Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Η απόφαση για τα «λουκέτα» σε 118 πρωτοβάθμιες σχολικές μονάδες

Ποια σχολεία καταργούνται, συγχωνεύονται, υποβιβάζονται και πού ιδρύονται νέα
Έτσι από τον Σεπτέμβριο συγχωνεύονται 17 δημοτικά σχολεία και 12 νηπιαγωγεία, ενώ καταργούνται
31 δημοτικά και 87 νηπιαγωγεία ανα περιφερειακή διεύθυνση.

Παράλληλα υποβιβάζονται πέντε νηπιαγωγεία και 34 δημοτικά σχολεία, ενώ προάγονται δύο δημοτικά, στα οποία όμως δεν θα δοθούν επιπλέον οργανικές θέσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής των κτιρίων, οπότε και θα επαναπροσδιοριστεί η οργανικότητα των σχολικών μονάδων με βάση τους μαθητές που θα φοιτήσουν εκεί.

Εκτός όμως από τις καταργήσεις φαίνεται ότι το υπουργείο προχωρά και στην ίδρυση τριών δημοτικών και δύο νηπιαγωγείων, τα οποία θα επανδρώσει με εκπαιδευτικούς όταν τελικά λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του υπουργείου, οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις αυτές θα εξοικονομήσουν 76.000 ευρώ για το 2013 -μιας και οι αλλαγές υλοποιούνται σχεδόν στα μισά του οικονομικού έτους- ενώ από το 2014 η εξοικονόμηση πόρων θα ανέλθει στις 228.000 ευρώ.

Από το κτίριο του Αμαρουσίου σχολιάζουν ότι ο αριθμός των συγχωνεύσεων είναι μικρότερος από άλλες χρονιές, μιας και τo  2011 καταργήθηκαν περίπου 800 σχολικές μονάδες, το 2012 περίπου 120 και το 2013 το ΥΠΑΙΘΠΑ προχωρά στην κατάργηση περίπου 110 σχολικών μονάδων, μετά από εισήγηση των Διευθυντών Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Διευθυντών και με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ΟΤΑ που εδρεύουν.

Πρόκειται για συγχωνεύσεις, οι οποίες κρίνονται από την υπηρεσία απαραίτητες για λόγους μη βιωσιμότητας των σχολικών μονάδων.


http://www.tovima.gr/