Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ «Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει» που διεξάγεται στην Κρήτη ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
Τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, θα εκπροσωπήσει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ «Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει», που διοργανώνεται από το Δήμο Χανίων, τη Λέσχη για τη
διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας στα Χανιά και της Εσαεί εν Ροή (Πολιτιστικός Οργανισμός Θεσσαλονίκης)  με την υποστήριξη πολλών άλλων φορέων στο Ενετικό λιμάνι στα Χανιά της Κρήτης.

Το φεστιβάλ  που άνοιξε τις πύλες του στις 18 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 25 Ιουλίου 2013  έχει ως σκοπό την κοινωνική συνένταξη της κοινότητας των κωφών στη σύγχρονη πολιτιστική δράση και την κινητοποίηση του κάθε πολίτη στη δημιουργία.

Το Πανελλήνιο  Φεστιβάλ φιλοδοξεί στην ανάδειξη των τοπικών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών θησαυρών (λαϊκές τέχνες, λαϊκή παράδοση, παραδοσιακή μουσική, παραδοσιακοί χοροί) , στη φιλοξενία έντεχνων καλλιτεχνικών δρωμένων που εμπλέκουν κωφούς ή σχετίζονται με την υποκουλτούρα τους (φέτος φιλοξενείται έκθεση κωφών, θέατρο και σύγχρονος χορός με χρήση της νοηματικής γλώσσας) ,  στην ενίσχυση της συνέργειας κάθε συμπολίτη μας στη δημιουργική ευπραξία, στη  συσπείρωση των κωφών ανά την Ελλάδα- που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν έντονη εσωτερική διάσπαση των κοινοτήτων τους- και στην καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού με σύμπραξη κωφών και ακουόντων για την αποπεράτωση αυτής της φιλόδοξης καλλιτεχνικής δράσης. Να σημειωθεί,  ότι επόμενη διοργανώτρια πόλη είναι η Θεσσαλονίκη.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και με την ιδιότητα της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη σε θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΚΜ,  αποδεχόμενη  την πρόσκληση θα παραστεί στο Φεστιβάλ  επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά ευαισθησία και αλληλεγγύη, υποστηρίζοντας διοργανώσεις και δράσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό, προβάλουν πολιτισμικά  και περιβαλλοντικά στοιχεία,  ενισχύουν τον τουρισμό και αναφορικά με την περίσταση καταπολεμούν τον  κοινωνικό  ρατσισμό  και αποκλεισμό,  συσπειρώνοντας  τον πληθυσμό των κωφών στο πλαίσιο δράσης κωφών και ακουόντων.

Ως Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, η κ. Σοφία Μαυρίδου  επιδιώκει να δίνει προοπτική και ώθηση  στον τομέα του πολιτισμού και να προσφέρει στους  πολίτες,  ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που διανύουμε,    ελπίδα, όραμα, διεξόδους και νέους δρόμους έκφρασης και δημιουργίας. Άλλωστε, όπως πιστεύει η ίδια,  ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά στην άρση των αποκλεισμών και στη διάδοση ισχυρών μηνυμάτων κοινωνικοποίησης, συναισθηματικής και ψυχολογικής στήριξης ευπαθών ομάδων.