Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

"Βούλιαξε" η πλατεία Ταξίμ - Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται για σήμερα - Το Newsit στην Κωνσταντινούπολη

- Χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν την πλατεία, μετά την οπισθοχώρηση της αστυνομίας
- Πολλοί έμειναν όλη τη νύχτα, γιορτάζοντας τη νίκη τους
- Διεθνής Αμνηστία: Δυο νεκροί, τουλάχιστον 1.000 τραυματίες
- Δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχές
- Πάνω από 900 οι συλληφθέντες σε 48 πόλεις, σύμφωνα με το υπ. εσωτερικών
- "Ήττα" του Ερντογάν που αναγκάστηκε να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις
- Συγκλονιστικές φωτογραφίες και ΒΙΝΤΕΟ από την Τουρκία

Καρφίτσα δεν έπεφτε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Ταξίμ, την οποία πλημμύρισαν χιλιάδες διαδηλωτές, μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.






Πολλοί απο αυτούς έμειναν όλη τη νύχτα "γιορτάζοντας" την "ανακατάληψη" της πλατείας και τη "νίκη" τους επί του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει νέες συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.





Την ίδια ώρα, πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες, στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.



Οι συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 79 άνθρωποι, εκ των οποίων 53 πολίτες και 26 αστυνομικοί, ανακοίνωσε αργά χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μουάμερ Γιουλέρ. 



Η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε τουλάχιστον 90 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 48 πόλεις, όπως διευκρίνισε.



Το απόγευμα του Σαββάτου, δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να κατακλυσθεί η πλατεία από κόσμο, μόλις άρχισε η οπισθοχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Αμέσως, κατά κύματα, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν, άλλοι τραγουδώντας, άλλοι χορεύοντας, κάποιοι χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.







Δείτε τα βίντεο που εξασφάλισε το  Newsit













Οι συμμαχικές δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία. 






ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: TWITTER - ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΣΑΠΑΚΗΣ
BINTEO: ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΣΑΠΑΚΗΣ


newsit.gr