Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Μέσα στον Μάιο ο συμψηφισμός χρεών ιδιωτών – δημοσίου...

Τι είπε ο Γ.Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών για ΦΠΑ στην εστίαση και την επιβολή του τέλους ακινήτων στα γιαπιά. Στήριξη σε Βρούτση για την επίμαχη διάταξη που αποσύρθηκε, υπό κοστολόγηση η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία.

Τον Μάιο μήνα, πιθανότητα, θα

ξεκινήσουν οι διαδικασίες συμψηφισμού των χρεών μεταξύ ιδιωτών και του συνόλου του δημοσίου, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στον συμψηφισμό ποσών ΦΠΑ. στόχος πολύ σύντομα, ελπίζω μέσα στον επόμενο μήνα να δώσουμε τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών των ιδιωτικών με όλες τις αντίστοιχες από όλο το δημόσιο», τόνισε ο υπουργός, για το θέμα που αποτελεί χρόνιο, ανικανοποίητο αίτημα της αγοράς.

Παράλληλα, ο κ.Στουρνάρας έκανε λόγο για «ενθαρρυντικά σημάδια» της ελληνικής οικονομίας, όπως το ότι τον Μάρτιο οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις, προειδοποιώντας ωστόσο πως «οι μήνες που ακολουθούν είναι κρίσιμοι για την εξέλιξη του προϋπολογισμού. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Δεν εξωραΐζουμε την κατάσταση ούτε εμπορευόμαστε την ελπίδα. Εργαζόμαστε μεθοδικά για να επιστρέψει η πατρίδα σε ρυθμούς ανάπτυξης και να επιστρέψει η ελπίδα».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίξει τον δρόμο για εκταμίευση των επόμενων δόσεων ύψους 8,8 δισ. Ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι η θετική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα «κατά την τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα το όποιο δημοσιονομικό κενό δεν καλύφθηκε από νέα μέτρα».

Τον Ιούνιο ο ΦΠΑ στην εστίαση

Αντίθετα, όπως ανέφερε, συμφωνήθηκε η ελάφρυνση των πολιτών με μείωση του τέλους ακινήτων, βάλαμε στο τραπέζι την μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που υπάρχει δέσμευση ότι θα συζητηθεί εκτενώς τον Ιούνιο και ελπίζουμε σε ευτυχή κατάληξη».

Απαντώντας στην κριτική για την επιβολή του τέλους ακινήτων και στις υπό ανέγερση οικοδομές υποστήριξε ότι «η επιβολή του τέλους σε γιαπιά υπήρχε, απλά εμείς την εξορθολογίζουμε» και πρόσθεσε πως «τα καραγιαπιά που δεν έχουν ρεύμα, εξαιρούνται ούτως ή άλλως».

Μάλιστα, στήριξε τον υπουργό Εργασίας Γιάννη ΒρούτΣη σχετικά με την επίμαχη ρύθμιση για τις συντάξεις του ΤΕΒΕ, που αποσύρθηκε, τονίζοντας πως «εδώ και αρκετά χρόνια υπήρχε νομοθετημένη μια εισφορά 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και ο κ. Βρούτσης αγωνίζεται να βρει ισοδύναμο μέτρο»

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: «Στόχος το 2013 να είναι η πρώτη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα. Μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το πλεόνασμα το πρώτο 3μηνο οφείλεται στη μείωση των πρωτογενών δαπανών και αύξηση των εσόδων δημοσίων επενδύσεων, είναι κακό αυτό;», και συμπλήρωσε: «Περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση λόγω του αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές, σημείωσε όμως πως «εμείς σώζουμε τη χώρα. Εσείς τι θα κάνατε; Νομίζετε ότι με τις προτάσεις που κάνετε θα σας εμπιστευτεί ο λαός;»

Εξετάζεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ανεργία

Τέλος, αναφερόμενος στα μέτρα για την ανεργία που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, που αρχικά δεν εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο με αποτέλεσμα βουλευτές της Ιπποκράτους να τα επαναφέρουν με σχετική τροπολογία, είπε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

«Πρέπει όμως να τα κοστολογήσουμε αυτά τα μέτρα. Αυτή την ώρα γίνεται συνεργασία των υπουργείων, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε έως αύριο, αν δεν μπορέσουμε εγώ προσωπικά δεσμεύομαι και η κυβέρνηση ότι το υπουργείο Εργασίας θα φέρει μια σχετική διάταξη σε αμέσως επόμενο νομοσχέδιο. Αν είμαστε έτοιμοι, μπορεί να την κάνουμε δεκτή και αύριο», είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο, η τοποθέτηση του υπουργού δεν ικανοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αναφέρουν ότι «εμάς ο κ. Στουρνάρας δεν μας κάλυψε».