Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

38η Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ- Η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας βασίζεται στο οικονομικό μοντέλο «Παράγω και Εξάγω»

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΕΒΕ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace» στην Θεσσαλονίκη, η 38η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒΕ, η οποία ξεκίνησε με την υποδοχή των νέων μελών του ΣΕΒΕ και το κλειστό μέρος (μόνο για μέλη) στο οποίο παρουσιάστηκε η νέα στρατηγική
και η νέα εταιρική ταυτότητα του Συνδέσμου.
                                            
Ακολούθησε η ανοικτή συνεδρίαση στην οποία ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, Πρόεδρος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης «Βεργίνα» και ο κ. Αθανάσιος Ταντανόζης, Sales Manager του Corporate Transaction Banking της Eurobank. 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η κα. Μάγδα Καρακόλη, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, ενώ το μήνυμα του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Θόδωρου Καράογλου μετέφερε στους συμμετέχοντες ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Ιωάννης Ποδιώτης.  

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕκ. Δημήτρης Λακασάς, άνοιξε την ομιλία του λέγοντας ότι η κρίση για την χώρα δεν ήταν μόνο δημοσιονομική και ρευστότητας, αλλά ήταν και  κρίση ανταγωνιστικότητας και διακυβέρνησης, με την τελευταία να αφορά και την ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι τα μέτρα για την κοινωνία ήταν εξαιρετικά οδυνηρά αλλά με περιορισμένη επίδραση στην ανταγωνιστικότητα. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε ότι η βελτίωση των εξαγωγών είναι απαραίτητη συνισταμένη,  ωστόσο δεν είναι - και δεν θα μπορούσε να είναι - από μόνη της επαρκής για να οδηγήσει στην ανάκαμψη όσο παραβλέπουμε το άλλο κρίσιμο μέρος της ανταγωνιστικότητας,  το «ΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΟΥΛΑΜΕ».

Ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε επίσης στον αρνητισμό για τομές στο Κράτος, κυρίως σε ότι αφορά επιμέρους αγορές, πχ στην ενέργεια, στις μεταφορές, σε διάφορες υπηρεσίες, παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το κόστος παραγωγής και την ανταγωνιστικότητα. Πρόσθεσε, ότι για να βγει η χώρα από το τέλμα, πρέπει ως λαός και ως κράτος να κάτσουμε να δουλέψουμε σκληρά, να δημιουργήσουμε από την αρχή και να επενδύσουμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, εστιασμένο στην παραγωγή ανταγωνιστικών διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, με την προϋπόθεση της μετακίνησης πόρων από τα μη εμπορεύσιμα στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και της υποκατάστασης των εισαγωγών από τα εγχώρια παραγόμενα αγαθά, συνοψίζοντας τα όλα αυτά στο δόγμα του ΣΕΒΕ:«Παράγω και Εξάγω».

Στη συνέχεια τόνισε ότι ο νέος στόχος που θέτει ο ΣΕΒΕ για να τεθεί η ελληνική οικονομία σε σταθερές βάσεις μέσα από την Παραγωγή και την Εξωστρέφεια είναι η μετατόπιση ενός επιπλέον 25% του ΑΕΠ, σε νέες εξαγωγικές δραστηριότητες, έτσι ώστε αθροιστικά οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να συνεισφέρουν το 45% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, ο κ. Λακασάς απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τόνισε ότι πρέπει να επιληφθεί άμεσα της αναβάθμισης και της αποκατάστασης της ζημιάς που έχει προκληθεί, με την ταυτόχρονη ανάδειξη υφιστάμενων και δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών με χαρακτήρα-brand.

Αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων, τόνισε ότι καθημερινά όλοι οι επιχειρηματίες δίνουν τη δική τους μάχη για επιβίωση και για να κρατήσουν τη σημαία της Ελλάδας ψηλά στις διεθνείς αγορές. Σχετικά με το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, επεσήμανε ότι είναι  αδιανόητο η μέση ελληνική επιχείρηση να δανείζεται σήμερα από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα μεεπιτόκια της τάξης του 8%-12%, όταν αυτά αντλούν χρήμα από την πρωτογενή αγορά με μέσο όρο 4,5-5%. Πρωταρχικός στόχος του ΣΕΒΕ είναι να βρεθούν άμεσα λύσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διάσωση των υγιών τουλάχιστον επιχειρήσεων για την επόμενη ημέρα.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με διαφάνεια και ανταποδοτικότητα για τις συνεπείς φορολογικά επιχειρήσεις. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα ειδικότερα αιτήματα του ΣΕΒΕ, τα οποία συνίστανται κυρίως στην καθιέρωση Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή (Flat Tax Rate),στην πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και στην επαναφορά του προϊσχύοντος καθεστώτος αναφορικά με τις αποσβέσεις άυλων περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων μιας επιχείρησης.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία των υποδομών για τους εξαγωγείς, καθώς είναι γνωστή η αλληλεξάρτηση των εξαγωγών με τις μεταφορές, συνιστώντας  καθοριστική παράμετρο για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε ως επιτακτική τη βελτίωση των υποδομών σε όλους τους κλάδους μεταφορών, τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των μεταφορών, τον ταχύτερο ρυθμό των διαρθρωτικών αλλαγών με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις παραχωρήσεις, την αναδιάρθρωση φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών και των κέντρων logistics. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στη σημασία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για την τοπική και εθνική οικονομική ανάπτυξη και στην ανάγκη τάχιστης ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ σε στρατηγικό επενδυτή διεθνούς εμβέλειας ως προς τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων που θα πετύχει την επαναπροσέλκυση διεθνών ναυτιλιακών γραμμών και την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου προς τις αγορές της Ν.Α. αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης.

Στη συνέχεια, ο κ. Τανταζόζης, Sales Manager του Corporate Transaction Banking της Eurobank, αναφέρθηκε στη συνεργασία της τράπεζας με τους τρεις μεγαλύτερους εξαγωγικούς φορείς της χώρας και στην υλοποίηση του προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών «Go International». Παράλληλα αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό και υλοποίηση, της διαδικτυακής πύληςExportgate.gr, η οποία στοχεύει στη ριζική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής δικτύωσης των Ελλήνων εξαγωγέων.

Στον χαιρετισμό της η Αναπληρώτρια ΓΓ ΔΟΣ & ΑΣ κα. Καρακόλη, αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή του ΣΕΒΕ στην οικονομική και κοινωνική  πρόοδο της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας εν γένει, τονίζοντας ότι, σήμερα, περισσότερο από κάθε φορά διαφαίνεται η δράση και ο ρόλος του φορέα. Η κα. Καρακόλη επεσήμανε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ότι ο κρατικός μηχανισμός απαιτεί για την αποτελεσματικότερη δράση του, την ισχυρή παρουσία και συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Για το λόγο αυτό και οφείλει να ενισχύει και να συμπράττει σε κάθε δράση του. Πρόσθεσε επίσης, ότι η ενθάρρυνση των εξαγωγών και των καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεωνμπορούν να ανοίξουν δρόμους ευημερίας για όλους τους επιχειρηματίες και έκλεισε τον χαιρετισμό της λέγοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι αρωγός και σύμμαχος των επιχειρήσεων.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η περιφέρεια επενδύει στην διεθνή δικτύωση και την ανάπτυξη διεθνών και διασυνοριακών επιχειρηματικών συνεργιών, θεσμοθετώντας την Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών. Αναφέρθηκε επίσης στον Κεντρικό Άξονα Προτεραιότητας που θέτει το νέο ΕΣΠΑ και ο οποίος είναι η υγιής, η εξωστρεφής και η δυναμική επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα που φέρνει κεφάλαια, εισόδημα, νέες θέσεις εργασίας, αλλά και προστιθέμενη αξία για την Κεντρική Μακεδονία, τονίζοντας ότι τελείωσε η εποχή των επιδοτήσεων και του κρατισμού.

Στο πλαίσιο της 38ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε και η επίσημη παρουσίαση του Οδηγού του ΣΕΒΕ «Θέλετε να Εξάγετε;», που έχει εκδώσει ο ΣΕΒΕ με την υποστήριξη της Eurobank.

Χορηγοί της 38ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΕΒΕ ήταν: ηEurobank, η Noisis, η Entersoft, η Ζήτα Σωληνουργία, η ISOMAT, ηOlympia Electronics και το Ξενοδοχείο Makedonia Palace.