Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Το Υπολιμεναρχείο Σκάλας Κατερίνης επαναλαμβάνει χρήσιμες οδηγίες, πιστεύοντας ότι θα συμβάλλουμε όλοι στην πρόληψη και στη μείωση των ατυχημάτων που γίνονται στη θάλασσα

Το Υπολιμεναρχείο Σκάλας Κατερίνης στην ενημέρωση του κοινού και για το φετινό καλοκαίρι, επαναλαμβάνει χρήσιμες οδηγίες, πιστεύοντας ότι θα συμβάλλουμε όλοι στην πρόληψη και στη μείωση των ατυχημάτων που γίνονται
στη θάλασσα. Είναι σίγουρο ότι αν αυτές εφαρμοσθούν δεν θα υπάρξουν άλλα αθώα θύματα.

Ας δείξουμε περισσότερη προσοχή, ιδιαίτερα αυτοί που δεν γνωρίζουν κολύμβηση και αυτοί που για πρώτη φορά μπαίνουν στη θάλασσα ή σε βάρκα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ

Το Υ/Χ Σκ. Κατερίνης στην προσπάθεια του να συμβάλλει στη μείωση των πνιγμών επισημαίνει και παρακαλεί:
  1. Να μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρετε καλό κολύμπι . Ας σκεφτούμε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική.
  2. Να αποφεύγετε να μπαίνετε στη θάλασσα και να κολυμπάτε πριν περάσουν 3-4 ώρες μετά το φαγητό.
  3. Πριν κάνετε μπάνιο να μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.
  4. Να μη κολυμπάτε σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.
  5. Να αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δεν ξέρετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.
  6. Να μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα, χωρίς να τα προσέχετε. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο γι’ αυτά και απαιτείται μεγάλη προσοχή.
  7. Να μη μένετε για πολύ ώρα στον ήλιο ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα ή ηλίαση.

Κατά τη διάρκεια του μπάνιου πρέπει να έχετε πάντοτε υπόψη:

  1. Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα να βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.
  2. Αν κουραστείτε κολυμπώντας να μη σας πιάσει πανικός. Να μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και να συνεχίσετε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε.
  3. Αν πάθετε «κράμπα» να μη φοβηθείτε. Να χαλαρώσετε το μέρος του σώματος που πιάστηκε και με αργές κινήσεις να κολυμπήσετε προς την ακτή.
  4. Να μη κολυμπάτε πιο πέρα από τις σημαδούρες, αν υπάρχουν, γιατί αυτές δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη.
  5. Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητεί βοήθεια και δεν μπορείτε να τον βοηθήσετε αμέσως, καλέστε σε βοήθεια και εσείς.
Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι όσοι χρησιμοποιείται ψαροντούφεκο για ψυχαγωγία ( απαγορευμένο αλιευτικό εργαλείο εντός Θερμαϊκού κόλπου ) , πρέπει να απομακρύνεστε από τις οργανωμένες πλαζ ή άλλες ελεύθερες περιοχές όπου υπάρχουν κολυμβητές .


Όσοι χρησιμοποιείται θαλάσσιο μέσο αναψυχής, παλιό ή νέο, πρέπει να ξέρετε γενικά ότι:

  1. Η χρησιμοποίηση του απαγορεύεται :
Α) Όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Β) Πριν την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου.
Γ) Όταν δεν γνωρίζετε κολύμβηση.
2. Ακόμα πρέπει να ξέρετε ότι πρέπει να φοράτε ατομικό σωσίβιο ή σωσίβια ζώνη, ανάλογα με το θαλάσσιο μέσο που χρησιμοποιείτε. Υπάρχουν ατομικά σωσίβια για τους ενήλικες και παιδικά σωσίβια τα οποία πρέπει να φορούν πάντοτε τα παιδιά.


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

Η κυκλοφορία των ταχυπλόων ή μηχανοκίνητων σκαφών, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από άλλες διατάξεις του αριθ.20 ΓΚΛ :
α) Σε απόσταση μικρότερη των εκατό (100) μέτρων από το εξωτερικό μέρος των πλωτών σημαντήρων χρώματος κίτρινου και επισημαίνουν όρια μέχρι τα οποία φθάνουν συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι στις λουτρικές εγκαταστάσεις.
β) Σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στο οποίο φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι στις θαλάσσιες περιοχές που δεν επισημαίνονται με πλωτούς σημαντήρες.
γ) Σε κάθε περίπτωση με ταχύτητα μεγαλύτερη των πέντε (5) κόμβων σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από την ακτογραμμή στις περιοχές που δεν υπάρχουν λουόμενοι .



ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ:


ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ : Πρέπει να έχετε ηλικία τουλάχιστον 16 ετών.


ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΣΚΑΦΟΣ ΕΛΞΗΣ : Απαγορεύεται το σχοινί έλξης να έχει μήκος μεγαλύτερο των
23 μέτρων.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ :
1.Να προσέχουμε να μην ανεβαίνουν σ΄ αυτό περισσότερα άτομα από όσα προβλέπεται στην
άδεια της Λιμενικής Αρχής.
2. Να μην επιβιβάζονται άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών , εφόσον δεν επιβαίνει σ’αυτό
ενήλικο άτομο .


Όσοι χρησιμοποιείτε αυτόνομη καταδυτική συσκευή , πρέπει να ξέρετε ότι :

1.Το υποβρύχιο ψάρεμα με αυτόνομη καταδυτική συσκευή , καθώς και με τη χρήση υποβρυχίου φωτός, απαγορεύεται σε όλες τις Ελληνικές Θάλασσες. Το υποβρύχιο ψάρεμα ειδικά με χρήση ψαροντούφεκου, καμάκι και συλλογή οστράκων απαγορεύεται σε όλο τον Θερμαϊκό κόλπο .

2. Η υποβρύχια δραστηριότητα ,αποκλειστικά και μόνο για εκπαίδευση και ψυχαγωγία, στην περιοχή δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής Σκάλας Κατερίνης επιτρέπεται μόνο στις θαλάσσιες περιοχές που αποδεσμεύθηκαν με τις αριθ.ΥΠ.ΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ.41/46590/2677 (ΦΕΚ923-Β/27-08-98) αποφάσεις ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ με τους παρακάτω όρους και περιορισμούς:

(α) Απαγορεύεται η υποβρύχια δραστηριότητα μετά τη δύση του ηλίου και προ της ανατολής.

(β) Απαγορεύεται από τους καταδυόμενους η χρήση ηχοβολιστικών οργάνων και συσκευών για την αναζήτηση και τον εντοπισμό αρχαίων, η χρήση ανιχνευτών μετάλλων στο βυθό, ως και η ύπαρξη τέτοιων συσκευών στο σκάφος.

(γ) Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαίων στο βυθό, απαγορεύεται η ανέλκυση μετακίνηση ή φωτογράφηση τους και ο εντοπίσας τέτοιο αντικείμενο υποχρεούται να ειδοποιήσει αμέσως την Λιμενική ή Αστυνομική Αρχή.



ΑΚΟΜΗ:

  • Ας θυμηθείτε πώς το Α΄ Πρόγραμμα του ραδιόφωνου κάθε μέρα στις ώρες 01.00, 06.30, 12.25 και 15.30 σας ενημερώνει για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.
  • Αν ακούσετε ότι θα χειροτερέψουν πρέπει να γυρίσετε αμέσως στην ακτή.
  • Να μην πλησιάζετε σε περιοχές που κινούνται μεγάλα πλοία.
  • Να προφυλάγεστε από τα «απόνερα» διερχομένων πλοίων.
  • Να μην επιτρέπετε στα άτομα που βρίσκονται στο σκάφος σας να μετακινούνται ή να κάθονται στην κουπαστή, γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος το σκάφος να ανατραπεί.
  • Να μην απομακρύνεστε σε μεγάλη απόσταση από την ακτή.
  • Να μην κάνετε επικίνδυνους χειρισμούς.
  • Αν ταξιδεύετε νύκτα να ανάβετε τα φανάρια που προβλέπονται.
  • Αν το σκάφος σας είναι ταχύπλοο να θυμηθείτε ότι , η οδήγηση του από άτομα που είναι μικρότερα από 18 χρονών, καθώς και από άτομα που δεν έχουν την απαραίτητη άδεια οδήγησης ταχυπλόου σκάφους, απαγορεύεται.
  • Αν το σκάφος σας έχει ραδιοτηλέφωνο (VHF) για κάθε πρόβλημα επικοινωνήστε στα κανάλια 12 ή 19 με την πλησιέστερη Λιμενική Αρχή, αναφέροντας τη θέση σας.
  • Δεν επιτρέπεται να επιβιβάζονται στο σκάφος σας περισσότερα άτομα από αυτά που αναφέρει η άδεια του. Να έχετε πάντοτε στο σκάφος τα προβλεπόμενα για τη κατηγορία του σωστικά μέσα.
  • Να μην αφήνετε το σκάφος σας σε ερημιές κα απόμακρες ακτές ή όρμους, αλλά να το αγκυροβολείτε σε ασφαλή αγκυροβόλια, για να αποφεύγεται έτσι η πιθανότητα κλοπής του.


