Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΝΑΣ ΜΑΝΗΣ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,
ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 Η βουλευτής με ερώτησή της στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, έθιξε το καίριο ζήτημα της καθυστέρησης εξέτασης των υποβληθέντων από επιχειρήσεις αιτημάτων για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα <<τροποποιήσεως των όρων αποπληρωμής των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων>> των συγκεκριμένων επιχειρήσεων (βιοτεχνικών, βιομηχανικών, μεταλλευτικών, ξενοδοχειακών και κτηνοτροφικών Πιερίας, Γρεβενών,  Τρικάλων κλπ).
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Ιωάννη Στουρνάρα  
Αθήνα, 18-06-2013
Θέμα : «Σημαντική καθυστέρηση υποβληθέντων από επιχειρήσεις αιτημάτων και μείζονα προβλήματα που ανακύπτουν εξ’ αυτής».
Αρμόδια υπηρεσία : Τμήμα Δ’, Διεύθυνση 25η «Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών», Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 
Σε εφαρμογή της με αρ. Πρωτ. 2/26922/0025/25.04.2012 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών «περί τροποποιήσεως των όρων αποπληρωμής εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων επιχειρήσεων», η οποία τροποποιεί την αντίστοιχη υπ’ αριθμόν 2/14709/0025/14.04.2009 (ΦΕΒ Β’ 747/22.04.2009) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :
Δεδομένου ότι εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων (λήξη προθεσμίας 29.06.2012) οι υποβληθείσες από τις επιχειρήσεις αιτήσεις για την υπαγωγή τους στην παραπάνω τροποποιητική απόφαση, δεν έχουν ακόμη εξετασθεί και απαντηθεί απ’ την αρμόδια υπηρεσία σας, έχουν προκύψει σημαντικά ζητήματα-προβλήματα, για τα οποία θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση.
Συγκεκριμένα :
α. η προβλεπόμενη από την τροποποιητική απόφαση προμήθεια ασφαλείας (ύψους 0,4% επί του ανεξόφλητου εγγυημένου υπολοίπου του δανείου) υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου δεν δύναται, υπό τις παρούσες συνθήκες να εισπραχθεί.
β. οι τηρούμενοι λογαριασμοί των χορηγηθέντων δανείων παρουσιάζουν καθυστερημένες δόσεις, με συνέπεια οι επιχειρήσεις να επιβαρύνονται και με τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση δανειοδότησης επιτόκια υπερημερίας, μέχρι την τακτοποίηση του συγκεκριμένου θέματος
γ. εντοπίζεται μια σημαντική οικονομική αιμορραγία απ’ τα αυξημένα κρατικά κονδύλια που απαιτούνται για τις προβλέψεις επισφαλειών, λόγω των λογιστικών καταστάσεων που υποβάλλονται απ’ τα πιστωτικά ιδρύματα στις αρμόδιες εποπτικές και λογιστικές αρχές, μετά το πέρας των 3 μηνών από την υποβολή των αιτήσεων κάθε επιχείρησης.
Παρόμοια και εντονότερα προβλήματα, άλλωστε, έχουν προκύψει και σε άλλες περιπτώσεις εξαιτίας της μη έκδοσης αποφάσεων σε αιτήσεις επιχειρήσεων για την υπαγωγή τους σε αντίστοιχες ρυθμίσεις, προβλεπομένων από άλλες υπουργικές αποφάσεις (λ.χ. 2/31728/0025/30.06.2010), όπου λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει, συντρέχουν λόγοι κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, ενέργεια η οποία δεν επιτρέπεται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
1.     Παραμένει ισχυρή η παρασχεθείσα εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τα εν λόγω δάνεια;
2.     Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση για την εξέταση και απάντηση στις υποβληθείσες αιτήσεις συμπολιτών μας;
3.     Υπάρχει η δυνατότητα, για τη λογιστική παρακολούθηση των προβλεπόμενων προς αναστολή δόσεων κεφαλαίου, μεταφοράς τους σε άλλο λογαριασμό δανείου, χωρίς να στερείται το δικαίωμα της επιχείρησης να υπαχθεί στη ρύθμιση; Ο αναφερόμενος λογαριασμός θα τηρείται μέσα από την υφιστάμενη σύμβαση του ρυθμισμένου δανείου, για την οποία θα διατηρούνται όλες οι υφιστάμενες ενοχικές, ή και εμπράγματες εξασφαλίσεις, με την προϋπόθεση τήρησης  όλων των απαιτούμενων όρων της τροποποιητικής απόφασης (έγκαιρης υποβολής αίτησης, αποπληρωμής χρεωθέντων τόκων).


Η Ερωτώσα Βουλευτής


Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου
Βουλευτής Πιερίας
Νέας Δημοκρατίας