Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

"Ότι αγαπήσαμε………." Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Ευχαριστούμε πάρα πολύ την αποστολέα του μηνύματος.... Μάγδα
 Το βράδυ της περασμένης Τρίτης , κάτω από το φως του φεγγαριού, στο θέατρο του πάρκου Κατερίνης ταξιδέψαμε στα παιδικά μας χρόνια……Εκεί που η μόνη μας διασκέδαση τα καλοκαιρινά νυχτέρια ήταν οι κλέφτες και οι αστυνόμοι, το κυνηγητό και το κρυφτό
στο πάρκο ηρώων και το θερινό σινεμά «Αστέρια». Άλλες γειτονιές είχαν τα θερινά Διονύσια…….Άλλους δεν θυμάμαι να πω αλήθεια. Χαλίκι κάτω, αγιόκλημα και γιασεμί στους τοίχους και εμείς «μεθούσαμε» με τη μυρουδιά του πασατέμπο και του ψημένου καλαμποκιού, ποπ-κορν όπως συνηθίζουμε να το λέμε γιατί τα αγγλικά μας έχουν καβαλήσει για τα καλά την γλώσσα μας!  Καθόμασταν κάτω όλα τα πιτσιρίκια και περιμέναμε το μαγικό άσπρο πανί να βγάλει την ασπρόμαυρη εικόνα! Τι όμορφα χρόνια! Βέγγος, Βουγιουκλάκη, Καρέζη, Κωνσταντάρας, Χατζηχρήστος,Καραγιάννη, Ξανθόπουλος, Ναθαναήλ,  Παπαγιαννόπουλος, Βλαχοπούλου, και………….
Ποιον να πρωτοπώ! Το βράδυ είχαμε μαλώματα στις γειτονιές τα κορίτσια ποια είναι πιο όμορφη, η Βουγιουκλάκη ή η Καρέζη? Πόσες καρδιές έκαψε ο Μπάρκουλης?… Πόσο κλάμα ακόμη είχαμε ρίξει με τον Ξανθόπουλο για τις χαμένες πατρίδες και τη προσφυγιά και πόσο γέλιο είχαμε χαρίσει στη ψυχή μας με τον Ζήκο?
Αυτά νοστάλγησε ο Θανάσης Μαργαρίτης και σκηνοθέτησε την υπερπαραγωγή- μπορώ να χαρακτηρίσω-«Ότι αγαπήσαμε από τον Ελληνικό κινηματογράφο» αφού έπαιξαν 80 ηθοποιοί και υπήρχαν 200 κοστούμια  για να καλύψουν τη παράσταση. Και ακόμη μια φορά κέρδισε το « στοίχημα». Γιατί με τους ενήλικες άνετα μπορείς να τα καταφέρεις     να ανεβάσεις έργο μα να μπορέσεις να ταιριάξεις μικρούς από 4-5 χρονών με μεγάλους και να τα αγκαλιάσεις τόσο όμορφα είναι κατόρθωμα. Χρειάζεται τεράστια υπομονή και πείσμα που τα διαθέτει ο σκηνοθέτης……Χρειάζεται ταλέντο ηθοποιίας που και σ’ αυτά δεν υστερεί. Η αγάπη του για το θέατρο και η μεταδοτικότητα του στην ομάδα έφερε το πιο όμορφο αποτέλεσμα. Σημαντικό ρόλο δίπλα του έπαιξε και η υπέροχη «γιαγιά» Λένα Αποστολίδου που έδωσε ένα άλλο αέρα στη βραδιά….Η γιαγιά που δεν θυμόταν τα πρόσωπα του κινηματογράφου, κάτι προσπαθούσε αλλά αδυνατούσε, ξεχνούσε τα χάπια για τη πίεση αλλά δεν ξεχνούσε τα λουκάνικα και τη πάστα Φλώρα………Τα έχουν αυτά οι ηλικιωμένες……
Στις ταινίες που πέρασαν σαν φλας-μπακ από μπροστά μας χαρήκαμε τους μικρούς πρωταγωνιστές που με τη τσαχπινιά και τον αέρα τους χειροκροτήθηκαν με πολύ ζεστασιά από το κοινό……..
Μου έρχονται όλα τα πρόσωπα και δεν μπορώ να ξεχωρίσω το καλύτερο γιατί δεν υπήρχε μόνο ένα……
«Η λατέρνα φτώχια και φιλότιμο» με τον  μικρό Νίκο και τον Γιώργο Βουλγάρογλου που τα κατάφερε πολύ καλά όπως και στο ρόλο του Κρητικού με τους Φουρτουνάκηδες…….Ο μικρός Νίκος Μαυρίδης έπαιξε ακόμη και τον ρόλο του Γιώργου Φούντα στο «Στέλλα κρατάω μαχαίρι» με την υπέροχη Ελπίδα Κατσάνη στο ρόλο της Μελίνας Μερκούρη και «έδωσε ρέστα»! Η μικρή  Μαρία Ζαβανδία στο ρόλο της Αλίκης Βουγιουκλάκη στις ταινίες «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» και «η Αλίκη στο ναυτικό». Ίδια και απαράλλαχτη, ναζιάρα όπως εκείνη…Ο Βασίλης Κατσαμάγκας στο ρόλο του Ζήκου με τη ιδιόμορφη ντοπιολαλιά του, ο Ανδρέας Γεωργιάδης με την Ελπίδα Κατσάνη στο «Γοργόνες και Μάγκες», η Αρχοντία Σαμαρά και η Χρύσα Ζερκιτανίδου απολαυστικές και οι δυο τους στους ρόλους που πολύ εύστοχα επέλεξε ο Θανάσης Μαργαρίτης…... Ο Θάνος Καρασαβίδης που έχει καιρό να παίξει σε παράσταση μα ήταν κι αυτός στο ρόλο του σπιούνου στα χρόνια της κατοχής, τέλειος. Η ταινία «Τράβα μαλλί» με τη μικρή Ζαχαρένια Μαργαρίτη που έδωσε πολύ γέλιο και μου άρεσε πολύ.. Με τόσα άτομα που πλαισίωναν τη παράσταση δικαιολογημένα να ξεχάσω μερικούς άθελα μου………..Ιδιαίτερα τους μικρούς πρωταγωνιστές που το θάρρος να εκτεθούν στο κοινό της πόλης μετρά πιο πολύ από όλα για μένα. Τους μικρούς πρωταγωνιστές τους είχα δει και στη χειμωνιάτικη παράσταση «Ο χιονάνθρωπος και τα κορίτσια του» μα αυτή τη φορά φάνηκε περισσότερο το ταλέντο τους και η διαφορά στο παίξιμο τους και το πόσο «δούλεψε» μαζί τους ο Θανάσης Μαργαρίτης….
