Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ο Περιφερειακός Δρόμος Κατερίνης πρώτο θέμα στη TV100

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Απόστολο Λάγιο
Πρώτο θέμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης  μεταδόθηκε η είδηση της επικείμενης έναρξης των εργασιών κατασκευής του Περιφερειακού Δρόμου Κατερίνης

Το σπουδαίο έργο της κατασκευής της περιφερειακής οδού της πόλης Κατερίνης επέλεξε να προβάλει και σε εκτενές αφιέρωμά της η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100. 


Τηλεοπτικό συνεργείο της TV100, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Γιώργο Ροδάκογλου βρέθηκε για το λόγο αυτό  το πρωί του Σαββάτου και έκανε εκτενές αφιέρωμα. Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, τόνισε μεταξύ άλλων: “Οι εργασίες ξεκινούν τον Αύγουστο. Για εμάς ήταν πρώτη προτεραιότητα ο Περιφερειακός Δρόμος καθώς αλλάζει ριζικά την πόλη, αναπτυξιακά, ως προς τη δομή της, τη λειτουργία της και ως προς την ασφάλεια του οδικού δικτύου”.

Ο  προϋπολογισμός του έργου είναι  65.500.000 ευρώ. Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως δευτερεύουσα εθνική οδός και εντάσσεται στο εθνικό οδικό δίκτυο σύμφωνα με  απόφαση  υπουργού.
«Το μέγεθος του έργου είναι τεράστιο, καθώς είναι αντίστοιχο της Εγνατίας Οδού» υπογράμμισε ο κ. Χιονίδης  και οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 3 περίπου χρόνια.
Σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις υπάρχουν εξασφαλισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση 7 εκ ευρώ και τα υπόλοιπα θα διαθετούν από το ελληνικό δημόσιο. Ήδη από τον  προηγούμενο Σεπτέμβριο ξεκίνησα οι διαδικασίες σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία .
Από την πλευρά της ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κατερίνης Πιπίτσα Μακρίδου  έκανε λόγο για έργο πνοής για την Κατερίνη σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε , ένα έργο που θα φέρει χρήματα στην Κατερίνη χωρίς οι δημότες να επιβαρυνθούν.
Το έργο
Το έργο περιλαμβάνει  δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75 μ. και 3,50 μ., διαχωριστική νησίδα πλάτους 3,50 μ., εσωτερική καθοδηγητική λωρίδα πλάτους 0,80μ. και Λ.Ε.Α. 2,50 μ. ανά κατεύθυνση, καθώς και έρεισμα πλάτους 1,4 μ. ανά κατεύθυνση.
Το μήκος του οδικού τμήματος είναι 10,3 χλμ. Επίσης θα κατασκευαστεί παράπλευρο οδικό δίκτυο διπλής κατεύθυνσης για την εξυπηρέτηση των παρόδιων.
Ακόμη θα κατασκευαστούν πέντε  ισόπεδοι κυκλοφοριακοί κόμβοι (κόμβος Ν. Εφέσου, κόμβος Αγ. Δημητρίου, κόμβος Νοσοκομείου, κόμβος Γανόχωρας και κόμβος με Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης-Κατερίνης), δύο  μεγάλες γέφυρες ανοίγματος 136 και 106 μ. στο χείμαρρο Πέλεκα, τρείς  κάτω διαβάσεις τοπικών οδών, τέσσερις κιβωτοειδείς οχετοί και τεχνικό περιφερειακής τάφρου.
Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με μεταφορά δικτύου ΟΚΩ, σωστική αρχαιολογική έρευνα, απόκτηση γης και σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας- κόστους οφέλους μεγάλου έργου.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας- Θράκης  2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η Περιφερειακή Οδός της Κατερίνης, μήκους 10,3 χιλιομέτρων θα συνδέσει την 13η Εθνική Οδό , με την ΠΑΘΕ , και ευρύτερα την Εγνατία Οδό και το νέο ηλεκτροδοτούμενο Σιδηροδρομικό Δίκτυο, διευκολύνοντας την προσβασιμότητα σε όλο το οδικό δίκτυο του Νομού Πιερίας.