ΑΝ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

    1. Χρησιμοποιείστε την ημέρα τα καπνογόνα και τη νύκτα τα βεγγαλικά.

    1. Αν χαλάσει η μηχανή του σκάφους σας μακριά από την ακτή, μην πανικοβληθείτε. Ρίξτε την πλωτή άγκυρα . Αυτό θα ελαττώσει κατά πολύ την ταχύτητα με την οποία θα σας παρασύρει το ρεύμα.

3. Σε κάθε δύσκολη στιγμή διατηρείστε την ψυχραιμία σας και να θυμάστε πως ο καλύτερος σύμμαχος είναι ο ίδιος ο εαυτός σας. Η ψυχραιμία, οι σωστές κινήσεις και η μεθοδικότητα μπορούν να δαμάσουν ακόμα κα τη φουρτουνιασμένη θάλασσα.
4. Δεν εγκαταλείπετε το σκάφος, εκτός αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να βυθιστεί. Στην περίπτωση αυτή φοράτε τα σωσίβια, έστω και αν ξέρετε καλό κολύμπι και προσπαθείτε όλοι μαζί να πλησιάσετε την ακτή αφού χρησιμοποιήσετε κατά το δυνατόν βεγγαλικά ή καπνογόνα αν είναι νύχτα ή ημέρα αντίστοιχα

5. Αν κάποιος από τα άτομα που βρίσκονται στο σκάφος σας πέσει στη θάλασσα, ρίχνετε αμέσως το κυκλικό σωσίβιο, κρατώντας την άκρη του σχοινιού του και έχετε αδιάκοπα στο οπτικό σας πεδίο το σημείο που έπεσε έως την προσέγγιση και ανάσυρσή του .




Ειδικότερα οι χειριστές των ταχυπλόων σκαφών δηλαδή αυτοί που χειρίζονται:

α) Σκάφη ανεξάρτητα από τον τύπο ή το υλικό κατασκευής του και φέρει:
1) Εξωλέμβια μηχανή μέγιστης συνεχούς ιπποδύναμης πάνω από 30 ΗΡ ή
2) Εσω/εξωλέμβια μηχανή ή εσωλέμβια βενζινομηχανή μέγιστης συνεχούς ιπποδύναμης πάνω από
40ΗΡ ή
3) Εσωλέμβια πετρελαιομηχανή πάνω από 70 ΗΡ ή


β) Σκάφη πνευστού τύπου (φουσκωτό) στο σύνολό του ή σε μέρος αυτού ή ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευής είναι διπλής ή πολλαπλής γάστρας ή γάστρας τύπου V και φέρει :

  1. Εξωλέμβια μηχανή μέγιστης συνεχούς ιπποδύναμης πάνω από 15 ΗΡ ή
  2. Εσω/εξωλέμβια μηχανή ή εσωλέμβια βενζινομηχανή μέγιστης συνεχούς ιπποδύναμης πάνω από 30 ΗΡ ή
  3. Εσωλέμβια πετρελαιομηχανή μέγιστης συνεχούς ιπποδύναμης πάνω από 50 ΗΡ ή

γ) Σκάφη ανεξάρτητα από τον τύπο ή το υλικό κατασκευής του φέρει μηχανή μέγιστης συνεχούς ιπποδύναμης πάνω από 15 ΗΡ και έχει σύστημα πρόωσης με υδραυλική αντίδραση (water jet)

δ) Ταχύπλοο επίσης θεωρείται το θαλάσσιο μοτοποδήλατο ( JET SKI ) και το HOVER CRΑFT.


