Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Επετειακή μουσική εκδήλωση για τα 60 χρόνια λειτουργίας του πραγματοποίησε ο Φιλόπτωχος Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Λιτοχώρου «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ»

«Αν τα λουλούδια είναι το χαμόγελο της γης, τότε τα τραγούδια είναι το χαμόγελο του ουρανού». Αυτά τα λόγια ταιριάζουν στην επετειακή μουσική εκδήλωση για τα 60 χρόνια λειτουργίας του, που πραγματοποίησε την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013, ώρα 20:30, στο θέατρο του δημοτικού πάρκου Λιτοχώρου ο Φιλόπτωχος Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Λιτοχώρου «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ».


Τιμητική αναφορά στον Σύλλογο Λιτοχωριτών ΝΥ Αμερικής «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ»



γράφει ο

Σωτήριος Δ. Μασταγκάς



   Ταυτοχρόνως έγινε τιμητική αναφορά και διάκριση και αποδόθηκαν εύσημα στον εν Αμερική (Νέα Υόρκη) Σύλλογο των Λιτοχωριτών «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ» για την αδιάλειπτη εισφορά και συνδρομή του στους σκοπούς του Φιλανθρωπικού Συλλόγου. 

Την εκδήλωση πλαισίωσε η μικτή πολυμελής χορωδία και ορχήστρα νέων της ενορίας Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χρυσόστομου Σταμούλη. Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του πάρκου, παραβρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι εκκλησιαστικές αρχές, τα προεδρεία συλλόγων και φορέων της κωμόπολης και φυσικά όλοι οι παρεπιδημούντες ομογενείς της Αμερικής.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Μαύρου προλογίζοντας καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους ευχαρίστησε, όπως επίσης και όλα τα μέλη, τους φίλους, τους κατοίκους, τους ευεργέτες και χορηγούς για τη συνεχή προσφορά τους στα 60 αυτά χρόνια. Τόνισε ότι οι κυριότεροι πόροι του Συλλόγου προέρχονται από εισφορές, εισπράξεις από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, συνδρομές και από την τακτική χορηγία του Συλλόγου Λιτοχωριτών της Αμερικής.

«Η ίδρυση του Φιλοπτώχου Συλλόγου “ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ” αποτελεί το ορόσημο μιας μακράς πορείας αγώνων και προσφοράς, η οποία συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα. Μιας πορείας, της οποίας εφαλτήριο υπήρξε η ανάγκη στήριξης της συνοχής της κοινωνίας του Λιτοχώρου, αμέσως μετά τη δεκαετία του ’40», τόνισε στην ομιλία της η Καίτη Αδαμοπούλου. Η κυρία Αδαμοπούλου αναφέρθηκε με στοιχεία τόσο στην ίδρυση, κατά το 1953, του Συλλόγου όσο και στη γενναία και απλόχερη οικονομική συμβολή των μεταναστών Λιτοχωριτών της Αμερικής. Χαιρετώντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γεώργιος Παπαθανασίου, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελείται από τα μέλη του αγαπητού Συλλόγου, το οποίο βασίζεται στον εθελοντισμό και στην αγάπη για τον συνάνθρωπο και συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο και όλους τους φιλάνθρωπους της κωμόπολης.

«Δανείζει Θεώ ο ελεών πτωχόν». Με εγκωμιαστικά λόγια χαιρέτισε και μίλησε ο λιτοχωρίτης Αρχιμανδρίτης, προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου και Πρωτοσύγκελος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης Δαυίδ Τζουμάκας. Τόνισε ότι και η παροικία των Λιτοχωριτών της Θεσσαλονίκης επικέντρωσε τη βοήθεια και το έργο της στην αντιμετώπιση των ποικίλων κοινωνικών προβλημάτων αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, στους οποίους προσπαθεί να προσφέρει αγάπη, στοργή, μέριμνα και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Στη σπουδαία παρουσία της Αδελφότητος (Συλλόγου) Λιτοχωριτών της Νέας Υόρκης-ΗΠΑ αναφέρθηκε ο Τάκης Δαβιώτης, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της. Ο κύριος Δαβιώτης ήταν λίαν αποκαλυπτικός και διαχυτικός στον χαιρετισμό του, παραθέτοντας πληθώρα στοιχείων και πληροφοριών για τη φιλανθρωπική δραστηριότητα των εκ Λιτοχώρου μεταναστών στην Αμερική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου τίμησαν τους παπα-Δαυίδ Τζουμάκα και Τάκη Δαβιώτη με τιμητικά δώρα.

Μια εξαίσια μουσική βραδυά με τη χορωδία νέων «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ» Θεσσαλονίκης έζησαν όλοι όσοι βρέθηκαν στα ιστορικά Κατούνια του Λιτοχώρου και το θέατρο του. Η ορχήστρα, οι τραγουδιστές και η χορωδία καταχειροκροτήθηκαν από τους μουσικόφιλους θεατές που γέμισαν τον χώρο. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν «Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω», με το ρεπερτόριο προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του Φιλοπτώχου Συλλόγου, με τραγούδια που υμνούν την αγάπη, την προσφορά, τον σεβασμό. Υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρυσόστομου Σταμούλη, τα μέλη της χορωδίας ερμήνευσαν ελαφρά τραγούδια, δημιουργίες μεγάλων μουσικών και στιχουργών. Ακολούθως, στο δεύτερο μέρος, το πρόγραμμα περιελάμβανε και παραδοσιακά, δημοτικά τραγούδια, τα οποία ενθουσίασαν το κοινό.

Η μουσική εκδήλωση έκλεισε με την Πόπη Κουτρούλα στη σκηνή ερμηνεύοντας το «Ανέβηκα στον Όλυμπο» και τον «Μπελίτικο», σε ένα φινάλε που ανταμείφθηκε με το χειροκρότημα από το πολυπληθές ακροατήριο.

Ο Φιλόπτωχος Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Λιτοχώρου «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ» απέδειξε για άλλη μια φορά ότι έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση του πολιτισμού, του πνεύματος και της κοινωνικής δράσης. Το φιλανθρωπικό του έργο στο Λιτόχωρο είναι πρωτίστως κοινωνικό, δηλαδή ανθρώπινο, γιατί γίνεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως πράξη δωρεάς προς τους συντοπίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Εμείς που βρεθήκαμε στην ωραία επετειακή εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Συλλόγου, πήραμε τη διαβεβαίωση ότι υπάρχουν πολλές ελπίδες για το μέλλον, μιας και η φιλανθρωπία για τους κατοίκους του Λιτοχώρου είναι υπόθεση καρδιάς, είναι αυθόρμητη χωρίς υπολογισμό, είναι η πρόθεση της προσφοράς ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ.