Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Νέα παράταση για τις δηλώσεις
Μόλις ένας στους τρεις φορολογούμενους έχει υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή του, και από αυτές, λόγω του ότι το σύστημα του Taxisnet άνοιξε μόλις στις 24 Μαΐου, έχουν
αποθηκευτεί μόνο οι 350.000 δηλώσεις.
Έτσι, με τις προθεσμίες να λήγουν για τους φορολογούμενους, και με το αλαλούμ που επικρατεί στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών από τους πολίτες, οι λογιστές ζητούν παράταση από το υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια ώρα, σε πολλούς φορολογούμενους οι βεβαιώσεις αποδοχών δεν έχουν αποσταλεί από κύρια και επικουρικά ταμεία, σε αρκετές περιπτώσεις είναι λάθος συμπληρωμένες, ενώ και οι τόκοι που θα ανέβαιναν αυτόματα στο Taxis δεν έχουν αποσταλεί από τις τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα αρνούνται να δώσουν βεβαιώσεις στους φορολογούμενους που θέλουν να κάνουν τη δήλωσή τους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με βάση πληροφορίες, θα δοθεί παράταση 20 ημερών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ανά τελικό ψηφίο του ΑΦΜ, όμως δεν ανακοινώνεται τώρα κάτι τέτοιο, γιατί όπως λένε στο υπουργείο θα επαναπαυθούν οι φορολογούμενοι και δεν θα υποβάλουν τη δήλωσή τους τώρα.
ΥΠ.ΟΙΚ.: Δεν υπάρχει υπερφόρτωση συστημάτων
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διευκρινίζει πως δεν παρατηρούνται τεχνικά προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
1. Δεν παρατηρείται καμία υπερφόρτωση των συστημάτων της ούτε τεχνικά προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων, πόσο μάλλον κατάρρευση του συστήματος όπως εσφαλμένα μεταδίδουν κάποια Μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 25 Ιουνίου μέχρι και χθες οι ημερήσιες υποβολές φορολογικών δηλώσεων κυμαίνονται μεταξύ των 65 και 75 χιλιάδων Ε1 τις εργάσιμες ημέρες και 35.000 με 40.00 τα Σαββατοκύριακα, περίπου στο μισό της δυναμικότητας και της αντοχής του συστήματος, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 υποβολές ημερησίως.
2. Η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων ολοκληρώνεται μέχρι αύριο, παρότι μέχρι και προχθές συνέχιζαν να φτάνουν από τις τράπεζες αρχεία με διορθώσεις και επικαιροποιήσεις στοιχείων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ο προκαθορισμένος μορφότυπος, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στις μεταφορτώσεις.
H ΓΓΠΣ συνεχίζει να μένει προσηλωμένη στον στόχο της που είναι η εξυπηρέτηση του Έλληνα φορολογούμενου και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Πηγή: euro2day.gr