ΠΡΕΠΕΙ

  • Να έχουν υποστεί ειδική εκπαίδευση. Να έχουν δώσει εξετάσεις και να έχουν εφοδιαστεί με άδεια χειριστή ταχυπλόου σκάφους από τη Λιμενική Αρχή.
  • Να επιδεικνύουν πολύ μεγάλη προσοχή στη θάλασσα, τόσο για τη δική τους ασφάλεια, όσο και για τη ζωή των συνανθρώπων μας.
  • Να έχουν εμπειρία για την οδήγηση ταχυπλόου σκάφους.
  • Να μην ξεκινούν το σκάφος τους από ακτές ή θαλάσσιους χώρους, εφόσον υπάρχουν λουόμενοι σε απόσταση τουλάχιστον εκατό (100) μέτρων εκατέρωθεν αυτών και να διατηρούν ταχύτητα μικρότερη των πέντε (5) κόμβων μέχρι να εξέλθουν από τα όρια μέσα στα οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία τους.
  • Να έχουν γνώσεις ναυτικές . Γνώσεις για τον καιρό. Γνώσεις για τη μηχανή. Να γνωρίζουν κολύμβηση. Να γνωρίζουν τη σωστή χρήση των σωστικών και πυροσβεστικών μέσων.
  • Να γνωρίζουν πως φοριέται το σωσίβιο και πως ρίχνεται μία φωτοβολίδα.
  • Να μην επιβιβάζουν παιδιά στα ταχύπλοα σκάφη.

Ειδικότερα οι χρήστες jet-skisurf-jet κλπ εκτός από τα παραπάνω για τα ταχύπλοα σκάφη πρέπει:

  • Να μην κυκλοφορούν τους μήνες ΙΟΥΝΙΟ-ΙΟΥΛΙΟ-ΑΥΓΟΥΣΤΟ και ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ από ώρας 14.00 έως και 17.00. Η απαγόρευση αυτή ισχύει σε κατοικημένες περιοχές τα όρια των οποίων καθορίζονται με απόφαση του Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης.
  • Να μην έλκουν άτομα για εκτέλεση θαλασσίου σκι, έλκηθρο, δαχτυλίδι.
  • Να μην κυκλοφορούν jet-ski που δεν διαθέτουν σύστημα αυτόματης ακινητοποίησης (σβέση μηχανής ) όταν ο χειριστής πέσει στη θάλασσα.
  • Να μην κυκλοφορούν σε απόσταση μικρότερη των πεντακοσίων (500) μέτρων από την πλησιέστερη ακτή και οπωσδήποτε σε απόσταση μικρότερη των τριακόσιων (300) μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στο οποίο φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι. ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΛΟΥΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ (200) ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΟΥΣ ΠΛΩΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΗΡΕΣ ΟΡΙΩΝ.
  • Να μην αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη των πέντε (05) κόμβων σε απόσταση μικρότερη των πεντακοσίων (500) μέτρων από την ακτογραμμή στις περιοχές που δεν υπάρχουν λουόμενοι.
  • Να μην κυκλοφορούν όταν τα jet-ski φέρουν εξωτερικές έλικες.
  • Να μην κυκλοφορούν εάν οι επιβαίνοντες δεν φέρουν ατομικά σωσίβια (LIFE JACKETS) .
  • Να είναι εφοδιασμένοι με άδεια χειριστού ταχυπλόου.
  • Να μην ξεκινούν το θαλάσσιο μοτοποδήλατο τους από ακτές ή θαλάσσιους χώρους εφόσον υπάρχουν λουόμενοι σε απόσταση τουλάχιστον εκατό (100) μέτρων εκατέρωθεν αυτών και να διατηρούν ταχύτητα μικρότερη των πέντε (05) κόμβων μέχρι να εξέλθουν από τα όρια μέσα στα οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία τους.


Πρέπει οι προτροπές αυτές να γίνουν συνείδηση όλων μας.

Τέλος, όλοι εμείς που καταφεύγουμε στη θάλασσα για να απολαύσουμε τη δροσιά της και να ψυχαγωγηθούμε, θα πρέπει να σεβαστούμε το περιβάλλον και να αποφεύγουμε την πρόκληση ρύπανσης με απορρίμματα ή άλλα άχρηστα αντικείμενα.

Σε κάθε πλοίο, σε κάθε λιμάνι, σε κάθε πλαζ, υπάρχουν κατάλληλα μέσα για την εναπόθεση των απορριμμάτων.

Η πρωταρχική ανάγκη προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και των ακτών από τη ρύπανση, επιβάλλει τη χρησιμοποίηση τους.

Το Υπολιμεναρχείο Σκάλας Κατερίνης είναι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο 23510-61209 και στο email katerini@hcg.gr .



Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ



ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Λ.Σ. ΚΟΝΤΕΛΙΔΗΣ Γ.