Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Πάλι εμείς θα πληρώσουμε τα σπασμένα;

Έχουμε και λέμε. Η ΕΡΤ έκλεισε. Νοσοκομεία και σχολεία κλείνουν. Η τρόικα βρήκε, λέει, μια νέα μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ και της Υγείας γενικότερα. Διαβάζω στον Τύπο και

στο ίντερνετ πως από τον Σεπτέμβριο θα μας περιμένουν νέα μέτρα.Και η Ελλάδα ετοιμάζεται να πληρώσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε Ελβετούς ομολογιούχους που αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο PSI!

Το ομόλογο αυτό, είχε εκδοθεί το 2005 στην Ελβετία και έχει τον κωδικό CH0021839524. Οι επενδυτές που έχουν στα χέρια τους το ομόλογο αποφάσισαν πως δεν τους συνέφερε να κάνουν κάποια ανταλλγή ή ρύθμιση με την Ελλάδα στα πλαίσια του PSI και έτσι το κράτησαν και τώρα, στις 5 Ιουλίου περιμένουν τα λεφτά τους που δεν είναι καθόλου λίγα. 540 εκατομμύρια ευρώ θα πάρουν και αναρωτιέμαι από πού θα βρούμε να τα δώσουμε. Η τρόικα δεν μας δίνει λεφτά για να πληρώνουμε τέτοια χρέη και τέτοια ομόλογα. Και κάτι άλλο. Η Ελλάδα έχει πληρώσει ήδη ένα ομόλογο εξωτερικού πριν από ένα χρόνο, τον καιρό των πρώτων εκλογών δηλαδή και έδωσε 450 εκατομμύρια. Αντίθετα, δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή στους Ελληνες πολίτες που είχαν εμπιστευτεί τους υπουργούς Οικονομικών και είχαν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα. Αναρωτιέμαι μήπως όλος αυτός ο χαμός που έγινε με την ΕΡΤ ήταν για να περάσει απαρατήρητο και αυτό το θέμα μαζί με μερικά ακόμα όπως η ΔΕΠΑ και η ανεργία που δεν έχει σταματημό. Και σκέφτομαι μήπως κάθε φορά που γίνεται ένας χαμός και τα κανάλια γεμίζουν από παράθυρα που ο κάθε μεγαλοδημοσιογράφος λέει από μία σοφία ποια άλλα θέματα περνάνε στο ντούκου. Και στο τέλος ξέρετε ποιοι πληρώνουν αυτά τα ντούκου, εμείς είμαστε.