Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Το φάντασμα των εκλογών εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.


Αμείωτη παραμένει η ένταση που έφεραν το κλείσιμο της ΕΡΤ και τα σχέδια για τη δημιουργία νέου εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Στην

αποψινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τους αρχικούς σχεδιασμούς.


Πάνω από το σχέδιο για τη λειτουργία του φορέα που θα αποτελέσει τη «γέφυρα» μεταξύ της παλαιάς ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ περνούν πλέον οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και η ίδια η πολιτική σταθερότητα, με δεδομένες τις -μέχρι αργά χθες το βράδυ- εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που προέβαλαν ο κ. Σαμαράς από τη μία πλευρά και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης από την άλλη.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η παλαιά ΕΡΤ έχει κλείσει, ενώ οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ζητούν από τον κ. Σαμαρά να ανακαλέσει την απόφαση για το «λουκέτο» στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, να παραμείνουν στις θέσεις τους οι 2.500 εργαζόμενοι και η αναδιάρθρωση να γίνει με την ΕΡΤ σε πλήρη λειτουργία.

Παρά το γεγονός ότι τα πολιτικά ζητήματα (βλέπε ανασχηματισμός, επικαιροποίηση κυβερνητικού προγράμματος, συντονισμός υπουργικού συμβουλίου) φαίνεται ότι επιλύθηκαν αν όχι οριστικά, έστω σε αυτή τη χρονική συγκυρία, στη σύσκεψη της Δευτέρας, παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» της ΕΡΤ, το οποίο διχάζει τους κυβερνητικούς εταίρους και απειλεί εκ νέου την κυβερνητική σταθερότητα.
Συγκεντρωμένοι στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ πανηγυρίζουν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία, ωστόσο, δέχεται πολλές ερμηνείες
Συγκεντρωμένοι στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ πανηγυρίζουν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία, ωστόσο, δέχεται πολλές ερμηνείες

Στο πίσω μέρος του μυαλού και των τριών ηγετών βρίσκονται και πάλι οι εκλογές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι «πληγές» που άνοιξαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δημόσιας αντιπαράθεσης που είχαν δύσκολα θα επουλωθούν...

Η πρόταση
Ο πρωθυπουργός δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της ΕΡΤ και μάλιστα έχει δώσει εντολή στους στενούς του συνεργάτες αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσουν τάχιστα στη διαμόρφωση μιας πρότασης ικανής να πείσει τους κυβερνητικούς του εταίρους για τον φορέα που θα αποτελέσει τη «γέφυρα» μεταξύ της παλαιάς ΕΡΤ και του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Παιχνίδια με τη φωτιά των εκλογών

Υστερα από διαδοχικές συσκέψεις, που ολοκληρώθηκαν αργά τη νύχτα, κατατέθηκαν εισηγήσεις που προβλέπουν:

Τη δημιουργία ενός προγράμματος που θα εκπέμπεται και από τις τρεις πηγές της παλαιάς ΕΡΤ (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) και θα περιλαμβάνει τρία δελτία ειδήσεων, τρεις ενημερωτικές εκπομπές και ιστορικές εκπομπές από το αρχείο της ΕΡΤ.

Την πρόσληψη με δίμηνες συμβάσεις περίπου 800 ή και περισσότερων υπαλλήλων (τεχνικοί, δημοσιογράφοι, διοικητικό προσωπικό που προέρχονται από την παλαιά ΕΡΤ) που θα αναλάβουν να «τρέξουν» τον μεταβατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Παιχνίδια με τη φωτιά των εκλογών

Τη διαμόρφωση νέων στούντιο στη Βουλή, από όπου θα γίνεται και η εκπομπή των προγραμμάτων, αξιοποιώντας και τα μηχανήματα του καναλιού της Βουλής.

