Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΜΑΘΗΜΑ 13ο. ΑΡΧΕΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....sostopodosfairo.blogspot.gr
Στο αμυντικό βάθος, μας ενδιαφέρει να περιορίσουμε το χώρο δια μέσου του οποίου και στον οποίο μπορεί να εισχωρήσουν οι αντίπαλοι επιθετικοί ποδοσφαιριστές.
Οι απόπειρες της άμυνας για τον περιορισμό των κενών, που μέσα απ' αυτά γίνονται οι μεταβιβάσεις, μας ενδιαφέρουν απόλυτα.
Οι ποδοσφαιριστές καλύπτουν, όχι μόνο ο ένας τον άλλο, άλλα επίσης και τους ελεύθερους χώρους της άμυνας.

Λάθος: Μη ύπαρξη κάλυψης...
Ο παίχτης που καλύπτει πρέπει να είναι σε λογική απόσταση (περίπου 2 μ) πίσω και πλάγια από τον συμπαίχτη του και ποτέ προς το έξω μέρος του γηπέδου (ποτέ προς την πλευρά της πλάγιας γραμμής), ώστε να να μη δεχθεί "ντρίπλα" μαζί με τον συμπαίχτη του που καλύπτει.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Είναι η ικανότητα των επιθετικών να εμποδίζουν την αντίπαλη ομάδα, όταν έχει στην κατοχή της την  μπάλα, να μη μας αιφνιδιάζει με διαπεραστικές - διεισδυτικές μεταβιβάσεις.
Αυτό επιτυγχάνεται με συλλογική δουλειά, βάζοντας το σώμα μας ανάμεσα στην μπάλα και την εστία μας, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 2 μ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Ακολουθεί την καθυστέρηση και δίνει την ευκαιρία να συγκεντρωθούν οι ποδοσφαιριστές, σ' ένα προκαθορισμένο πριν από τον αγώνα σημείο, ώστε να πετύχουν την αρχική επιθυμητή αμυντική διάταξη.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
Από την ανάλυση της ύπαρξης ευκινησίας κατά την επίθεση, είναι φανερό ότι το αμυντικό παιχνίδι ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της κάλυψης παιχτών με λογική απόσταση μεταξύ του, αλλά και μεταξύ γραμμών και τερματοφύλακα.
Πιο αναλυτικά, οι κινήσεις των ποδοσφαιριστών που κάνουν επίθεση αποβλέπουν στο να τραβήξουν έξω τους αντίπαλους αμυντικούς από τις ισορροπημένες θέσεις των.  Αν αυτό επιτευχθεί, οι επιθετικοί με την κινητικότητά τους θα πετύχουν το σκοπό τους, που είναι να δημιουργηθούν χώροι, ανάμεσα στους οποίους θα εισχωρήσουν άλλοι ποδοσφαιριστές.
Θα πρέπει λοιπόν οι αμυντικοί, να διατηρούν την ισορροπία τους απέναντι σ' αυτές τις απειλές και να μη χάνουν την αλληλοϋποστήριξη τους.
Η έλλειψη ισορροπίας δημιουργεί συνεχείς κινδύνους από καραδοκούντες διεισδυτικούς - κινητικούς ποδοσφαιριστές.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ (ΟΜΑΔΙΚΗ-ΑΤΟΜΙΚΗ) (ΕΛΕΓΧΟΣ)
Επιδίωξη όλων των ποδοσφαιριστών και ιδιαίτερα των αμυντικών, είναι να ελέγχουν τις επιθυμίες και εγωιστικές τους διαθέσεις για να μη βγάλουν τον εαυτό τους έξω από τις θέσεις συγκέντρωσης.
Μπροστά από την εστία εφαρμόζεται η αρχή του στενού μαρκαρίσματος.
Ο ποδοσφαιριστής που έχει την μπάλα και οι πλησιέστεροι αντίπαλοι είναι οι πιο επικίνδυνοι.
Οι αμυντικοί πρέπει να υιοθετούν ένα αμυντικό σχηματισμό, με τον οποίο, ένας ποδοσφαιριστής να καλύπτει πίσω απ' όλους τους αμυντικούς.
Στο σύστημα ζώνης, η αρχή του στενού μαρκαρίσματος πάλι ισχύει και το πρώτιστο καθήκον των αμυντικών είναι να αποκρούσουν / αποσπάσουν την μπάλα με κάθε τρόπο. 

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΜΥΝΑΣ
Αντικειμενικός σκοπός (ΑΝΣΚ) της αμυντικής αυτής αρχής είναι σε κάθε φάση του παιχνιδιού, πρέπει να δημιουργείται τέτοια κατάσταση που να υπάρχει πάντοτε ένας αμυνόμενος παραπάνω από τους επιτιθέμενους αντιπάλους.
Η επιδίωξη αυτή επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό,
όταν η ομάδα διαθέτει σ' όλες τις γραμμές της (ΑΜΥΝΑ-ΚΕΝΤΡΟ-ΕΠΙΘΕΣΗ) ικανούς ποδοσφαιριστές, με άριστη φυσική κατάσταση, τεχνική κατάρτιση και ομαδικό πνεύμα.
Οι αμυντικές αρχές, μαρκάρισμα, βάθος, ισορροπία, καθυστέρηση και αυτοσυγκράτηση, συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία της αμυντικής υπεροχής.
Στο χώρο του κέντρου, η αρχή αυτή, είναι ζωτικής σημασίας, γιατί δεν πρέπει να επιτραπεί στην αντίπαλη ομάδα να οργανώσει το παιχνίδι της.
Στον ευαίσθητο αμυντικό χώρο η αξία της είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί θα εμποδίσει τους αντιπάλους να δημιουργήσουν ευκαιρίες και να πραγματοποιήσουν σουτ.
Ματαθαίος Γρ. Σκούρας
Διπλωματούχος Προπονητής
Master Στρατηγικών Μελετών
mattheos1@gmail.com

Η αναδημοσίευση των κειμένων χωρίς την αναγραφή της πηγής, http://sostopodosfairo.blogspot.gr/, μας παρέχει το δικαίωμα να προβούμε σε κάθε νόμιμη διαδικασία.