Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΑΠΘ: Περί ναρκωτικών λόγος!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Δημήτρη Μάρδα
Του Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ
Στις καταγγελίες περί ευρείας κυκλοφορίας ναρκωτικών στους χώρους του ΑΠΘ, με αφορμή πρόσφατη συμπλοκή μεταξύ πρεζεμπόρων ναρκωτικών –όπως χαρακτηρίζονται– και φοιτητών, ο  Πρύτανης του ιδρύματος Γιάννης Μυλόπουλος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στις 25 Ιουνίου.
Παραθέτουμε καταρχάς, μέρος του εν λόγω κειμένου, που επισημαίνει ότι:
«…Η Πρυτανεία του ΑΠΘ με υπευθυνότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα κι εδώ και καιρό βρίσκεται σε συνεργασία με την πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση του φαινομένου. Ήδη η συνεργασία αυτή έχει αρχίσει κι έχει ορατά αποτελέσματα…»
Έπεται η εξής επισήμανση-απορία: Εδώ και καιρό, από τις 12.00πμ έως τις 15.00μμ –ή λίγο αργότερα όταν πέσει πολύ πελατεία– και κάθε ημέρα ανελλιπώς, (πλην Σαββατοκύριακου, όπου αυτή η δουλειά μεταφέρεται στα υπαίθρια πάρτυ) γίνεται διακίνηση/δημόσια χρήση ναρκωτικών στο χώρο ανάμεσα στη βόρεια έξοδο της Σχολής ΝΟΠΕ και της Σχολής Χημείας.
Ερώτηση: Ουδείς από τις σχετικές υπηρεσίες και αρμόδιες αρχές, πρόσεξε το αξιοπερίεργο αυτό φαινόμενο; Οπότε, η απραξία που παρατηρείται, πώς συνάδει με τις δηλώσεις για «υπευθυνότητα… συνεργασία με την πολιτεία… και τα ορατά αποτελέσματα»;
Σε άλλο σημείο, η ανακοίνωση της πρυτανείας τονίζει ότι:
            «Το πρόβλημα της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών είναι πολύ σοβαρό για να γίνει αντικείμενο πολιτικής και αντιπολιτευτικής εκμετάλλευσης εν όψει μάλιστα των εκλογών προέδρων και κοσμητόρων στα τμήματα και τις σχολές του ΑΠΘ».
Αν η πρυτανεία υπονοεί ότι κάποιοι –μάλλον διδάσκοντες– θυμούνται τα ναρκωτικά παραμονές εκλογών, τότε πολύ εύστοχα τους στιγματίζει.
Αν όμως αναφέρεται σε διδάσκοντες, που συγκρούονται και καυτηριάζουν, όποτε χρειαστεί  καθ’ όλη τη χρονιά, ό,τι συμφέροντα έχουν εκτραφεί άλλοτε με τη σιωπηρή ανοχή των πρυτανικών αρχών και άλλοτε όχι, (βλ. περιπέτεια με τα συνεργεία καθαριότητας και σχετικές καταγγελίες) τότε η ανωτέρω θέση της Πρυτανείας είναι τουλάχιστον ατυχής.
Στη δεύτερη περίπτωση, η συγκεκριμένη άποψη θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ιδιαιτέρως άστοχη, καθώς φαίνεται ότι εξυπηρετεί, ηθελημένα ή μη, παραμονές κοσμητορικών ή προεδρικών εκλογών, κάποιες σκοπιμότητες σε βάρος μη αρεστών ενδεχομένως υποψηφίων διδασκόντων, που καταγγέλλουν και το υπό εξέταση γεγονός μαζί με τόσα άλλα!.
Τέλος, αυτό που ομολογουμένως δεν περίμενε κανείς από μια πρυτανεία που θέλει να χαρακτηρίζεται ως κοινωνικά ευαισθητοποιημένη είναι το ακόλουθο: Η αντιμετώπιση συναδέλφων του ιδρύματος, μέσω μιας λογικής, που οδηγεί στην καπηλεία ενός τόσο ευαίσθητου θέματος, στο όνομα κάποιων ψήφων.

Εντέλει όμως τι εννοεί εν προκειμένω ο εμπνευστής τέτοιων προσεγγίσεων; Μήπως θεωρείται καλός κοσμήτορας εκείνος που δε βλέπει, δεν ακούει και δε λέει τίποτε στο όνομα της δήθεν πολιτικής εκμετάλλευσης του φαινομένου της διακίνησης των ναρκωτικών;