Τον ορισμό προσωρινής διοίκησης από πρόσωπα που θα προέρχονται και από τα τρία κυβερνητικά κόμματα. Είναι σαφές ότι εάν η πρόταση Σαμαρά, η οποία θα τεθεί υπόψη των κυβερνητικών του εταίρων σήμερα το απόγευμα, δεν μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης δεν υπαναχωρήσουν από τη θέση τους περί άμεσης επαναπρόσληψης όλων των υπαλλήλων της παλαιάς ΕΡΤ και για την αναδιάρθρωση με τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα σε λειτουργία, τότε θα υπάρξει και πάλι αδιέξοδο με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.
Παιχνίδια με τη φωτιά των εκλογών

Το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων παραμένει βαρύ και η καχυποψία κυριαρχεί πλέον στις συζητήσεις που έχουν ακόμη και μεταξύ τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες, μετά τη συμφωνία που υπήρξε σε πολιτικό επίπεδο για τη λειτουργία της κυβέρνησης, στελέχη και των τριών κομμάτων αντάλλαξαν βολές μέσα από τα τηλεοπτικά «παράθυρα».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατηγόρησαν ευθέως τους συναδέλφους τους της ΝΔ ότι συμπεριφέρονται σαν να υπήρχε μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ από την άλλη πλευρά τα «γαλάζια» στελέχη απαντούσαν ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ και η μετάβαση σε έναν σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό φορέα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που δεν υποστηρίζεται από τους κυβερνητικούς τους εταίρους.
Παιχνίδια με τη φωτιά των εκλογών

Το πρόβλημα
Δεν είναι λίγοι δε εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ακόμη και λύση να βρεθεί στη σημερινή σύσκεψη για την ΕΡΤ, τα τραύματα στην κυβερνητική συνοχή, εξαιτίας της αντιπαράθεσης των τελευταίων ημερών, θα αργήσουν να επουλωθούν.

Οι τρεις ηγέτες έχουν άλλωστε μπροστά τους σοβαρά θέματα να διαχειριστούν, όπως είναι ο ανασχηματισμός και οι κινήσεις για την καλύτερη λειτουργία και συντονισμό του υπουργικού συμβουλίου, ενώ θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για κρίσιμα νομοσχέδια, όπως είναι το φορολογικό που θα πρέπει να ψηφιστεί το φθινόπωρο, αλλά και νωρίτερα για την επέκταση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, θέμα για το οποίο -ως γνωστόν- διαφωνεί ριζικά η ΔΗΜΑΡ.

Μαξίμου
Καταθέτει πρόταση για σταθμό-γέφυρα μεταξύ της παλαιάς ΕΡΤ και του νέου φορέα
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Το κλίμα μεταξύ των εταίρων είναι βαρύ, ενώ «βολές» αντάλλαξαν στελέχη των τριών κομμάτων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακόμα και αν βρεθεί λύση, τα τραύματα από την αντιπαράθεση θα αργήσουν να επουλωθούν

Τα τέσσερα αγκάθια και το χάσμα για την ΕΡΤ

Από το παλιό στο νέο
Λουκέτο στην ΕΡΤ

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι η παλαιά ΕΡΤ έχει κλείσει. Προέβαλε μάλιστα και το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης στην οποία δημοσιεύεται η χθεσινή απόφαση. Από την άλλη πλευρά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι η εκκίνηση για τη δημιουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα πρέπει να ξεκινήσει με την ΕΡΤ σε πλήρη λειτουργία.

Το προσωπικό
Κόντρα για τις απολύσεις

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι οι 2.500 υπάλληλοι στην ΕΡΤ έχουν ήδη απολυθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας ενημέρωσαν σχετικά και την τρόικα. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι της ΝΔ διεκδικούν να επιστρέψει στην εργασία του το σύνολο των εργαζομένων και στην πορεία να γίνει η όποια αναδιάρθρωση.

Διαφορετικές θέσεις
Μεταβατικό στάδιο

Η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί και την Παρασκευή να εκπέμψει από τη συχνότητα της ΕΡΤ και να προβληθεί ενημερωτικό πρόγραμμα που θα «τρέξουν» έως 400 εργαζόμενοι που θα προσληφθούν με δίμηνες συμβάσεις. Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Η ερμηνείες
Απόφαση του ΣτΕ

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η απόφαση εντέλλει τους κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου να δημιουργήσουν έναν νέο φορέα (χωρίς να λέει με πόσους εργαζόμενους, πώς θα ονομάζεται κ.λπ.) που θα καλύψει το κενό της ΕΡΤ. Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θεωρούν ότι το ΣτΕ ζητά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως φορέα που θα οδηγήσει στη ΝΕΡΙΤ.