Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Νέο σκηνικό με κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ..

Μονόδρομο θεωρούν την ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης ο Α. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος. Συνεχίζουν σε νέα βάση, με στόχο την εξάντληση της τετραετίας, παραμερίζοντας τα βέτο της ΔΗΜΑΡ.
Νέο


πολιτικό σκηνικό διαμορφώθηκε αργά χθες το βράδυ, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ.

Η χώρα μπήκε για λίγη ώρα στον αστερισμό των πρόωρων εκλογών που θα αποτελούσαν μια πρωτοφανή περιπέτεια, αλλά το «θολό τοπίο» το ξεκαθάρισε η τοποθέτηση του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε ότι παραμένει στην κυβέρνηση και στηρίζει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ο κ. Α. Σαμαράς, στο διάγγελμά του που ακολούθησε της δήλωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει, στηριζόμενος πλέον στις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (153 συν τις ψήφους των κ. Μαρκόπουλου και Σολδάτου που αναμένεται εντός των ημερών να επιστρέψουν και τυπικά στη ΝΔ), αλλά και των ανεξαρτήτων (οι κ. Λοβέρδος και Αηδόνης).

Ακόμη κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ούτε να εξετάσει το ενδεχόμενο των εκλογών: «Θέλω» -σημείωσε- «να προχωρήσουμε όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε. Αλλά θα προχωρήσω όπως και να 'χει. Ασφαλώς με καλύτερο συντονισμό, με επικαιροποίηση -αν θέλετε- του κυβερνητικού προγράμματος. Αλλά στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας, πάντα με ορίζοντα τετραετίας».
Νέο σκηνικό με κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Εκείνο που τώρα προέχει είναι να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης. Να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα. Να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού και να τελειώνει αυτή η δοκιμασία το γρηγορότερο», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά της ΔΗΜΑΡ και προσωπικά κατά του κ. Κουβέλη, λέγοντας ουσιαστικά ότι άλλαξε στάση στο θέμα της ΕΡΤ και χθες εμφανίστηκε με μία νέα πρόταση, προσπερνώντας την κατ' αρχήν συμφωνία που είχε επιτευχθεί στη σύσκεψη της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, αφού ανέλυσε τη συμφωνία (που είχε δημοσιεύσει το «Εθνος» χθες) για την πρόσληψη με τρίμηνες συμβάσεις ενός ικανού αριθμού (αυτός ο αριθμός επρόκειτο να προσδιοριστεί σήμερα) υπαλλήλων που θα συμμετείχαν στη λειτουργία του μεταβατικού σχήματος, σημείωσε:

«Εξω από το πλαίσιο»
«Σήμερα (σ.σ.: χθες) στη συζήτηση ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε έξω από το πλαίσιο και τη λογική αυτής της λύσης, την οποία χθες (σ.σ.: προχθές) αποδέχθηκε. Επανήλθε στη θέση του να επαναλειτουργήσει η καταργημένη ΕΡΤ και -αορίστως κάποτε στο μέλλον- να δούμε την "αναδιοργάνωσή της εν λειτουργία".

Δηλαδή, ζήτησε να ξανακάνουμε αυτό που έχει επιχειρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και που δεν έχει μπορέσει να γίνει ποτέ! Να επιστρέψουμε, δηλαδή, στο αμαρτωλό καθεστώς με όλους τους υπεράριθμους εργαζομένους, να μην αλλάξει τίποτε και να μην υπάρχει καμία ελπίδα ότι κάποτε θα άλλαζε κάτι στην τηλεόραση της ΕΡΤ».

Στη σύσκεψη που είχε αργά χθες το βράδυ με τους υπουργούς που προέρχονται από τη ΝΔ και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Β. Μεϊμαράκη, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να προσφύγει σε εκλογές, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο. «Δεν θα πάρω εγώ την ευθύνη για τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας», επεσήμανε.

Οι περισσότεροι υπουργοί που πήραν τον λόγο, αφού είχε προηγηθεί το μήνυμα του κ. Βενιζέλου, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση μπορούσε να προχωρήσει αταλάντευτα το έργο της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετέθη το θέμα να ζητήσει ο κ. Σαμαράς ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά τελικά κρίθηκε αυτό να εξεταστεί αργότερα και ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και εντός της ημέρας να υπάρξει συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου προκειμένου να συζητηθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και ταυτόχρονα να προωθηθεί η νέα προγραμματική συμφωνία. Το βέβαιον είναι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί ξανά το θέμα της ανάληψης από τον κ. Βενιζέλο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.