Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Το ιστορικό της μελέτης των αποχετεύσεων του πρώην Δήμου Μεθώνης

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΔΗΜΟ ΠΥΔΝΑΣ - ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
Σχετικά με σχόλιο του Γ.Κ.!!!!!!!, του οποίου η ανδρική του υπόσταση (λόγω ανωνυμίας) σαφώς αμφισβητείται, στο kolindrinamaslatia.blogspot.com και για την αποκατάσταση της αλήθειας επισημαίνονται τα εξής:

1) Στο δελτίο τύπου του Δήμου αναφερόταν μόνο το γεγονός της έναρξης των έργων αποχετεύσεων στον πρώην Δήμο Μεθώνης.
2) Η αρχική μελέτη με τίτλο: «Μελέτη εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης οικισμών Μεθώνης, Μακρυγιάλου, Νέας Αγαθούπολης και Παλαιού Ελευθεροχωρίου» ανετέθη στις 24-10-2002 (υπογραφή σύμβασης) επί δημαρχίας Χαράλαμπου Πετρίδη με τελικό προϋπολογισμό μελέτης 564.660,00€ και η οριστική μελέτη υποβλήθηκε στις 19-03-2004 και θεωρήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 19-12-2005. Άρα μπορούσε να ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ το οποίο ενέτασσε έργα έως το 2007. Όμως δεν ενετάχθη.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για τη μελέτη αυτή ο πρώην Δήμος Μεθώνης, επί δημαρχίας Χαράλαμπου Πετρίδη, είχε πληρώσει το ποσό των 440.205,00€ και υπάρχουν ακόμη οικονομικές εκκρεμότητες που ανέρχονται στο ποσό των 125.000,00€ και ο μελετητής αποπληρώνεται τώρα σταδιακά από τον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού. Επιπλέον, ο Δήμος ανέλαβε και την δαπάνη εκπόνησης των εξειδικευμένων ηλεκτρομηχανολογικών και στατικών μελετών που ήταν απαραίτητες για την ένταξη των έργων και δεν υπήρχαν στην συνταχθείσα τότε μελέτη.
3) Για την ένταξη των τριών (3) αποχετευτικών έργων με τίτλο: «Αποχέτευση Μακρυγιάλου», «Αποχέτευση Μεθώνης και Νέας Αγαθούπολης» και «Αποχέτευση Παλαιού Ελευθεροχωρίου» απαιτήθηκαν τα παρακάτω, τα οποία έκανε η νέα δημοτική αρχή:
  1. Διαχωρισμός της ενιαίας μελέτης σε τρείς διαφορετικές (αλλαγή όλων των τευχών δημοπράτησης – νέες μελέτες).
  2. Νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων η οποία είχε λήξει.
  3. Νέες αδειοδοτήσεις από φορείς (αρχαιολογία, δ/νση δασών κ.λ.π.) οι οποίες είχαν λήξει.
  4. Νέα Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη λόγω αλλαγών στα αντλιοστάσια
  5. Νέα στατική μελέτη των αντλιοστασίων.
  6. Αλλαγές στην χάραξη ιδιαίτερα στον Μακρύγιαλο και την Μεθώνη – Αγαθούπολη πράγμα που επέφερε σχεδόν ολοκληρωτική αλλαγή στην μελέτη.
7.    Αλλαγές στην θέση των αντλιοστασίων στην Μεθώνη αφού άλλη ήταν η θέση τους στην προμελέτη και άλλη στην οριστική μελέτη!!
8.    Επικαιροποίηση όλης της μελέτης όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, τεχνική έκθεση, προϋπολογισμό, τιμολόγιο, ΣΑΥ-ΦΑΥ, ΕΣΥ ώστε να εναρμονίζεται με την νέα νομοθεσία, τις εγκυκλίους και όλα τα παραπάνω.
Άρα σαφώς και υπήρχε μια μελέτη η οποία όμως είχε πολλές ελλείψεις και δεν συνετάχθη σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα. Οπότε ουσιαστικά σύμφωνα με τα παραπάνω έγιναν τρείς νέες διαφορετικές μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, χάρη στην ετοιμότητά της, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο.
Εκτός των παραπάνω όποιος είναι γνώστης του δημοτικού γίγνεσθαι θα πρέπει να γνωρίζει ότι για την ένταξη ενός έργου απαιτείται φυσικά μια ώριμη μελέτη αλλά και σαφώς πρόκειται και για πολιτική απόφαση.
Εξάλλου όπως προαναφέρθηκε η μελέτη η οποία ξεκίνησε να συντάσσεται το 2002, εντάχθηκε τελικά το 2012. Κατά, τα άλλα, σύμφωνα με τον ανώνυμο Γ.Κ., οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή και Δήμαρχος και αν ήταν θα μπορούσε να τα εντάξει και να τα εκτελέσει.



Γραφείο Τύπου Δήμου Πύδνας – Κολινδρού