Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
(στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την 1η ανάβαση στον Όλυμπο)
Η Ε.Ο.Ο.Α στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου τον Μύτικα,  από τον εκ Λιτοχώρου  Χρήστο Κάκαλο και τους
διάσημους τότε Ελβετούς Frederic Boissonnas, φωτογράφο & εκδότη και Daniel Boud-Bovy συγγραφέα & τεχνοκρίτη, φιλοξένησε την ανοιξιάτικη συνάντηση του Β.Μ.U. (Βαλκανική Ορειβατική Ένωση).
Στις συναντήσεις αυτές που γίνονται εδώ και αρκετά χρόνια οι ορειβατικές ομοσπονδίες των Βαλκανικών χωρών με τους εκπροσώπους τους αποφασίζουν για κοινές δραστηριότητες και συνεργασίες σε ορειβατικά θέματα.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τη Παρασκευή 31 Μαΐου έως την Κυριακή 2 Ιουνίου συμμετείχαν όλες οι χώρες που ανήκουν στην δύναμη της Β.Μ.U - 10 στον αριθμό - ( Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ., Μαυροβούνιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία και Τουρκία).
Οι εργασίες της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου του Δήμου Δίου και Λιτόχωρου.
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα καταφυγίων και ορειβατικών μονοπατιών  και πρωτόκολλο  συνεργασίας σε  ευρωπαϊκά προγράμματα που αναφέρονται σε ορειβατικές δραστηριότητες (διεθνή μονοπάτια, ορειβατικούς χάρτες κλπ).
Έγινε πρόταση να πραγματοποιηθεί ορειβατικό  camp νέων στην Π.Γ.Δ.Μ.
 Αποφασίστηκε κοινή ορειβατική αποστολή στο όρος  Damavand 5.671m  στο Ιράν και πάρθηκαν αποφάσεις για κοινή αντιμετώπιση θεμάτων των ομοσπονδιών στις σχέσεις τους με άλλους οργανισμούς.
Οι καλεσμένοι επίσης περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα της περιοχής όπως στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, στο φαράγγι του Ενιπέα, στο καταφύγιο Δ. Μπουντόλας  στην θέση Σταυρός και στην αρχή του μονοπατιού για τις κορφές στην θέση Πριόνια, ενώ αρκετοί από αυτούς μετά την λήξη του προγράμματος πραγματοποίησαν ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου Μύτικας 2.918m με ενδιάμεση διανυκτέρευση στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός.
Η συνάντηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι καλεσμένοι έφυγαν με άριστες εντυπώσεις τόσο για τις ομορφιές της περιοχής όσο και την άψογη οργάνωση.
Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί τον Οκτώβριο στη Σλοβενία η οποία γιορτάζει 120 χρόνια από την ίδρυση της Ορειβατικής Ομοσπονδίας της.
Η Ε.Ο.Ο.Α αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει τους συνδιοργανωτές :
  • Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
  • Δήμο Δίου Ολύμπου
  • Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθώς και τον
  • Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Λιτοχώρου.
Επίσης μεγάλες ευχαριστίες και στους χορηγούς μας:
Cosmote, POLO, Ξενοδοχείο Olympus Mediterannean.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, οι Αντιδήμαρχοι Δίου Ολύμπου κ. Γιώργος Φαρμάκης & κα  Σοφία Ζούρζουλα, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου κ. Παύλος Ανδρεδάκης. Από πλευράς Ε.Ο.Ο.Α παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Γεωργούλης, η Γεν. Γραμματέας κα Μάγια Φουριώτη, ο Έφορος Ορειβασίας κ. Θεόδωρος Τσαβδαρίδης και η Ειδική Γραμματέας κα Εύα Μπάλλιου. Από τον Ε.Ο.Σ Λιτοχώρου παραβρέθηκε η Πρόεδρος κα Ελισάβετ Τζιούκα


Η συνάντηση αυτή καθώς και όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και των ΕΛ.ΤΑ