοι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το δράμα εκείνων των ηρώων του Πόντου. Πάντα μου έρχεται στο νου η εικόνα των γονιών και των παππούδων μου, που
όταν αναφέρουν τη λέξη «πατρίδα», γεμίζουν τα μάτια τους δάκρυα. Οι πατρίδες εκείνες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη και στην καρδιά τους. Αυτήν την αγάπη μετέφεραν και σε εμάς, την νεότερη γενιά Ελλήνων του Πόντου, αυτή την αγάπη οφείλουμε να μεταφέρουμε και εμείς στις μεταγενέστερες γενιές. 


Η περίοδος 1916-1923 υπήρξε το αποκορύφωμα του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου. Στόχος των Τούρκων ήταν ένας – ο αφανισμός κάθε ελληνικού στοιχείου με πράξεις που δεν υπάρχουν λόγια να τις περιγράψουν. Τελικός απολογισμός: τουλάχιστον 353.000 ελληνικές ψυχές εξοντώθηκαν στα άγια χώματα του ιερού μας Πόντου. Μια Ελλάδα σβησμένη βίαια και άδικα από τον χάρτη, που πόνεσε, δάκρυσε και μάτωσε όσο καμία άλλη. Που πίστευαν ότι ταπείνωσαν και υπόταξαν αλλά τελικά δεν έχασε ποτέ την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της.
Ο Πόντος υπήρξε πηγή πνεύματος και πολιτισμού, τόπος της δόξας, της παράδοσης, των γραμμάτων και του χριστιανισμού. Αυτόν τον τόπο έχουμε χρέος να κρατάμε ζωντανό στη μνήμα και στις καρδιές μας….. γιατί «κανένας δε ξεχνά….και τίποτα δε ξεχνιέται».

Με τιμή,
Νίκος Μακρίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας