Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Μετά τις εκδηλώσεις που έγιναν την πρώτη μέρα για το 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου, όπου τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Νορβηγία, ο πρέσβης της στην Ελλάδα κ. Sjur Larsen επισκέφθηκε το Κάστρο του Πλαταμώνα και τον Παλιό Παντελεήμονα.

Γοητευμένος από τις όμορφες αυτές περιοχές της Πιερίας, ζήτησε πολλά στοιχεία
για τη ιστορία και το τουριστικό δυναμικό τους.

Ενθουσιασμένος, παράλληλα, από την ομορφιά της Πιερίας και τα δρώμενα αυτών των ημερών στη βορειοελλαδική περιοχή, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για μια ανάβαση στον Όλυμπο, αφού φέτος γιορτάζονται και τα εκατό χρόνια από την κατάκτηση της κορυφής του.

*Στην τελετή των εγκαινίων στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου ήταν και ο μορφωτικός ακόλουθος της νορβηγικής πρεσβείας καθηγητής κ. Παναγιώτης Δήμας, ο οποίος είναι παράλληλα και διευθυντής του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Μετά την εναρκτήρια εκδήλωση, έκανε μια δήλωση στην οποία τονίζει: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ στην Πιερία. Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση. Πιστεύουμε ότι όλες οι εκδηλώσεις θα αγκαλιασθούν από τον κόσμο.  Η βραδιά, όπως είδατε, ήταν εξαιρετική και άρχισε πάρα πολύ καλά. Φαίνεται ότι στον κόσμο άρεσε η μουσική. Οι Νορβηγοί είναι ένας λαός που ενδιαφέρεται πολύ για την Ελλάδα. Αν σκεφθεί κανείς πόσο μικρή είναι η Νορβηγία, στην Ελλάδα κάθε χρόνο έρχονται πάρα πολλοί τουρίστες. Είναι δύο λαοί που μοιάζουν αρκετά, μένουν σε ορεινούς τόπους, έχουν ασχοληθεί πολύ με την αλιεία και τη ναυτιλία. Γενικότερα, από παλιά, είχαν δυσκολίες να κάνουν τον τόπο τους γόνιμο. Στη Νορβηγία κάνει κρύο και έχει χιόνι, εδώ έχει ωραία θάλασσα. Έρχονται πολλοί Νορβηγοί εδώ,  τους αρέσει και φαντάζομαι και ελπίζω ότι τώρα θα έρχονται ακόμη  περισσότεροι, όπως και το αντίθετο. Δηλαδή πάρα πολλοί Έλληνες θα αρχίσουν να πηγαίνουν στη Νορβηγία και από ότι ξέρω, μένουν ευχαριστημένοι όταν την επισκέπτονται».

 


ΦΩΤΟ:

  1. Ο νορβηγός πρέσβης κ.Sjur Larsen στον Παλιό Παντελεήμονα, συνοδευόμενος και από τον πρόεδρο του ΟΡΦΕΟ Γρηγόρη
    Παπαχρήστο, τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του ΟΡΦΕΟ  Νίκο Πασχαλίδη και την Χάιδω Παπαχατζή, μέλος της επιτροπής προβολής και δημοσίων σχέσεων του ΟΡΦΕΟ
  2. Ο μορφωτικός ακόλουθος της Νορβηγίας κ. Παναγιώτης Δήμας με τη σύζυγό του, τον Κώστα Μυστακίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΟΡΦΕΟ  και την κ. Χριστίνα Σορδίνα, στέλεχος της νορβηγικής πρεσβείας.

3.4  Ο νορβηγός πρέσβης κ. Sjur Larsen με τους οινοποιούς Γιώργο Αδάμο και Αποστόλη Κούρτη, δοκιμάζοντας τα κρασιά της Πιερίας