Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

42o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ«ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ ώρα 21:30, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Την Παρασκευή στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου δίνεται μια πολύ σημαντική παράσταση για την οποία
γράφτηκαν θετικές κριτικές και θερμά σχόλια. Πρόκειται για την παράσταση  «Κοινός Λόγος» η οποία στηρίζεται στο ομώνυμο έργο της αλησμόνητης Έλλης Παπαδημητρίου. Σκηνοθέτης είναι ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και θέμα του έργου είναι οι μαρτυρίες γυναικών από την Μικρασία και τον Πόντο που βίωσαν τον ιδιότυπο ρατσισμό που τους επέβαλε η ελληνική κοινωνία, όταν έφτασαν ξέπνοοι και κυνηγημένοι στην Ελλάδα των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.
Παράλληλα, ο σκηνοθέτης αναζητά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας όπως διαμορφώνονται από παλιότερα και περισσότερο σύγχρονα τραυματικά ιστορικά γεγονότα. Η παράσταση έρχεται με ανανεωμένη ματιά και νέα διανομή και περιγράφει με λιτότητα και ευστοχία το ιστορικό βίωμα μιας περιόδου και μιας υπαρξιακής κατάστασης.
Γι’ αυτό και θεωρούμε πως είναι μια παράσταση την οποία οφείλουν οι πολυπληθείς Προσφυγικοί Σύλλογοι της περιοχής μας να παρακολουθήσουν αφού μιλά για την ίδια την ιστορία και τις περιπέτειες του μικρασιατικού ελληνισμού.

Στην παράσταση παίζουν μόνο γυναίκες ηθοποιοί: Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου και Τάνια Παλαιολόγου.