Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση μελισσοκόμων στην Π.Ε. Πιερίας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
Σοφία Μαυρίδου: Οι μελισσοκόμοι  αποτελούν τους φύλακες του δασικού  και γενικά του οικολογικού πλούτου της Πιερίας

Ένα ακόμη επιτυχημένο ταχύρυθμο πρόγραμμα  εκπαίδευσης μελισσοκόμων,
διοργάνωσαν στην Πιερία, ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πιερίας, με τον εποπτικό έλεγχο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από  17-19 Ιουλίου 2013, στις εγκαταστάσεις του κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κατερίνης ήταν  συνολικής διάρκειας 15 ωρών.

Πάνω από 90 επαγγελματίες και  ερασιτέχνες  μελισσοκόμοι, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις στο τριήμερο σεμινάριο,  που εντάσσεται  στην εφαρμογή της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων»,  στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας έτους 2013.
Οι μελισσοκόμοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από  την  εισήγηση της κτηνίατρου,  κ. Ελευθερίας Τσαλή,  για τα προϊόντα της κυψέλης και τη συντήρησή τους, για την παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (π.χ καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα, κλπ). Παράλληλα, εισήγηση για τη βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις) και για τις μεθόδους αντιμετώπισης των κυριότερων εχθρών και ασθενειών των μελισσών με βιολογικές  μεθόδους έγινε από τον κ. Δημήτρη Ρουκά,  M.Sc. Τεχν. Γεωπόνο Ζωικής Παραγωγής.

«Οι μελισσοκόμοι της Πιερίας αποτελούν μια δυναμική οικονομική μονάδα για την περιοχή. Το ποιοτικό μέλι της Πιερίας συγκαταλέγεται στο τοπικό αγροτικό καλάθι του τόπου και οι μελισσοκόμοι  αποτελούν τους φύλακες του δασικού  και γενικά του οικολογικού πλούτου της Πιερίας» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου.
 Άλλωστε, όπως ενημέρωσε, η Π.Ε.Πιερίας  συμμετέχει  σε κλαδικές εκθέσεις και υλοποιεί προγράμματα,   που συμβάλουν  την οικονομική ενίσχυση της μελισσοκομικής δραστηριότητας,  με την αρωγή  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

«Μέλημά μας η επιμόρφωση των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτόν το σημαντικό πρωτογενή τομέα. Είμαστε πολύ τυχεροί που στην περιοχή μας έχουμε ένα αξιόλογο κέντρο εκπαίδευσης  αγροτών,   τον ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», κατέληξε η κ. Μαυρίδου.

« Η Πιερία εγγυάται για το εξαιρετικής ποιότητας μέλι που προμηθεύει στην αγορά,  που οφείλεται στην εύφορη γη μας με την πληθώρα των βοτάνων που ευδοκιμούν στην περιοχή αλλά και στις γνώσεις και στο μεράκι των μελισσοκόμων μας. Η μελισσοκομεία δεν αποτελεί πλέον οικογενειακή υπόθεση αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε επαγγελματικό προσανατολισμό, φυσικά με τη σοβαρή και σημαντική στήριξη που παρέχει ο ο ΕΛ.Γ.Ο. ‘’ΔΗΜΗΤΡΑ’’», υπογράμμισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε.Πιερίας, κ. Δημήτρης Τσιμήτρης.

«Είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή από εν δυνάμει παραγωγούς,  όχι μόνο από τον Νομό Πιερίας άλλα και από  όμορους νομούς και  αυτό αποτυπώνει το μεγάλο ενδιαφέρον  για την μελισσοκομία και τη σωστή εκπαίδευση που προσφέρει ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» πάνω σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης σε συνεργασία με την Π.Ε. Πιερίας» ,τόνισε  η Προϊσταμένη του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κατερίνης, κ. Ιωάννα Αντωνιάδου.
Ο γεωπόνος του τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και υπεύθυνος Μελισσοκομίας, κ. Βασίλειος Καλιαμπός, επεσήμανε   ότι η υπηρεσία συμμετέχει μέσου διμελούς κλιμακίου ελέγχου στον επιτόπιο έλεγχο, για την ορθή εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος εκπαιδεύσεων των μελισσοκόμων,  για  την επιβεβαίωση της πραγματοποίησης της εκπαίδευσης, για την  τήρηση των αναφερόμενων στο εγκριθέν πρόγραμμα εκπαιδεύσεων  αλλά και για την  ορθή οργάνωση της εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πιερίας, κ. Κώστας Παπαγιανούλης, αναφέρθηκε στο άριστο κλίμα στη διάρκεια της εκπαίδευσης,  διαπιστώνοντας την ύπαρξη έντονου ενδιαφέροντος από την πλευρά των μελισσοκόμων να συμμετέχουν στις εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται από το τοπικό κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. «Το μυστικό της επιτυχίας των σεμιναρίων είναι η σωστή επιλογή των εισηγητών,  καθώς είναι αυτοί που όχι μόνο έχουν γνώση αλλά  και τη  δυνατότητα να την κοινωνήσουν στους μελισσοκόμους μας»,  δήλωσε χαρακτηριστικά  ο κ. Παπαγιανούλης.

Για συνεχές έργο προσφοράς  έγκυρης και εξειδικευμένης  γνώσης  από το
Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κατερίνης σε αγαστή  πάντα συνεργασία με τη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας, έκανε λόγο ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης  Ρουκά
και εισηγητής στο σεμινάριο.