Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Συντάξεις πείνας, στην κυριολεξία, για όλους όσοι θεμελιώσουν δικαίωμα από το 2015


«Σήμα» για τη «στροφή» από τις δημόσιες (και ολοένα χαμηλότερες) συντάξεις στις επαγγελματικές και τις ιδιωτικές -κατά τα πρότυπα άλλων χωρών από τη...

Χιλή έως τη Γερμανία- δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμώντας ότι η μειωμένη, μετά τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, «γενναιοδωρία» του πρώτου πυλώνα -δηλ. των εγγυημένων από το κράτος συντάξεων- «δημιουργεί προϋποθέσεις για την ενίσχυση της
μέχρι σήμερα περιορισμένης ζήτησης ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων». Σύμφωνα με την έκθεση η νέα αυτή πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν ειδικά όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011, προκύπτει από την μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπουν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που ψηφίστηκαν το 2010. «Περιορίζεται σημαντικά η γενναιοδωρία του πρώτου πυλώνα και το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα φτάσει κατά μέσο όρο σε 48,5% την περίοδο 2020 - 2060 έναντι 95,7% που ήταν πριν από τη μεταρρύθμιση» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης.

Έτσι, συνεχίζει η έκθεση, «ελλείψει άλλων πηγών εισοδήματος, το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης του πρώτου πυλώνα θα οδηγεί κάτω από το όριο της σχετικής ένδειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου ελάμβαναν μέχρι και 1,2 φορές το διαμέσο εισόδημα».

Επειδή όμως οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν ότι η ανάγκη «στροφής» των συνταξιούχων και προς ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα απαιτεί την καταβολή υψηλών εισφορών εκ μέρους τους, επικρίνουν την κατάργηση κάθε κινήτρου για την ιδιωτική ασφάλιση ζητώντας ένα «μείγμα» φορολογικών κινήτρων ή και επιδοτήσεων.