Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ από το 1999 υποστηρίζει παιδιά που έχασαν έναν από τους γονείς κατά τους βομβαρδισμούς. Για αυτό το λόγο η πόλη του Νις, από το 2008, έχει ανακηρύξει ως επίτιμους δημότες τους Χάρη και Τζοάννα Αναστασίου.

ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ 1.700η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ
ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ






Ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ από το 1999 υποστηρίζει παιδιά που έχασαν έναν από τους γονείς κατά τους βομβαρδισμούς. Για αυτό το λόγο η πόλη του Νις, από το 2008, έχει ανακηρύξει ως επίτιμους δημότες τους Χάρη και Τζοάννα Αναστασίου. 

Έκτοτε κάθε χρόνο, και τον μήνα Ιανουάριο εθιμοτυπικά, μετά από πρόσκληση επισκέπτονται την πόλη του Νις. Στις αρχές του Μαΐου 2013 έλαβαν πρόσκληση από το Δήμαρχο της πόλης Νις, Σερβίας, ώστε πέρα από την εθιμοτυπική επίσκεψη να παρευρεθούν και στην εορταστική επέτειο 1.700 ετών (το 313 μχ.) από τότε που ο Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Μέγας (Άγιος) Κωνσταντίνος υπέγραψε το «Διάταγμα των Μεδιολάνων» με το οποίο αναγνώρισε και νομιμοποίησε τον Χριστιανισμό, στα πλαίσια της ανεξιθρησκίας. Πρόκειται για επέτειο που εορτάζεται κάθε 100 χρόνια στις 2-3 Ιουνίου !!!! Φέτος η πρόσκληση ήταν διαφορετική από όλες τις άλλες!!!! 


Τα στελέχη του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» έφτασαν στην πόλη το μεσημέρι της Κυριακής και στο Δημαρχείο τους υποδέχτηκε η Μαρία Πέτροβιτς από το γραφείο του Δημάρχου, μια κυρία που από το 1999 έχει βοηθήσει τον ΒΕΝΙΑΜΙΝ στη συνάντηση των παιδιών που υποστηρίζει εδώ και 14 χρόνια.

«Θα είμαι μαζί σας σε κάθε βήμα» τους είπε η Μαρία «εκπροσωπώντας το πρωτόκολλο, θα σας συνοδεύω σε κάθε εκδήλωση και θα σας οδηγώ στις θέσεις σας ανάμεσα στους επίσημους προσκαλεσμένους. Όλες οι εκδηλώσεις προγραμματίστηκαν με τη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας». Στην ερώτησή τους αν υπήρχαν και άλλοι Έλληνες προσκεκλημένοι, η απάντηση ήταν αρνητική.



Ποδοσφαιρικός αγώνας για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Στις 17:30, προσήλθαν σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, για φιλανθρωπικό σκοπό, όπου οι θεατές, έφεραν τρόφιμα αντί εισιτήριου, απόλαυσαν ομάδα Σέρβων καλλιτεχνών με αντίπαλο ομάδα πολιτικών και μαζεύτηκαν 2 τόνοι τρόφιμα.



ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΛΑΒΑΡΟΥ

Στο προαύλιο της εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Πάρκο του Αγίου Σάββα, στην πόλη Νις, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση παράδοσης του Λαβάρου. Στην εκδήλωση μίλησε ο Πατριάρχης Σερβίας και πήραν μέρος 150 ανώτατοι ιεράρχες της Σερβίας και άλλων χωρών. Μετά τη λήξη της εκδήλωσης οδηγήθηκαν σε αίθουσα της εκκλησίας, για γεύμα από μπουφέ.

Καθώς βρίσκονταν ανάμεσα στους 150 ιερείς, άκουσαν Ελληνικά. «Καλησπέρα σας Άγιοι Πατέρες» είπαν σε δύο ιερείς 35-40 ετών. «Καλησπέρα σας, τι κάνετε;» απάντησε ο ένας. «Είστε προσκεκλημένος από την Ελλάδα»; «Μάλιστα, η σύζυγος και εγώ είμαστε επίτιμοι δημότες της πόλης. Εσείς από ποιο μέρος της Ελλάδος είστε»; Ο πρώτος κατάγεται από τις Σέρρες και ζει στη Γερμανία και ο δεύτερος μένει στη Σερβία.



ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Το μεσημέρι της Δευτέρας, υπήρξε η δεύτερη πανηγυρική εκδήλωση, με ομιλίες και χορωδίες στο προαύλιο της εκκλησίας και κατόπιν παρέλαση από πάνω από 500 ιερείς και από πίσω ακολουθούσαν οι πιστοί. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν «βραβείο» σε άτομα που βοήθησαν να κτιστεί η εκκλησία. Άκουσαν το όνομα του Δημάρχου της πόλης Ζόραν Ζίβκοβιτς, που το 1999, είχε υποδεχτεί και είχε συμφωνήσει να συνεργαστεί με τον ΒΕΝΙΑΜΙΝ για να βοηθήσουν παιδιά που έμειναν ορφανά από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος, λίγα χρόνια αργότερα εξελέγη πρωθυπουργός της Σερβίας.

Κατά την απονομή ακουγόταν η κραυγή… «άξιος, άξιος», ήταν οι μόνες λέξεις που καταλάβαιναν ο Χάρης και Τζοάννα Αναστασίου.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης παρακολούθησαν μια οικογένεια Αμερικάνων να συναντιέται με ένα Ρώσο Ιεράρχη και όταν απομακρύνθηκαν τους είδαν να κλαίνε σαν μικρά παιδιά από συγκίνηση. Ακολούθησε γεύμα στην αίθουσα της εκκλησίας.



