Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Στην Πιερία ακόμα μερέντα σερβίρουμε στους τουρίστες μας;

Μπράβο, αυτή είναι αναπτυξιακή πρόταση: Περισσότερα από 100 ξενοδοχεία στο «Ελληνικό Πρωινό»
«Ελληνικό Πρωινό Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Εύβοιας κλπ.....». 

Στα 368 εκατ. ευρώ τα έσοδα της αγοράς πρωινού στα
ελληνικά ξενοδοχεία το 2012

Πουτέτση Χριστίνα 
Αναπτυξιακό «όχημα» για τον τουρισμό και την εγχώρια γεωργική παραγωγή αποτελεί η ενίσχυση της παρουσίας τοπικών προϊόντων στα ελληνικά ξενοδοχεία, καθώς τα έσοδα της αγοράς πρωινού στις τουριστικές μονάδες ανήλθαν στα 368 εκατ. ευρώ το 2012, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου «Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού» του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αποσκοπώντας στον εμπλουτισμό του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ), βράβευσε τη Δευτέρα τις Ενώσεις Ξενοδόχων που συνέβαλλαν στην υπογραφή των 15 πρώτων Τοπικών Συμφώνων Ελληνικού Πρωινού, καθώς και τα 100 πρώτα ξενοδοχεία που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα. 

Ηδη 117 ξενοδοχεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το οποίο άρχισε το 2010 και διανύει την τρίτη του χρονιά, ενώ εκκρεμεί ο έλεγχος δεκάδων μονάδων, ο φάκελος των οποίων τελεί υπό εξέταση. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών, το οικονομικό αποτέλεσμα των 368 εκατ. ευρώ σε μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, αποτελεί ιδιαίτερα συντηρητική εκτίμηση και βασίζεται στα επίσημα στοιχεία διανυκτερεύσεων των ελληνικών ξενοδοχείων για την περσινή χρονιά.

Στη μελέτη καταγράφεται μεταξύ άλλων, ότι το 2012 καταναλώθηκαν, στο πλαίσιο του πρωινού των ελληνικών ξενοδοχείων, 191 εκατ. αυγά, 580 χιλ. κιλά γλυκού κουταλιού, 2,8 χιλ. τόνοι μαρμελάδας, 7,9 εκατ. κιλά αρτοσκευασμάτων, 677 χιλ. κιλά βουτύρου, 5,42 εκατ. κιλά σφολιατοειδών και πιτών, 102,1 χιλ. τόνοι φρούτων, 12,2 χιλ. κιλά τυριών και 9,7 χιλ. κιλά αλλαντικών.


Το «Ελληνικό Πρωινό» είναι η γέφυρα ανάμεσα στον ελληνικό τουρισμό και τα αγνά και μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ.Γιώργος Τσακίρης, υπογραμμίζοντας ότι «εμπλουτίζει σημαντικά τις διαστάσεις του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και απαντάει με όρους ποιότητας στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η παροχή στον επισκέπτη εμπειριών με χαρακτήρα μοναδικότητας». Τον στόχο των 300 ξενοδοχείων που θα συμμετέχουν στο

Πρόγραμμα έως το τέλος του έτους, έθεσε ο υπεύθυνος του «Ελληνικού Πρωινού» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΞΕΕ κ. Γιώργος Πίττας, επισημαίνοντας ότι «εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.000 ξενοδοχεία θα εισέλθουν στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2015». Πρόσφατα υπογράφηκε στην Καβάλα το 15ο Σύμφωνο, το «Ελληνικό Πρωινό Ανατολικής Μακεδονίας» από τις Ενώσεις Ξενοδόχων Δράμας, Καβάλας και Θάσου, ενώ είχαν προηγηθεί το «Ελληνικό Πρωινό Θράκης» από την Ενωση Ξενοδόχων Θράκης, το «Ελληνικό Πρωινό Εύβοιας, το «Ελληνικό Πρωινό Σαντορίνης», το «Ελληνικό Πρωινό Κρήτης» και το «Ελληνικό Πρωινό Κέρκυρας».

Ταυτόχρονα το ΞΕΕ σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει στην πιστοποίηση των ενταγμένων ξενοδοχείων στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», ενώ για την προώθηση του νέου θεσμού το Επιμελητήριο δρομολογεί συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, στις περισσότερες των οποίων συμμετέχει και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ). Επίσης τον Ιούλιο ολοκληρώνεται η νέα δίγλωσση διαδικτυακή πύλη του Προγράμματος, στην οποία θα καταγράφονται τα προϊόντα, οι παραγωγοί, οι σχετικές συνταγές κάθε περιοχής και τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν σε αυτό.