Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Κατατέθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για σύσταση Εξεταστικής για την ΕΡΤ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνει ότι προκύπτουν προφανείς πολιτικές, και νομικές (ποινικές, αστικές, διοικητικές) ευθύνες.

Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις «άκρως
επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνου που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε. και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια», κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Την πρόταση υπογράφει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «κατά την περίοδο των τελευταίων εβδομάδων, ελήφθη σειρά πολιτικών και νομικών αποφάσεων και πραγματοποιήθηκαν ενέργειες που συνιστούν απόπειρα βίαιης κατάργησης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μέσω ενός ακραία αντιδημοκρατικού, κατάφωρα αντισυνταγματικού και άκρως επιζήμιου για το δημόσιο συμφέρον κυβερνητικού σχεδίου».
Θεωρεί ότι «προκύπτουν προφανείς πολιτικές, και νομικές (ποινικές, αστικές, διοικητικές) ευθύνες, των προσώπων που σχεδίασαν, χειρίστηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούν την κυβερνητική απόπειρα κατασυκοφάντησης, απαξίωσης και τελικά κατάργησης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης»,  οι οποίοι συνίστανται:
1.                              στην κυβερνητική-κομματική χειραγώγηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της κατάργησης της ΕΡΤ και της δημιουργίας ενός συρρικνωμένου και ελεγχόμενου ραδιοτηλεοπτικού φορέα,
2.                             στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και την ενίσχυση της διαπλοκής (κυβερνητικής και κομματικής), όπως προκύπτει από τα ήδη αντλούμενα από ιδιωτικούς φορείς οφέλη
3.                             στην ανθρωποθυσία 2.500 και πλέον εργαζομένων στο βωμό της υποταγής στα κελεύσματα των δανειστών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά η Εξεταστική Επιτροπή να ερευνήσει έξι θέματα:
Α.  Παραβίαση του Συντάγματος και της δημοκρατικής νομιμότητας από την απόπειρα κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε.
Β. Καταστρατήγηση του συνταγματικά και υπερνομοθετικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών πρόσβασης στην πληροφόρηση και παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελληνικής Πολιτείας έναντι του Ελληνισμού της Διασποράς.
Γ. Παραβίαση της προσωρινής διαταγής και της απόφασης περί αναστολής του Συμβουλίου της Επικρατείας
Δ. Υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος, πρόκληση οικονομικής ζημίας του Δημοσίου, δια της απόπειρας κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε. Και συγκεκριμένα:
·                                 ζημία από τις οφειλόμενες αποζημιώσεις στο προσωπικό της ΕΡΤ
·                                 ζημία από την αντιποίηση των πνευματικών δικαιωμάτων στο Αρχείο της ΕΡΤ και στο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση
·                                 ζημία και διαφυγόντα κέρδη από την ακύρωση προγραμματισμένων εκπομπών
·                                 ζημία και διαφυγόντα κέρδη από την αδυναμία εκτέλεσης συμβατικών υποχρεώσεων κάλυψης γεγονότων (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών γεγονότων, που, ενώ έχουν πληρωθεί από την ΕΡΤ, αναμεταδίδονται από ιδιωτικούς σταθμούς)
·                                 ζημία από την κατάπτωση ποινικών ρητρών για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων χωρίς έγκαιρη αναγγελία στον αντισυμβαλλόμενο
·                                 ζημία από την αδυναμία υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ
·                                 ζημία από τον κίνδυνο κατάργησης του προγράμματος της ERT HD και ουσιαστικής αχρήστευσης ανάλογου εξοπλισμού αξίας εκατομμυρίων ευρώ που έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα η ΕΡΤ.
Ε. Διερεύνηση πιθανών ενεργειών διαφθοράς και των πραγματικών υπευθύνων
ΣΤ. Διεθνής έκθεση και δυσφήμηση της χώρας.