Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Δήλωση ΟΣΔΕ τον… Ιούλιο για όσους δεν πληρώνουν το 30ευρώ στην ΠΑΣΕΓΕΣ! (VIDEO)

Νέες καταγγελίες για την υποβολή των δηλώσεων καλλιέργειας από Λαρισαίους αγρότες.
Τι κι αν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, όσο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν καταστήσει σαφές πως οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ είναι δωρεάν για τους αγρότες, η ΠΑΣΕΓΕΣ φαίνεται πως συνεχίζει να βρίσκει τρόπους για να
«υποχρεώνει» τους αγρότες να καταβάλλουν το 30ευρώ!
Σύμφωνα με νέες καταγγελίες που έχουν φθάσει στο onlarissa.gr, αγρότες που επικοινώνησαν σήμερα με τα σημεία συλλογής δηλώσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Λάρισα και ζήτησαν ραντεβού, ρωτήθηκαν πρώτα εάν θα πληρώσουν για τις «προαιρετικές» υπηρεσίες και αφού αρνήθηκαν, ενημερώθηκαν πως το επόμενο ραντεβού είναι για τα… τέλη Ιουλίου!
«Εάν δηλώσεις ότι συμφωνώ να πληρώσω σου κλείνουν ραντεβού σε 3 με 4 ημέρες. Αυτό είναι εκβιασμός» σημείωσε σε δηλώσεις του στο onlarissa.gr ο πρόεδρος της Νέας Ένωσης Λάρισας Χρήστος Σιδερόπουλος.
ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Την ερχόμενη Τρίτη εξάλλου, ο κ. Σιδερόπουλος προανήγγειλε την επίσκεψή του στον εισαγγελέα προκειμένου «να μάθουμε ποια είναι αυτή η εταιρεία που συνεργάζεται η ΠΑΣΕΓΕΣ και να απαιτήσουμε πλήρη έλεγχο». Μάλιστα, ο κ. Σιδερόπουλος επιτέθηκε κατά του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτου Καραμίχα, τονίζοντας πως «κρύβεται πίσω από τον γενικό διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ».
ΔΕΝ ΤΥΠΩΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΙΣ… ΔΗΛΩΣΕΙΣ!
Κατά άλλες καταγγελίες που μετέφερε στο onlarissa.gr ο πρόεδρος της Νέας Ένωσης, αγρότες που σήμερα αρνούνται να πληρώσουν το… «προαιρετικό» ποσό των 30 ευρώ, δεν παραλαμβάνουν πλήρες αντίγραφο της δήλωσης καλλιέργειας αλλά ένα συνοπτικό, σε αντίθεση φυσικά με όσους πληρώνουν! «Αυτό είναι αντισυμβατικό… στη σύμβαση που υπέγραψε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ξεκάθαρη η υποχρέωση να δοθεί στον αγρότη πλήρες αντίγραφο της δήλωσης» εξήγησε ο κ. Σιδερόπουλος.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΚΟΜΗΤΣΑ – ΓΕΛΑΛΗ
Το συνεργείο της ΠΑΣΕΓΕΣ που βρίσκεται στη Νίκαια επισκέφθηκε την Παρασκευή και ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας και ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τη συμπεριφορά της ΠΑΣΕΓΕΣ απέναντι στους αγρότες.
Οι δύο άνδρες ζήτησαν εξηγήσεις γιατί συνεχίζεται να εισπράττεται το ποσό των 30 ευρώ αλλά δεν έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις.
Ο κ. Κομήτσας είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο όσο και με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ για το θέμα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποταθεί και αυτός στη δικαιοσύνη!
«Ζητήσαμε να προσέλθει ο υπεύθυνος εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ και αντί αυτού δέχθηκα τηλέφωνο από τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ ο οποίος προσπαθούσε να μου εξηγήσει τα ανεξήγητα» δήλωσε στο onlarissa.gr ο κ. Κομήτσας.
Ο δήμαρχος Κιλελέρ μάλιστα δε δίστασε να τα βάλει με υπουργείο κάνοντας λόγο για «τεράστιο ηθικό ζήτημα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης», αφού όπως συμπλήρωσε «υπάρχουν τεράστια κενά στις συμφωνίες με αποτέλεσμα να κερδοσκοπούν εταιρείες σε βάρος των αγροτών».
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟΝ ASTRA Ο ΡΙΖΟΣ ΚΟΜΗΤΣΑΣ
ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ
Οι νέες εξελίξεις που αφορούν την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ και την αξίωση των 30 ευρώ ανά δήλωση από την ΠΑΣΓΕΣ προκάλεσαν την Παρασκευή την έντονη ενόχληση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, ο κ. Χαρακόπουλος συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μόσχο Κορασίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να επισκεφθεί το Σάββατο τη Λάρισα προκειμένου να υπάρξει «δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος» όπως σημείωναν στελέχη του υπουργείου.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
«Χωρίς κόστος οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ και στην ώρα τους το Φθινόπωρο οι επιδοτήσεις στους αγρότες» λέει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας για το ζήτημα των 30 ευρώ που ζητείται να καταβάλλουν οι αγρότες.
Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Αγοραστού: «Με αγωνία αλλά και προσοχή παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ και το κόστος των 30 ευρώ που αξιώνει η ΠΑΣΕΓΕΣ από τους αγρότες.
Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν χθες από τον γενικό διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τσιφόρο πως τα χρήματα ζητούνται «προαιρετικά» και πως αφορούν επιπρόσθετες υπηρεσίες, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από αγρότες οι οποίες καταδεικνύουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα παρουσιάζει η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σε μία τόσο δυσμενή οικονομική συγκυρία λοιπόν, τόσο η ΠΑΣΕΓΕΣ όσο και η κυβέρνηση, οφείλουν να διευθετήσουν άμεσα τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν μεταξύ τους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας, ώστε ο έλληνας και θεσσαλός αγρότης να μην γίνει το θύμα.
Η διαδικασία επιβάλλεται δια του νόμου να είναι δωρεάν και επί ίσοις όροις για όλους τους αγρότες, είτε επιθυμούν, είτε όχι, τις επιπρόσθετες υπηρεσίες που προσφέρει η ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία.
Εξίσου σημαντικό όμως, είναι από σήμερα κιόλας να υπάρξουν οι απαιτούμενες διαβεβαιώσεις τόσο από το υπουργείο όσο και από την ΠΑΣΕΓΕΣ, πως το ερχόμενο Φθινόπωρο, οι επιδοτήσεις θα καταβληθούν κανονικά χωρίς προβλήματα που πιθανόν θα προκύψουν από λάθη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν καταστροφικό για χιλιάδες αγρότες.»
Ο Δ. ΓΕΛΑΛΗΣ
Επίσκεψη – παρέμβαση στο παράρτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Νίκαια, με αφορμή  τις απαράδεκτες χρεώσεις που έχουν γίνει σε πολλές περιπτώσεις  κατά την υποβολή αιτήσεων αγροτικών ενισχύσεων του ΟΣΔΕ, για το έτος 2013, από κατά τόπους ΕΑΣ, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας, αποτελούμενο από το βουλευτή Λάρισας Δημήτρη Γελαλή και τον υπεύθυνο του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής Χρήστο Γελαλή.
Στο παράρτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ υπήρχαν αγρότες της περιοχής, οι οποίοι για την υποβολή των αιτήσεών τους χρεώθηκαν με το ποσό των 30 ευρώ, βαπτισμένα στην απόδειξη είσπραξης ως «συμβουλευτικές υπηρεσίες αιτημάτων» και «υπηρεσίες ενημέρωσης φακέλου αγρότη», για λογαριασμό της NEUROPUBLIC A.E. Ενώ όσοι από τους αγρότες αρνήθηκαν να πληρώσουν για τις παραπάνω «υποστηρικτικές υπηρεσίες» θα έπρεπε είτε να πάρουν αριθμό προτεραιότητας από το κεντρικό σημείο παραλαβής υποβολής αιτήσεων στη Λάρισα είτε να περιμένουν το επόμενο ραντεβού μετά τις 15 Ιουλίου.
Ο βουλευτής, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την κατάσταση που επικρατεί εις βάρος των αγροτών και ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις από τους υπεύθυνους του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι: «Οι δεσμεύσεις του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού και οι ρητές οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  ότι οι φετινές Αιτήσεις ΟΣΔΕ θα υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς, δια μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση, υπό την εποπτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ, δεν φαίνεται να έχουν αντίκρισμα. Οι αγρότες καλούνται για ακόμα μια φορά  να καταβάλουν χρηματικά ποσά για να πληρώσουν υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ήδη πληρωθεί από το δημόσιο και  θα έπρεπε να διατίθενται δωρεάν.
Έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός «ανάθεσης υπηρεσιών», τα συνεργεία του οποίου εγκαθίστανται στο χώρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, σε βάρος των αγροτών, οι οποίοι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης  Ανώνυμων Εταιριών και των θυγατρικών τους που λυμαίνονται τον αγροτικό χώρο.
Επιμένουμε ότι οι αιτήσεις αυτές θα έπρεπε να γίνονται δωρεάν χωρίς κανένα κόστος από πλευράς παραγωγών από φορείς του Υπουργείου σε οποιοδήποτε σημείο των Νομών όπου βρίσκονται οι παραγωγοί και ζητάμε να επιστραφούν άμεσα στους αγρότες τα χρήματα που ήδη καταβλήθηκαν».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Απόστολος Ράιδος / ΦΩΤΟ: onlarissa.gr


Πηγή: http://www.onlarissa.gr/2013/05/24/dilosi-osde-ton-ioulio-gia-osous-den-plironoun-to-30evro-stin-paseges/