Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Επί τέλους εφαρμόστηκε ο νόμος!

Τελικά εφαρμόζονται οι νόμοι στην πατρίδα μας. Απόδειξη το κόψιμο του ρεύματος από τους Ρομά Κατερίνης οι οποίοι  είχαν συνδέσει εδώ και χρόνια, παράνομα και επικίνδυνα για όλους,  τα τσαντίρια τους με μπαλαντέζες από κολώνα της ΔΕΗ. Εφαρμόστηκε ο νόμος,  πάλι γι αυτούς,

για τα αυθαίρετα τσαντίρια σε ιδιωτικές αλλά και δημοτικές παρακαλώ εκτάσεις, όπου μένουν τριάντα χρόνια τώρα οι Ρομά της Κατερίνης.

Αν δεν έχουν τουαλέτες, δεν έχουν νερό, δεν έχουν κάδους απορριμμάτων, δεν έχουν ρεύμα, δεν έχουν σπίτια, τους περισσεύουν τα βρομόνερα, τα σκουπίδια, τα ποντίκια, τα φίδια και τα κουνούπια, Και τα τσαντίρια άλλωστε θα μπορούσαμε να τα πούμε και σκηνές διακοπών παλιάς εποχής.
Και οι ηπατίτιδες και οι φυματιώσεις περισσεύουν  για τους ξεχασμένους Ρομά. 
Και όταν διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται,  έρχονται ο Δήμος και η ΔΕΗ ( στην ΔΕΗ με την συνδρομή δεκάδων περιπολικών) να τους επιβάλλουν τη νομιμότητα με πρόστιμο για τα αυθαίρετα και το κόψιμο του ηλεκτρικού   και αυτοί κοιτούσαν σιωπηλά να τους αποσυνδέουν το ρεύμα .
Καθίστε καλά, λοιπόν, μη μιλάτε, μην αντιδράτε, ζήστε σιωπηλά στο ημίφως της παρανομίας αλλιώς, αν ζητάτε  έρχεται η σπάθα του νόμου

Και όλα καλά. Σε λίγο θα μας κάνουν να αισθανθούμε και τύψεις που συμπαρασταθήκαμε στον αγώνα τους και δημοσιοποιήσαμε κάποια πράγματα ως οφείλαμε σε συνανθρώπους μας.
Υπάρχουν διατάξεις θετικές για τους Ρομά, Ευρωπαϊκές οδηγίες, υπουργικές αποφάσεις για τους καταυλισμούς των Ρομά. Υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις που λένε ότι τα τσαντίρια δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του ΓΟΚ για τα αυθαίρετα.
Για αυτά όμως δεν υπάρχει υποχρέωση εφαρμογής, δεν είναι εκτελεστές αποφάσεις και οι ειδήμονες τοπικοί κρύβονται πίσω από προφάσεις οικονομικής αδυναμίας. Δεν υπάρχει  εισαγγελέας να ερευνήσει γιατί υπάρχουν εκεί στον καταυλισμό των Ρομά στον Πέλεκα αυτές οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, γιατί εκεί συντηρείται μια υγειονομική βόμβα. Το ερώτημα όμως παραμένει;
Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ανθρώπινο δικαίωμα;  Οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης συμπολιτών μας με μωρά παιδιά με γέρους και αρρώστους είναι ανθρώπινο δικαίωμα; Οι πολιτισμικές διαφορές είναι ανθρώπινο δικαίωμα, το νερό για τους Ρομά είναι ανθρώπινο δικαίωμα; Η  αδιαφορία των αρμοδίων είναι δικαίωμά τους;
Ήρθε  το θέμα πολλάκις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δημοσιοποιήθηκε,  πήγε βουλευτής στον καταυλισμό, έγινε ερώτηση στη Βουλή, αποταθήκαμε στο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και τον Συνήγορο του Πολίτη, περιμένοντας να δούμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σεβαστά στην πατρίδα μας. Ο νόμος κατά του αδυνάτου εφαρμόστηκε.
Όλοι αυτοί που ασχολήθηκαν υπηρεσιακά με τους Ρομά, όλοι εμείς που γίναμε κοινωνοί των προβλημάτων τους, όλοι οι συμπολίτες των Ρομά, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Ο νόμος εφαρμόστηκε. Σήμερα σε αυτούς, αύριο σε άλλους αδυνάτους. Μέχρι να ρθεί η σειρά μας.

  υπό ανωνύμου τινός