Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η γνώμη της ανακρίτριας για την εμπλοκή της ΕΛΣΤΑΤ στην διόγκωση του ελλείμματος του 2009

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... cristina
Ανακεφαλαίωση: 
Για την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης έγινε πληθώρα καταγγελιών κατά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας αλλά και κατά της νεοσύστατης ΕΛΣΤΑΤ. Μια από τις καταγγελίες έγινε από τους υπάλληλούς της και αφορούσε κυρίως την διόγκωση του αναθεωρημένου
ελλείμματος του 2009 και την δυσλειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ. Στηριζόμενη αποκλειστικά και μόνο σε αυτές τις καταγγελίες και αγνοώντας όλες τις άλλες, η εισαγγελία ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα.  Συγκεκριμένα, η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής  Γεωργαντά η οποία ισχυρίστηκε ότι  το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά για να φτάσει από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4% προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Όσον αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή.
Η Βουλή έκρινε ότι δεν συντρέχουν πολιτικές ευθύνες, επέστρεψε την δικογραφία με το συνοδευτικό πόρισμα στους οικονομικούς εισαγγελείς και η υπόθεση “έκλεισε” . Για τις ενδεχόμενες ευθύνες της ΕΛΣΤΑΤ η έρευνα συνεχίστηκε από τη δικαιοσύνη και όπως ήταν αναμενόμενο οι ανακριτικές αρχές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούν.




Διαβάστε τη συνέχεια εδώ