Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

     Τη Δευτέρα 8/7/2013 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ημερίδα που οργάνωσε η ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με θέμα: Το Ασφαλιστικό των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων – ΟΑΕΕ: Προβλήματα και Προοπτικές, στην οποία συμμετείχε και η Ο.Ε.Β.Ε.Π 



Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας έγινε και η παρουσίαση των ευρημάτων της πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΑΕΕ όπου για ακόμη μία φορά καταδείχτηκε ότι αντιμετωπίζουμε μία συγκυρία όπου Επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία. Από την άλλη πλευρά οιασφαλισμένοι σε αδυναμία καταβολής των εισφορών, ανησυχούν ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό τους μέλλον τις παροχές και την υγειονομική περίθαλψη.


Και τέλος ο ΟΑΕΕ σε απόλυτο αδιέξοδο να κινδυνεύει με κατάρρευση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ένα από τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας, αποτελεί η παγιωμένη ανασφάλεια σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ταμείου αλλά και η συνεχώς επιδεινούμενη αδυναμία καταβολής εισφορών.

Λαμβάνοντας υπ΄οψιν τα ανωτέρω προτείνονται μια σειρά μέτρων τα οποία και εναρμονίζονται απόλυτα με τις θέσεις της ΟΕΒΕΠ , όπως αυτές έχουν εκφραστεί επανειλημμένα. Συγκεκριμένα:

1. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων με την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας των οφειλετών στον ΟΑΕΕ που έχουν χάσει αυτό το διάστημα.

2. Η αποδέσμευση της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας από την

ασφαλιστική ενημερότητα. Βασική μας θέση είναι ότι ΚΑΝΕΝΑΣ Έλληνας πολίτης να μην αποκλείεται από την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

3. Η ρεαλιστική αλλά και πάγια ρύθμιση των οφειλών ώστε: (α) οι επιχειρηματίες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό αλλά και (β) να αυξηθούν τα έσοδα του οργανισμού. Κατά το σχεδιασμό αυτής της ρύθμισης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το 70% περίπου των ενεργών οφειλετών οφείλουν ποσά που κυμαίνονται μέχρι τα 10.000 ευρώ.

4. Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Για την εξασφάλιση των οφειλών ο ΟΑΕΕ διαθέτει κατά την άποψή μας επαρκή ένδικα μέτρα (αστικά και διοικητικά) . Η οφειλή προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι δυνατό να συνιστά ποινικό αδίκημα.

5. Η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ύφεση. Μάλιστα, έχουμε υπολογίσει ότι εάν όλοι οι ασφαλισμένοι για το έτος 2013 είχαν εγγραφεί στην πρώτηασφαλιστική κλάση τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές για τον Οργανισμό θα ήταν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα από όσα έχουν προϋπολογισθεί .

6. Η ενεργοποίηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας καιειδικότερα του λογαριασμού ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με διεύρυνση των σημερινών ασφυκτικών κριτηρίων παροχής τους.

7. Ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων. Θέσπιση ειδικής ασφαλιστικής κλάσης για τις περιπτώσεις αυτές.

8. Να αποδίδονται στον ΟΑΕΕ τα έσοδα του τέλους επιτηδεύματος, που σήμερα κατευθύνεται προς την κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

9. Χορήγηση σύνταξης σε όσους έχουν τις προϋποθέσεις αλλά δεν

συνταξιοδοτούνται επειδή έχουν οφειλές άνω των 20.000 € προς τον ΟΑΕΕ. Στις περιπτώσεις αυτές είτε να διαγράφεται η ασφαλιστική περίοδος που αφορά τις οφειλές, είτε η οφειλή να παρακρατείτε από την παρεχόμενη σύνταξη.



                                Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος                                                                   Ο γεν. γραμματέας



Χ.ΕΞΙΖΟΓΛΟΥ                                                               Δ.ΚΕΛΠΕΤΖΙΔΗΣ