Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Προβολή Ολύμπου και παρολύμπιων περιοχών σε μεγάλα ΜΜΕ της Αλγερίας

 ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ Μ-Μ TRAVEL ΜΑΓΔΑΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ DAM-TOURS ΚΑΙ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΓΕΡΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ
ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16/6.


  Οκτώ δημοσιογράφοι από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αλγερίας επισκέφθηκαν την Κυριακή 16/6 τον δήμο Δίου-Ολύμπου ενώ ξεναγήθηκαν και στον Όλυμπο. Μεταξύ των δημοσιογράφων ήταν και ο Hanafi που από πολλούς θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του δημοσιογραφικού κόσμου της Αλγερίας. 


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΓΕΡΙΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Η παρουσία τους στον δήμο και στον Όλυμπο ήταν μια πρωτοβουλία της ιδιοκτήτριας του τουριστικού γραφείου M-M TRAVELΜάγδας Μουρατίδου, σε συνεργασία με το αλγερινό τουριστικό γραφείο DAM-TOURS και τον δήμο Δίου-Ολύμπου.
Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να δουν και να φωτογραφίσουν την περιοχή, να καταγράψουν στοιχεία από τις ομορφιές, το περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και τη ζωή στον Όλυμπο και στην παρολύμπια ζώνη.
Στη συνέχεια πρόκειται να δημοσιεύσουν σε εφημερίδες της πατρίδας τους διάφορα άρθρα που θα συνοδεύονται από φωτογραφίες κατά διάρκεια περιήγησής τους στις παραλίες του Ανατολικού Ολύμπου και του Λιτοχώρου, σε αστικές και αγροτικές περιοχές αλλά και στον Όλυμπο. Τα άρθρα και οι φωτογραφίες αναμένεται να κεντρίσουν εκ νέου το ενδιαφέρον μιας χώρας, όπως είναι η Αλγερία των 40.000.000 κατοίκων, ιδιαίτερα όμως των υποψήφιων Αλγερινών τουριστών για την Ελλάδα, την Πιερία και τον δήμο Δίου-Ολύμπου.
Η κ. ΜΑΓΔΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Μουρατίδου, τα τελευταία χρόνια η προσέλευση των Αλγερινών στον δήμο Δίου-Ολύμπου, στην Πιερία αλλά και ευρύτερα, ήταν μειωμένη λόγω του ραμαζανιού που είναι κινητή εορτή και συνέπιπτε με εποχές διακοπών (κάθε χρόνο μεταφέρεται 10 ημέρες πίσω).
Ανέφερε επίσης ότι φέτος, μετά από 16 χρόνια, δεν υπήρξε συμμετοχή της τουριστικής Πιερίας στην τουριστική έκθεση Αλγερίου, λόγω οικονομικής κρίσης.
ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΛΓΕΡΙΟΥ
Να σημειωθεί δε ότι στην προηγούμενη διεθνή τουριστική έκθεση του Αλγερίου (Μάιος 2012) συμμετείχε ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, επί των ημερών του οποίου αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις Αλγερινών αλλά και του εκεί ελληνικού προξενείου με τον δήμο.
Επίσης, σε εκείνη την τουριστική έκθεση συμμετείχε ο τουριστικός επιχειρηματίας κ. Σακογιάννης, ο εκδότης της εφημερίδας «Η Φωνή του Δίου-Ολύμπου» κ. Νούλας καθώς και το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα τουΜιχάλη Καμανατζή.
ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΑΛΓΕΡΙΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ
Όπως τόνισε η κ. Μουρατίδου, η γειτονική Τουρκία έχει πια ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας σε σχέση με υποψήφιους τουρίστες από την Αλγερία, επειδή οι βίζες εκδίδονται ευκολότερα στη γειτονική χώρα ενώ υπάρχει και απευθείας πτήση τσάρτερ μεταξύ Αλγερίας και Τουρκίας.
Αντίθετα, η Ελλάδα, λόγω συνθήκης Σέγκεν, έχει σοβαρό μειονέκτημα έναντι της Τουρκίας αφού οι βίζες δεν εκδίδονται τόσο εύκολα όσο στη γείτονα χώρα ενώ δεν υπάρχει και απευθείας πτήση τσάρτερ μεταξύ Αλγερίας και Ελλάδας αλλά υπάρχουν δύο πτήσεις με καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες.
Γι αυτούς τους λόγους προωθήθηκε πρωτοβουλία για επίσκεψη Αλγερινών δημοσιογράφων στον δήμο Δίου-Ολύμπου, στην αντιπεριφέρεια, στον δήμο Πύδνας-Κολινδρού αλλά και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Συνοδευόμενοι από τη Μάγδα Μουρατίδου, οι Αλγερινοί δημοσιογράφοι αρχικά επισκέφθηκαν το δημαρχείο στο Λιτόχωρο, όπου τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης αλλά και η αντιδήμαρχος Σοφία Ζουρζούρα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι Αλγερινοί βρήκαν την ευκαιρία να θίξουν θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος ενώ ζήτησαν να πληροφορηθούν και για θέματα που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, τον Όλυμπο και τα βότανα του βουνού των θεών, με την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα και για το κατά πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή των Ελλήνων αλλά και τον τουρισμό της χώρας.
Τέλος, ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για την ιστορία του δήμου αλλά και τις θητείες του δημάρχου Γιώργου Παπαθανασίου, μάλιστα έδειξαν έκπληκτοι για τη μακρόχρονη πορεία του στα πράγματα της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι και σήμερα.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
Ακολούθως, οι δημοσιογράφοι βγήκαν στο κέντρο του Λιτοχώρου για να πιουν καφέ και αναψυκτικά ενώ λίγο αργότερα οι αντιδημαρχοι Γιώργος Φαρμάκης και Σοφια Ζουρζούρα ξενάγησαν τους δημοσιογράφους στο Λιτοχωρο, στο φαράγγι του Ενιπέα και στον Όλυμπο.