Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα η πτωτική πορεία του ευρώ.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στο επίπεδο των 1,3043 δολαρίων από τα 1,3098 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ
στην αγορά της Νέας Υόρκης.


Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3024 δολάρια. Αρνητικά επηρέασε το ευρωπαϊκό νόμισμα η διαβεβαίωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για συνέχιση της ....

υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων. Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας σήμερα από το Παρίσι, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αρωγός στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για το ευρώ δεν αντιστράφηκε ούτε μετά την υποχώρηση που εμφάνισε το ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε στο διάστημα αυτό κατά 1,8%, έναντι 2,4% που ήταν η προσωρινή μέτρηση. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κατά κύριο λόγο με την κάμψη που εμφάνισε η κατανάλωση των νοικοκυριών.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ), δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 11,23% από 11,22% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,79% να διαμορφωθεί στο 9,44% από 9,41% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν μικρή άνοδο. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους αυξήθηκε στο 0,52% από το 0,50%, στη διάρκεια των 9 μηνών αυξήθηκε οριακά στο 0,43% από 0,41% ,το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,33% από το 0,32% στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,21%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,11%.