Τρίτη 7 Μαΐου 2013

και μεγαλώνει διπλά τη φτώχεια του

Μας το έστειλε ο Άγγελος Αγγελίδης ..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ
¨και μεγαλώνει διπλά τη φτώχεια του¨

  
γράφει  ο Αγγελος Αγγελίδης
Αιγίνιο  07-05-2013


Τονώνεται η αγορά των ακινήτων;   πώς;  και για ποιους;
(η τόνωση της αγοράς πετυχαίνεται με την κυκλοφορία ρευστού χρήματος. Μα το χρήμα μέρα
με την ημέρα στην Ελλάδα λιγοστεύει και χάνεται).  

Μήπως διευκολύνεται η καταλήστευση των μικρών ιδιοκτησιών ;
ποιός; 
από σήμερα και στο εξής θα μπορεί να αγοράζει;
ποιός;
θα μπορεί να αγοράζει κατά τις επαγγελλόμενες ευκολίες και τη μικρή φορολόγηση στις μεταβιβάσεις;
και…  ποιός; 
θα αναγκάζεται να πουλάει όσο-όσο την περιουσία του ή μέρος αυτής για να πληρώνει τους επιβαλλόμενους φόρους και τα χαράτσια ;

Ολα αυτά γίνονται μόνο υπέρ της αγοραστικής δύναμης των μεγάλων κεφαλαίων
και μάλιστα των ξένων κεφαλαιούχων που θα έρχονται να αγοράζουν τα πάντα και μάλιστα με νόμιμες διευκολύνσεις λόγω αυτών των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Τον φόρο μεταβίβασης και την μερίδα του λέοντος στα λοιπά έξοδα αυτών των πράξεων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλπ) τα πληρώνει ο αγοραστής. Αρα θα κερδίζει μόνο ο αγοραστής που διαθέτει τα κεφάλαια.
Ο πωλητής δεν κερδίζει. Απεναντίας πουλώντας κάποιο κομμάτι της περιουσίας του μεγαλώνει την φτώχεια του. Και μεγαλώνει διπλά την φτώχεια του διότι χάνει άμεσα (έστω) ένα κομμάτι της περιουσίας του και έμμεσα διότι χάνει αρκετά έσοδα ο κρατικός κορβανάς και προϋπολογισμός από τις φοροελαφρύνσεις υπέρ του αγοραστή. Εντελώς δε προκλητικά και ακατανόητα αναφέρεται ότι τα ελλείμματα που θα προκύψουν θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων.
Δηλαδή ποιές πηγές;
που φαίνονται σήμερα στην Ελληνική Οικονομία άλλες πηγές εσόδων εκτός από την καταναγκαστική και απειλητική πλέον φορολογία του πενιχρού και αβέβαιου εισοδήματος ή της όποιας πλέον ιδιοκτησίας ακινήτων που μπορούμε μετά κόπων και βασάνων να διασώσουμε μη γνωρίζοντας μέχρι πότε.

Το νέο σύστημα φορολόγησης που φαίνεται λοιπόν να έρχεται κατά το προσεχές καλοκαίρι από τη μια θα βοηθάει τους αγοραστές ώστε με λιγότερα χρήματα (γλιτώνοντας σημαντικούς φόρους μεταβίβασης) να αγοράζουν περισσότερα κτήματα και ακίνητα και από την άλλη θα αναγκάζει το κράτος να αυξάνει την οποιαδήποτε άλλη φορολόγηση για να καλύψει τις παραπάνω απώλειες.

Αν ήθελαν οι οικονομολόγοι να οδεύσουν στον σωστό δρόμο για τα ταμεία του κράτους θα μπορούσαν να διακρίνουν εύλογα τις γονικές δωρεές και μεταβιβάσεις (πχ της πρώτης κατοικίας, καταστήματος για άμεση επαγγελματική χρήση, αγροτεμάχια για άμεση γεωργική εκμετάλλευση και όταν πρόκειται για κύριο επάγγελμα κλπ) από τις επενδυτικές αγοραπωλησίες και άλλες μεταβιβάσεις προς αύξηση των περιουσιακών στοιχείων.  
Εξ άλλου πάντοτε η τρόικα ήταν υπέρ των δυσβάσταχτων φορολογικών μέτρων στους Ελληνες. Τώρα γιατί να είναι υπέρ αυτών των φοροαπαλλαγών ;