Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Όχι στην Κυριακή

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Αγαπητοί κύριοι Βουλευτές,
          Με την παρούσα θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη αγανάκτηση, θυμό και δυσφορία του εμπορικού κόσμου της πόλης μας και της χώρας μας γενικότερα, για την
πιθανότητα κατάργησης εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης της Κυριακάτικης αργίας και στην αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, παρά την κατηγορηματική αντίθεση του συνόλου του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας αλλά και των εργαζομένων σ’ αυτά.
          Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά, ειδικά σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία χρειάζεται σταθερότητα και ανάπτυξη και όχι πειραματισμούς. Αντί το Υπουργείο Ανάπτυξης να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας και να στηρίξει τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, φέρνει ακόμη ένα πρόβλημα στην επιφάνεια, που η ίδια έχει προκαλέσει, καλώντας τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους να εργαστούν επιπλέον ώρες, χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Μα δεν λείπουν από την αγορά οι επιπλέον ώρες λειτουργίας των καταστημάτων αλλά η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
          Σε μια πολιτισμένη κοινωνία, το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων οφείλει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των καταναλωτών αλλά και των επιχειρηματιών και των εργαζομένων σ’ αυτά και να μη λειτουργεί εις βάρος κανενός. Όλοι γνωρίζουμε, ακόμη και τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης, ότι μια τέτοια τροπολογία όχι μόνο δεν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά με αυτό τον τρόπο ωθούν τα μικρά καταστήματα στον αφανισμό και στην οικονομική εξαθλίωση όλων των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και των εργαζομένων. Αυτό όμως που δε γνωρίζουμε είναι για ποιο λόγο δημιουργούν επιπλέον αναστάτωση στην αγορά αλλά και τίνος τα συμφέροντα τελικά εξυπηρετούν με την εμμονή τους στην λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές, ειδικά δε όταν το μνημονιακό προαπαιτούμενο είναι οι 7 Κυριακές και όχι και οι 52.
          Το στεγασμένο νόμιμο εμπόριο δεν έχει να φοβηθεί πλέον απολύτως τίποτα. Αν επιμείνει το Υπουργείο Ανάπτυξης στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, τότε θα πρέπει να προβεί και στις ανάλογες ενέργειες για υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού του που διενεργούν τους ελέγχους για να μη δημιουργηθεί μια άναρχη αγορά αλλά να τηρηθούν όλες οι νόμιμα προβλεπόμενες διατάξεις. Όχι να ψάχνουμε Κυριακάτικα τους υπαλλήλους να εφαρμόσουν τις απαγορεύσεις του Υπουργείου και να ελέγχουν το παράνομο υπαίθριο εμπόριο που θα λειτουργεί ακριβώς μπροστά από τις επιχειρήσεις μας.
          Εκτός όμως όλων αυτών, με την κατάθεση της τροπολογίας αυτής έρχονται απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καθώς επιχειρείται μεθοδικά και η διάλυση του θεσμού της οικογένειας αλλά και η θρησκευτική λατρεία. Η ελληνική οικογένεια που έως και σήμερα είναι αυτή που στηρίζει τα μέλη της διατηρώντας τους ισχυρούς δεσμούς της αλλά και τις ελληνικές παραδόσεις καλείται πάλι να δοκιμαστεί από τα ξένα συμφέροντα. Δεν μπόρεσαν να τη διαλύσουν στα 4 αυτά χρόνια της ύφεσης για να χάσουμε ως Έλληνες την ταυτότητά μας, την κουλτούρα μας και να απομακρυνθούμε από τη θρησκεία μας και προσπαθούν να το καταφέρουν τώρα με αυτό τον τρόπο.
          Ακόμη μια άστοχη και άσκεφτη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία συμπεριλαμβάνεται και αυτή στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο, είναι η εφαρμογή τεσσάρων περιόδων εκπτώσεων αντί για δύο. Η έννοια των εκπτώσεων είναι η ελεύθερη προσφορά των εμπορευμάτων ενός καταστήματος λόγω του τέλους της σεζόν που προηγήθηκε και όχι η έκπτωση στις τιμές προϊόντων που μόλις έχει παραλάβει η επιχείρηση και στην έναρξη της σεζόν. Εξάλλου, το κάθε κατάστημα εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να διενεργήσει δεκαήμερα προσφορών των συγκεκριμένων ειδών που επιθυμεί να προσφέρει, κατόπιν κοινοποίησης σχετικού αιτήματος στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους και στο Τμήμα Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων που ανήκουν. Άλλη μια διάταξη που πλήττει το θεσμό των εκπτώσεων και δημιουργεί επιπλέον αναστάτωση στους επιχειρηματίες. Ως εκπρόσωποι της αγοράς σας δηλώνουμε ότι αυτό που πραγματικά απαιτείται να αποφασιστεί είναι να παραμείνουν οι 2 εκπτωτικές περίοδοι ως έχουν και να περιοριστεί δραστικά η διενέργεια προσφορών του κάθε καταστήματος σε μόλις 4 συνολικά δεκαήμερα το χρόνο και αυτό με αυστηρό έλεγχο. Μόνο έτσι θα μπορέσει και ο καταναλωτής να αξιολογήσει καλύτερα τις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων που προτίθεται να αγοράσει αλλά και να σταματήσει η άναρχη κατάσταση που επικρατεί και να δείξουμε επιτέλους στους επισκέπτες μας την εικόνα της οργανωμένης κοινωνίας και τήρησης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς.
         
Στο ρόλο που μας έχουν αναθέσει οι συνάδελφοί μας ελεύθεροι επαγγελματίες – έμποροι ως εκπρόσωποί τους αλλά κατ’ επέκταση και η ελληνική πολιτεία ως κοινωνικούς της εταίρους, σας καλούμε να καταψηφίσετε το άρθρο 16 και συγκεκριμένα την παρ. 2 του σχεδίου Νόμου «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών».
Σας καλούμε να λάβετε υπ’ όψιν σας όσα προηγουμένως σας καταθέτουμε και με την ψήφο σας να μην μας οδηγήσετε απέναντί σας ως επιχειρηματίες, ως εμπόρους, ως κοινωνία και κυρίως ως ανθρώπους. Για πρώτη φορά ίσως, σας καλούμε να λάβετε υπ’ όψιν σας τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και να διαφυλάξετε τα συμφέροντά τους έναντι όσων επιχειρούν το αντίθετο.
Εν αναμονή των ενεργειών σας.
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
     Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γενικός Γραμματέας




Ρέχας Κωνσταντίνος                                             Παπαγεωργίου Δημήτριος





Κατερίνη, 15 Ιουλίου 2013

Προς :             Βουλευτές Ν. Πιερίας
Κοινοποίηση : Αντιπεριφέρεια Πιερίας
       Δήμο Κατερίνης
       Επιμελητήριο Πιερίας
       Ε.Σ.Ε.Ε.

       μ.μ.ε.