Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Στις 11 Ιουλίου 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πιερίας, εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας την συνέντευξη τύπου του νέου γραμματέα και της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πιερίας, που είχε δοθεί μόλις τη προηγούμενη ημέρα.

Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ γοητεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο που κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του συνεδρίου του και των συνιστωσών του, ασχολείται με τη
συνέντευξη στα ΜΜΕ της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Πιερίας. Εμείς σεβόμενοι τις εσωτερικές διαδικασίες του και μετά το πέρας του συνεδρίου και των προβληματισμών που ανέδειξε καθώς, το σενάριο δραχμή είναι υπαρκτό στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγουμε να απαντήσουμε σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως επιτάσσει η σύγχρονη πολιτική σκέψη και όχι με παλαιοκομματικού τύπου ανακοινώσεις.

Είναι καιρός τώρα που λέμε ότι ο δημόσιος διάλογος που διεξάγεται στην Ελλάδα δεν είναι αυτός που αρμόζει στους Έλληνες πολίτες. Το καταμαρτυρεί άλλωστε και η εικόνα του κοινοβουλίου μας.

Γι’ αυτό το λόγο, και προς διασαφήνιση των λεγομένων μας, εκδίδουμε της ακόλουθη ανακοίνωση:

Α. Είπαμε ότι θέλουμε χρόνο και χώρο, και ζητήσαμε από τους πολίτες να μας ακούσουν γιατί είναι πλέον φανερό ότι κυρίαρχη ιδεολογία των κομμάτων της αντιπολίτευσης με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ο λαϊκισμός. Εξάλλου, το έχουμε πει πολλές φορές, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος ούτε τα ελλείμματα, αλλά η διαστρέβλωση της αλήθειας που υπηρετείται πιστά από τις δυνάμεις της καταστροφής. Όλοι ξέρουμε ότι πρώτα αναγνωρίζουμε ένα πρόβλημα, και μετά το λύνουμε. Κι εκεί ακριβώς είναι που βοηθάει ένας ψύχραιμος διάλογος. Στην αναγνώριση του προβλήματος.

Β. Μιλήσαμε για τους αγνούς συμπολίτες μας, γιατί πιστεύουμε ότι όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν και αρχές και αξίες που οδηγούν τις πράξεις τους. Εμείς δηλώσαμε καθαρά ότι δεν θέλουμε εκείνους που αρχή και ορόσημο των πράξεών τους έχουν το προσωπικό, ή το συντεχνιακό τους συμφέρον. Και, δυστυχώς, αυτή η κρίση έχει αποκαλύψει πολλές τέτοιες περιπτώσεις.

Και βέβαια, δεν μπορεί να μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για συνεργασία με τη δεξιά, καθώς συχνά ακολουθεί την ίδια αντιπολιτευτική γραμμή με τους ΑΝΕΛ. Επίσης έχουμε τονίσει ότι η κυβέρνησης συνεργασίας είναι μια εθνική αναγκαιότητα και δεν υπάρχει καμία ιδεολογική ταύτιση με τη ΝΔ. Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες για το συμφέρον της πατρίδας, μπορούν να συνεργαστούν και να βάλουν στη άκρη τις κομματικές διαφοροποιήσεις όταν το συμφέρον της χώρας για την παραμονή στη ευρωζώνη το επιτάσσει.

Γ. Μίλησε για την μνημονιακή πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ. Πλέον έχουν πέσει οι μάσκες. Έχουν περάσει τρία χρόνια από τη μέρα που υιοθετήσαμε το πρόγραμμα προσαρμογής (μνημόνιο) και όχι μόνο καμία πολιτική δύναμη, αλλά ούτε και από ανθρώπους της επιστήμης, δεν έχουμε ακούσει ακόμα εναλλακτική πρόταση για το τι άλλο θα μπορούσε να έχει γίνει.Που θα βρίσκαμεδηλαδή, τα 36 δις που έλλειπαν από τον προϋπολογισμό του κράτους μόνο για το τρέχον έτος. Λάθη, παραλείψεις και αδικίες έγιναν και εδώ πρέπει να τις επισημαίνουμε και να τις απαλείψουμε το συντομότερο δυνατόν.

Δ. Όσο για τα ‘φθαρμένα’ και ‘χρεοκοπημένα’ υλικά, το ΠΑΣΟΚ έχει ανανεώσει το πολιτικό του προσωπικό του κατά 80%, και σε επίπεδο Νομαρχιακό, εδώ η ανανέωση είναι περίπου στο 100%. Αντιθέτως, άλλοι υιοθετούν τη στάση στελεχών που ανεβοκατέβαζαν τους διακόπτες της ΔΕΗ, χρησιμοποιούσαν τα σκουπίδια και τη δημόσια υγεία, ως μέσο συντεχνιακών συμφερόντων και όχι εμείς.

Η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Πιερίας, έχει ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο με τους πολίτες και τους επαγγελματικούς φορείς της ΠΙΕΡΙΑΣ. Με πολίτες που δίνουν καθημερινό αγώνα για την επαγγελματική τους επιβίωση, με τον κόσμο της εργασίας είτε είναι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο τότε μπορεί να ανασχεθεί η ανεργία, μόνο τότε θα απλωθεί κοινωνικό δίκτυ. Ο λαϊκισμός έχει και τα όρια του. Οι άνεργοι συμπολίτες μας περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις και αποτελέσματα.

Σε αυτόν το ανοιχτό διάλογο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΠΙΕΡΙΑΣ έχει, εκτός από συνθήματα και ανακοινώσεις που θυμίζουν φοιτητική παράταξη της μεταπολίτευσης, να συνεισφέρει για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστεί στη ΠΙΕΡΙΑ, είμαστε εδώ να ακούσουμε. Και να είστε σίγουροι ότι θα αναγνωρίσουμε ανοιχτά κάθε φιλότιμη προσπάθεια.





Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Πιερίας