Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Συνεργασία των Εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....  Ευγενία Κορτσάρη
Τα Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήλθαν σε συμφωνία για εκπαιδευτική συνεργασία σε διάφορους τομείς. Πιο συγκεκριμένα για τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα σχεδιαστούν, αναπτυχθούν και υλοποιηθούν
δραστηριότητες σε διάφορους τομείς.
Στο Νηπιαγωγείο
Το πρόγραμμα : Αυτοεκτίμηση, Ενσυναίσθηση, Συμπεριφορά: Μαθαίνω διαβάζοντας και παίζοντας ιστορίες
Απευθύνεται σε νήπια και αφορά στη γνωριμία του παιδιού με τον εαυτό του και τη συμπεριφορά του σε σχέση με τους άλλους. Η διάρκειά του θα είναι εξαμηνιαία και  θα υλοποιηθεί με συγκεκριμένη πρόταση εφαρμογής σχεδιασμένη από την Αναπλ. Καθ. του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Τασούλα Τσιλιμένη. Βασικό υλικό θα αποτελέσουν  παιδικά βιβλία(γνώσης και λογοτεχνικά).

Στο Δημοτικό
Το πρόγραμμα   Παίζω με τις λέξεις και τις εικόνες: η Δημιουργική Γραφή πάει…σχολείο  
Αφορά  τις τάξεις Τρίτη , Τετάρτη και Πέμπτη του Δημοτικού Σχολείου και  θα πραγματοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής  χρονιάς. Οι μαθητές/τριες μέσα από κατάλληλες τακτικές και πρακτικές θα  ασχοληθούν με κείμενα και ασκήσεις /παιχνίδια δημιουργικής γραφής ώστε να καλλιεργήσουν γλώσσα, γραπτή έκφραση, φαντασία, ευρηματικότητα και κυρίως να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους μέσω του λόγου και της σκέψης.

Σε ενήλικες
Το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής
Το Εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες άνω των 20 ετών και θα έχει τρίμηνη διάρκεια. Γενικά στόχος των εργαστηρίων είναι να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της μυθοπλασίας και να ενισχύσουν την άποψη στο κοινό ότι η συγγραφή διδάσκεται. Δημιουργική γραφή είναι κάθε γραφή, φανταστική λογοτεχνία, ποίηση, ή και μη φανταστική λογοτεχνία, η οποία ξεφεύγει από τα όρια της τυπικής επαγγελματικής, δημοσιογραφικής, ακαδημαϊκής γραφής, ή και των τυποποιημένων μορφών της λογοτεχνίας. Έργα που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν τα μυθιστορήματα, την επικήποίηση, τα διηγήματα, και την ποίηση. Το γράψιμο σεναρίων και θεατρικών έργων έχουν τυπικά τα δικά τους προγράμματα μελέτης, αλλά μπορούν να καταταχθούν εξίσου στην κατηγορία της δημιουργικής γραφής.
Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα των Εκπαιδευτηρίων στο διαδίκτυο www.platon.edu.gr  και στη σελίδα στο Facebook, το Σεπτέμβριο. 

Την επιστημονική ευθύνη των προγραμμάτων θα έχει το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας και συγκεκριμένα η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια   Τασούλα Τσιλιμένη.