Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Μας το έστειλε η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΡΙΤΑ ..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Θέμα: Καθυστέρηση στην έναρξη καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά αποκτάει, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η προστασία
της δημόσιας υγείας από τα κουνούπια λόγω της όχλησης και των ασθενειών που προκαλούν, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου, με δεδομένο ότι αποτελεί περιοχή υψηλού κινδύνου, λόγω της ύπαρξης των 280.000 στρεμμάτων ρυζοκαλλιεργειών και 200.000 στρεμμάτων υγροβιότοπων.
Να τονισθεί ότι τα προηγούμενα τρία έτη (2010-2012) επίκεντρο της επιδημίας του Δυτικού Νείλου ήταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και καταγράφηκαν 301 συνολικά  κρούσματα ασθενών, από τα οποία τα 31 δυστυχώς «κατέληξαν».
Ενώ βρισκόμαστε όμως μέσα Μάη, δυστυχώς ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα της από αέρος καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας .
Για την καθυστέρηση αυτή σοβαρές είναι οι ευθύνες της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που στις 22-3-2013 ενέκρινε την χρήση των συγκεκριμένων προνυμφοκτόνων  σκευασμάτων και η έγκριση για το σχετικό διαγωνισμό από το  Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών να δίνεται μόλις στις 13-5-2013.
Το αποτέλεσμα είναι η μη, μέχρι σήμερα,  ολοκλήρωση, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, της απαραίτητης διαδικασίας προμήθειας προνυμφοκτόνου σκευάσματος με δραστική ουσία Diflubenzuron σε υγρή μορφή και προνυμφοκτόνου σκευάσματος με δραστική ουσία Bacillus thuringiensis Israelensis σε υγρή μορφή για τις ανάγκες του προγράμματος.
Επειδή όμως η από αέρος προνυμφοκτονία θα πρέπει να αρχίσει στο τέλος του Μαΐου.
Επειδή η κυβέρνηση έχει ευθύνη να αναλάβει την πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των μέτρων και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την έγκαιρη προστασία της Δημόσιας Υγείας και την εξασφάλιση ποιοτικής διαβίωσης στα λαϊκά στρώματα,

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
Να ξεκινήσει άμεσα, το τόσο αναγκαίο για την υγεία των κατοίκων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών.


Οι βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου