Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Χρηματοδότηση 17.795,48 ευρώ στο πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού από την Π.Ε.Πιερίας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
 Στην έγκριση του Προγράμματος Αγροτικού Εξηλεκτρισμού έτους 2013, που 
συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας,  κατόπιν γνωμοδότησης της Τοπικής Επιτροπής Αγροτικού Εξηλεκτρισμού, προχώρησε η
Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου.

Μέσω του Προγράμματος θα ηλεκτροδοτηθούν 2  αρδευτικές υδροληψίες  και 2  κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην Π.Ε.Πιερίας,  συνολικής δαπάνης ηλεκτροδότησης  60.445,67  ευρώ από την οποία η συμμετοχή της Π.Ε. Πιερίας είναι  17.795,48 ευρώ.

Ο αγροτικός εξηλεκτρισμός αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» τόσο για τους επαγγελματίες αγρότες, όσο και για τους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης και αφορά α) την ηλεκτροδότηση αγροτικών εγκαταστάσεων παραγωγικών εκμεταλλεύσεων πρωτογενούς φυτικής και ζωικής παραγωγής με μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο. Συγκεκριμένα, αφορά γεωτρήσεις , θερμοκήπια, μελισσοκομία, διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες, ψυγεία, κλπ.  και β)  την ένταξη στο πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού των επαγγελματιών αγροτών, όταν για την ηλεκτροδότηση απαιτείται κατασκευή δικτύου από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Στην  περίπτωση αυτή η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας τους επιδοτεί με 25% έως 40% επί του συνολικού κόστους κατασκευής του δικτύου.
Όπως,  ανέφερε,  ο Προϊστάμενος του τμήματος Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας,  κ. Κωνσταντίνος Μπάκος,  το Πρόγραμμα του Αγροτικού Εξηλεκτρισμού είναι ανοικτό όλο το χρόνο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας,  προκειμένου να ενημερωθούν και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για τη χορήγηση μειωμένου αγροτικού τιμολογίου το αίτημα διεκπεραιώνεται άμεσα, ενώ για την ένταξη στο πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού συγκεντρώνονται τα αιτήματα και συντάσσεται το πρόγραμμα από την Τοπική Επιτροπή Αγροτικού Εξηλεκτρισμού στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Επίσης,  συντάσσεται και ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα κατά τον Σεπτέμβριο εάν υπάρχουν νέα αιτήματα.  

«Μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού που προωθεί η Περιφερειακή ενότητα Πιερίας, επιτυγχάνεται  στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της Πιερίας,  τόνωση του αγροτικού εισοδήματος και παρότρυνση των νέων να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής», δηλώνει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

«Με το Πρόγραμμα Εξηλεκτρισμού δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς να ηλεκτροδοτήσουν  αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, να αυξήσουν το εισόδημά τους και να αλλάξουν προς το καλύτερο τις συνθήκες εργασίας. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής μπορεί να γίνει  μοχλός για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλει στην  έξοδο της χώρας από την κρίση .  Γι΄αυτό το λόγο απαιτείται στήριξη του αγροτικού κόσμου» επισημαίνει ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π. Ε. Πιερίας κ. Δημήτρη Τσιμήτρης.

Από την πλευρά του, ο  Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας,  κ. Δημήτρης Ρουκάς,  αναφέρει  ότι «η  Π. Ε. Πιερίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της, σε συνεργασία με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής  αλλά και της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., προχωρά  με συνέπεια το πρόγραμμα  εξασφαλίζοντας έγκαιρα τις απαιτούμενες πιστώσεις».
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας,  στο τηλ. 2351 351 103.