ΓΕΥΜΑ ΝΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ 150 ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ

«Έκαψαν τη Σμύρνη, πήρανε το Αϊβαλή»

Στο γεύμα αυτό τα στελέχη του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» τοποθετηθήκαν σε τραπέζι περίπου 5 μέτρα από τoν Πατριάρχη της Σερβίας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, πλησίασαν τον Πατριάρχη μερικοί Ιεράρχες με εγκωμιαστικά λόγια και με ύμνους. Ξαφνιάστηκαν, όταν άκουσαν ένα ελληνικό τραγούδι με μια καθαρή, δυνατή φωνή. «Έκαψαν τη Σμύρνη, πήρανε το Αϊβαλή». Δε θα μπορούσε να υπάρξει Έλληνας που ακούγοντας το «τραγούδι» αυτό να μην ανατριχιάσει από συγκίνηση. Γύρισαν προς Δημοτικό Σύμβουλο της πόλης απέναντί τους και ρώτησαν: «Ποιος είναι ο Ιεράρχης;» «Είναι ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και είναι Έλληνας», ήρθε η απάντηση!

Λίγα λεπτά αργότερα άκουσαν τον Σέρβο Δημοτικό Σύμβουλο που έτρωγε απέναντί τους να μιλάει ελληνικά με κάποιον στα δεξιά τους. «Ξέρετε ελληνικά;», τον ρώτησαν. «Βέβαια ξέρω ελληνικά και αγαπώ την Ελλάδα και τους Έλληνες», ήρθε η απάντηση. «Και σε ποιον μιλάτε Ελληνικά»; «Με τον κύριο από τη Βιέννη», ήρθε η απάντηση. Καθώς τα ελληνικά του από Βιέννης κυρίου ακούγονταν αυθεντικά, τον πλησίασαν και τον ρώτησαν αν ήρθε από την Ελλάδα. «Είμαι Αυστριακός αρχιτέκτονας με μητέρα Ελληνίδα και στήνω μνημεία του Αγίου Κωνσταντίνου σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης», απάντησε.



Κονσέρτο “CONSTANTINUS MAGNUS” νεοκλασικής μουσικής στο φρούριο της πόλης

Το βράδυ της Δευτέρας, τα στελέχη του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» πήραν μέρος στην τελευταία εκδήλωση. Βρέθηκαν σε ένα καταπληκτικό μεσαιωνικό αμφιθέατρο 3.000 ατόμων, καθισμένοι σε καθίσματα κοντά από τον Πρόεδρο της Σερβίας μαζί με 250 άλλους καλεσμένους.

Ακολούθησε ένα multimedia θέαμα δύο ωρών που δημιούργησε ο αγαπημένος των Σέρβων Alexander Sanja Ilic. Πήραν μέρος η χορωδία της όπερας του Βελιγραδίου, το μπαλέτο του Βελιγραδίου και γνωστοί τραγουδιστές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, πολιτικοί της Σερβίας και του δήμου, στρατιωτικοί και διπλωμάτες από διάφορες χώρες.



Συνάντηση με παιδιά που υποστηρίζουμε στη πόλη Νις

Το απόγευμα της Δευτέρας, τα στελέχη του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» βρήκαν την ευκαιρία να συναντήσουν πέντε από τα μικρότερα παιδιά που έχουν βοηθήσει στη Σερβία, που σήμερα, 5 από αυτά, είναι 16 ετών. Επίσης συναντήθηκαν με μια κοπέλα 22 ετών που οΒΕΝΙΑΜΙΝ βοηθάει ακόμα και που πριν λίγα χρόνια χρειάστηκε να κάνει εγχείρηση καρδιάς, αλλά και μια κοπέλα 30 ετών που βοηθήθηκε επί χρόνια, που χρειάζεται μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων και που σήμερα είναι από τις πιο γνωστές συγγραφείς της Σερβίας.

Πόση η συγκίνησή τους να βλέπουν παιδιά που το 1999 ήταν 2 ετών και σήμερα τα βλέπουν μικρούς λεβέντες, όμορφα κορίτσια έτοιμα να βγουν στην κοινωνία, δεν περιγράφεται. Η επικοινωνία θα συνεχιστεί μαζί τους με e-mail και FACEBOOK, νέοι τρόποι επικοινωνίας.



ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Το πρωί της Τρίτης αποχαιρέτησαν τους φίλους Σέρβους και τους ευχαρίστησαν, διότι για μια ακόμα φορά οι Σέρβοι τίμησαν τον ΒΕΝΙΑΜΙΝ. Ο Χάρης και Τζοάννα Αναστασίου είναι ευγνώμονες στο Θεό για την τιμή που τους έγινε και πιστεύουν ότι αυτή η τιμή ανήκει σε όλους τους υποστηριχτές των παιδιών του ΒΕΝΙΑΜΙΝ και τηςΑΓΚΑΛΙΑΣ.

Ίσως κάποια μέρα και η δική μας πόλη τιμήσει τον ΒΕΝΙΑΜΙΝ για την δραστηριότητα των τελευταίων 19 ετών σε ένα έργο με κέντρο την Κατερίνη μας.



ΒΕΝΙΑΜΙΝ 23510-22005 6945.154.447 benjaminorphans@gmail.comwww.benjaminorphans.com