Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Εξαιρούνται από τον ενιαίο φόρο οι κατ' επάγγελμα αγρότες

Σε επιβάρυνση των ιδιοκτητών εκτός σχεδίου ακινήτων, αλλά και των ακινήτων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, οδηγούν οι αποφάσεις της τρικομματικής Επιτροπής, που
συνεδρίαζε επί τέσσερις ώρες για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που θα εφαρμοστεί από το 2014.

Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων που μετέχουν στην Επιτροπή συμφώνησαν τελικά στη «γραμμή» του ΠΑΣΟΚ πως πρέπει να εξαιρεθεί από τον Ενιαίο Φόρο η αγροτική γη των κατ’ επάγγελμα αγροτών, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 14 εκατ. στρέμματα, από τα συνολικά 66,5 εκατ. στρέμματα που είναι ήδη καταγεγραμμένα στη βάση ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό σημαίνει όμως ότι, εφόσον το Δημόσιο δεν εισπράξει ούτε ένα ευρώ για τα 14 εκατ. στρέμματα, θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες για τα υπόλοιπα 52,5 εκατ. στρέμματα, για να εξασφαλιστούν έσοδα τουλάχιστον 3,177 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί στο Μνημόνιο.  

Αν όμως δεν βγαίνουν έτσι «τα νούμερα», τότε η Επιτροπή θα επανεξετάσει τη στάση της για την εξαίρεση που επιδιώκει να δώσει στους αγρότες. Η ΔΗΜΑΡ μάλιστα επιμένει και στην ανάγκη να προβλεφθεί αφορολόγητο όριο για τα αστικά ακίνητα, κάτι που δεν μπορεί να συνδυαστεί με την εξαίρεση των αγροτών.

Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζουν σε αυξημένα έσοδα από πρόσθετους φόρους σε ιδιοκτήτες:

-          αγροτεμαχίων και  εκτός σχεδίου εκτάσεων

-          αδήλωτων ακινήτων που θα εντοπιστούν από τις νέες δηλώσεις και διασταυρώσεις

-          ακινήτων που οι πραγματικές εκτάσεις τους είναι μικρότερες από αυτές που έχουν δηλωθεί στην εφορία

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Μαυραγάνης έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου να παρουσιάσουν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής πλήρεις πίνακες με το τι θα πληρώσουν και ποιοι, όσα δεν πληρώσουν οι κατ’ έπάγγελμα αγρότες -όπως ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και τώρα συμφωνούν όλοι- ή οι μικροϊδιοκτήτες αστικών ακινήτων, όπως ζητά η ΔΗΜΑΡ. 

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν ληφθεί έως την ερχόμενη Τρίτη.


protothema.gr