Για μένα το θέατρο είναι σχολείο, « δουλεύεις» τη ψυχή και το μυαλό. Τιθασεύεις τον χαρακτήρα σου και βγαίνεις πιο αληθινός στη ζωή και τις δυσκολίες της. Τουλάχιστον για τους μικρούς πρωταγωνιστές, είναι το πιο δυνατό όπλο. Να αγαπήσουν αυτό που κάνουν, να ξέρουν τι επιλέγουν, να διώξουν τις φοβίες και τις ντροπές, να απελευθερωθούν…..Δεν θα ακολουθήσουν όλα το σανίδι, το ξέρουν και οι γονείς τους αυτό, μα μπορεί  εύκολα να βγει ένα φυτώριο, να ανακαλυφθούν εκείνα τα ταλέντα που θα ωθήσουν τον Πολιτισμό μας……..Και πραγματικά δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτε κανένα τους από τις Αθηναϊκές παιδικές σκηνές….
Ανάμεσα στα αποσπάσματα, ο Θανάσης Μαργαρίτης προσπαθώντας να θυμηθεί η γιαγιά μιλά για ανάπτυξη, για μνημόνια…………και δίνει χώρο στην επικαιρότητα χάρη στα πολύ εύστοχα κείμενα. Στο τέλος η γιαγιά, η Λένα Αποστολίδου θυμάται τα πάντα και χορεύουν όλοι μαζί πάνω στη σκηνή χαιρετώντας μας!
Ότι  αγαπήσαμε ως Έλληνες!!! Σ αυτούς που μας μεγάλωσαν με την αγνότητα τους και με το γνήσιο χιούμορ τους και κυρίως με το ταπεραμεντο τους! γράφει ο Θανάσης Μαργαρίτης και δεν έχει άδικο. Μας οδηγούν ακόμη, τα μικρά παιδιά κάθονται και τις θαυμάζουν κι εμείς οι μεγάλοι παρά τις χιλιοστές φορές που έχουμε δει τις ξαναβλέπουμε γνωρίζοντας την επόμενη σκηνή….
Τη Κυριακή 23 του Ιούνη,  λοιπόν όσοι δεν προλάβατε να γελάσετε και να νοσταλγήσετε τα θερινά σινεμά, η παράσταση θα παιχτεί ξανά……Εγώ θα είμαι πάλι εκεί γιατί σίγουρα κάτι μου ξέφυγε, κάτι θέλω να ξαναχαρώ…Κι επειδή δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν ελάτε να το απολαύσουμε μαζί! Ελάτε και που ξέρετε? Η πανσέληνος ίσως σας ταξιδέψει εκεί που νοσταλγήσατε!


Έπαιξαν:
Κόττα Ελένη  Ζαβανδία Μαρία, Βαμβακάκη Ελευθερία,Βιβή Ηλία,Γεωργιάδης Βασίλης,Γκίνα Αννούλα,Ινα Δημητριάδου, Ευφραιμίδης Πανος,  Ζαρα Κατερινα,Ζιωγάνας Λευτέρης,Καμινιώτη Σοφία,Καραϊσαρίδης Νικόλας,Κατσουλογιαννάκη Σοφία, Κατσουλογιαννάκη Φωτεινή,Κουρτεσιώτη Μαρία,Κραγιοπούλου Παναγιώτα,Κυρατζής Ευθύμης,Λούλα Χριστίνα,Μαυρίλης Νίκος,Μαργαρίτη Ζαχαρένια,Μούκας Μάκης,Ρίζου Αντωνία,Μαρία-Νεφέλη Σαμαρά,Σαμσόνογλου Σάββας,Σαμσόνογλου Χάρης,Σαμσόνογλου Ζωή,Σιδηρόπουλος Μελέτης,Σπανού Μαρία,Σπανού Ευτυχία,Ουσταμπασίδου Σάντυ,Βαβατσιούλα Μαρία, Χαδήμογλου Παρασκευή,Ανανιάδου Νίκη,Νταλαγιώργου Νάνσυ,Σιδηρόπουλος Βίκτωρ,Ρόγκα Βασιλεία,Κακκάνης Βασίλης,Χρύσα Ζερκιτανίδου,Γιώργος Βουλγάρογλου, Αρχοντία Σαμαρά,Κώστας Κοσμάς,Κατερίνα Λιτσένη,Ευγενία Τσικοπούλου,Ελπίδα Κατσάνη,Λένα Αποστολίδου,Αντρέας Γεωργιάδης,Βασίλης Κατσαμάγκας,Καρασαβίδης Θάνος,Τσιγκαροπούλου Γιάννα,Δάφκου Βασιλική.
και ο Θανάσης Μαργαρίτης.
σκηνοθεσία Θανάσης Μαργαρίτης.