Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Μεγάλη επιτυχία, για 21η χρονιά, σημείωσε το πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά Κατερίνης

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
«ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»
  Δυο μεγάλες βραδιές γεμάτες διασκέδαση με πλούσιο παραδοσιακό γλέντι και πολλές παράλληλες δραστηριότητες έλαβαν χώρα την Παρασκευή 16 & το Σάββατο 17 Αυγούστου 2013, στα πλαίσια του 21ου  ποντιακού παραδοσιακού πανηγυριού, που διοργάνωσε και φέτος με εξαιρετική επιτυχία ο

ποντιακός σύλλογος Κατερίνης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».
Μοναδικές στιγμές κεφιού και ενός μαραθώνιου γλεντιού έζησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι μέλη, φίλοι, παιδιά, γονείς, κάτοικοι της Κατερίνης, της Πιερίας και όχι μόνο.
Η προσέλευση του κόσμου που κατέκλυσε κάθε γωνιά του εξωτερικού χώρου της  πολιτιστικής μας στέγης ξεπέρασε κάθε δυνατή προσδοκία δημιουργώντας έτσι μια μεγάλη κυψέλη πολιτισμού και παράδοσης. Φιλοξενήθηκαν πολιτιστικές δραστηριότητες με πολύ και ποιοτική μουσική. Οι παρευρισκόμενοι γλέντησαν με την ψυχή τους στους ρυθμούς της  παραδοσιακής μουσικής δικαιώνοντας για ακόμα μια χρονιά την απόφαση του Δ.Σ. για την πραγματοποίηση αυτού του τόσο όμορφου για όλους, ετήσιου ραντεβού, του 21ου  Ποντιακού Παραδοσιακού Πανηγυριού.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και συνάμα ενθαρρυντική, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ήταν η συμμετοχή της νεολαίας τόσο του συλλόγου μας άλλα και πλήθος άλλων νεολαίων και από γειτονικές περιοχές, αποδεικνύοντας ότι σε περίοδο κρίσης, στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν οι Έλληνες, τα πανηγύρια αποτελούν διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και μια σημαντική μορφή ψυχαγωγίας.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στην Παναγία, Ιερό Θρησκευτικό Σύμβολο ολόκληρου του Ελληνισμού, κυρίως όμως του Ποντιακού, που τόσο λάτρεψαν και εξακολουθούν να λατρεύουν οι Πόντιοι.

ΟΙ ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αποτελεί πλέον θεσμό στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης το Παραδοσιακό Ποντιακό Πανηγύρι του συλλόγου, συμπληρώνοντας 21 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης πολιτιστικής προσφοράς αλλά και σημείο συνάντησης 3 γενεών. Εδώ συνυπάρχουν για δυο μέρες γονείς, παιδιά και εγγόνια σε μια ζύμωση και γνωριμία κυρίως της νέας γενιάς με τις παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού,.
Την παράσταση, κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, έκλεψαν τα χορευτικά τμήματα της «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», που παρουσίασαν με  ξεχωριστό τρόπο παραδοσιακούς  χορούς του Πόντου και όχι μόνο. Ιδιαίτερη νότα και ευχάριστη έκπληξη για τους παρευρισκόμενους η παρουσίαση μιας καινούργιας δουλειάς, μιας καινούργιας προσπάθειας στο σύλλογο μας, με παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.
Κατά τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων λάμπρυναν επίσης τη βραδιά με τις χορευτικές τους επιδόσεις ο σύλλογος Κρητών Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» καθώς και η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Κατερίνης, με κορυφαία στιγμή την από κοινού παρουσία των δύο συλλόγων.
Οι δύο βραδιές κορυφώθηκαν με ένα μαραθώνιο ποντιακό γλέντι, στο οποίο και συμμετείχε πλήθος κόσμου, όπου την παράσταση έκλεψε ο παλμός και η έντονη παρουσία της νεολαίας.
Όμορφη και συγκινητική ήταν επίσης στιγμή των απονομών σε ανθρώπους που αποτελούν παράδειγμα και πρότυπο. Έτσι κατά τη διάρκεια της πρώτης βραδιάς τιμήθηκαν ο 15χρονος Νταμπώσης Μανώλης, εξαιρετικός χορευτής με άριστο χαρακτήρα και πλούσιο ταλέντο και στα εικαστικά. Δικό του έργο άλλωστε αποτελεί η αφίσα του 21ου Πανηγυριού.
Ακόμα ο 10χρονος ταλαντούχος λυράρης μας Παπαδόπουλος Παναγιώτης για την κατάκτηση της τρίτης θέσης σε Πανελλήνιους αγώνες στην Ποντιακή Λύρα αλλά και ο κ. Αραβίδης Γιώργος μέλος του συλλόγου, ως ο πολίτης που με το ξεχωριστό του χαρακτήρα και ήθος προσφέρει στην κοινωνία μας σε όλα τα πεδία, με ποικίλους τρόπους.
Τη δεύτερη βραδιά τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στον κ. Μιχάλη Καραβέλα, εξαιρετικό χορευτή και μελετητή του ποντιακού πολιτισμού, για την ανεκτίμητη συμβολή του στη διατήρηση της αυθεντικότητας των παραδοσιακών χορών του Πόντου.
Ξεχωριστό χρώμα έδωσε ο εκθεσιακός χώρος με ιδιαίτερο κοινωνικό και ανθρωπιστικό στίγμα, αφού εκτός του συλλόγου, με την έκθεση βιβλίου και το φωτογραφικό υλικό,   συμμετείχαν ο σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας «Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ», το Κέντρο Ημέρας «4 ΕΠΟΧΕΣ» και «ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ» του Ψυχιατρικού Τομέα του Γ.Ν. Κατερίνης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων ΨΝΠΟ «ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ» καθώς και κυρίες του Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού Κατερίνης.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια του διήμερου, διενεργήθηκε και φιλανθρωπικό έργο μιας και όλοι οι παρευρισκόμενοι και τις δυο βραδιές συνέδραμαν για το μικρό μας συμπολίτη Ραφαήλ.
Άλλη μια δραστηριότητα το «Δώσε και πάρε», ξεκίνησε σε αυτό το διήμερο πανηγύρι όπου σε συγκεκριμένο περίπτερο του συλλόγου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν βιβλία μεταξύ τους δημιουργώντας έτσι έναν νέο τρόπο συναλλαγής χωρίς χρήματα.
Παραδοσιακοί Πόντιοι καλλιτέχνες, οι : Μιχάλης Καλιοντζίδης, Γιώργος Σοφιανίδης, Κώστας Κασιμίδης, Γιάννης Πολυχρονίδης, Άρης Αμοιρίδης, Τάσος Ιμιρτζίδης, Γιώργος Φωτιάδης και Νίκος Χατζηιωαννίδης έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία των εκδηλώσεων, κρατώντας αμείωτο το κέφι και τις δυο βραδιές.
Το παρόν έδωσαν βουλευτές, εκπρόσωποι της περιφερειακής και δημοτικής αρχής εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε του τόπου μας, πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών φορέων και σωματείων, αντιπροσωπείες ποντιακών συλλόγων και από άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και από τη Γερμανία, τον Καναδά και την Αμερική.
Το διοικητικό Συμβούλιο του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» θεωρεί υποχρέωσή του να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και όλους τους ηθικούς και υλικούς συμπαραστάτες, τους εθελοντές, τα μέλη, τους φίλους και τους συνεργάτες του, που συνέβαλαν στην άρτια και επιτυχή διοργάνωση του 21ου ποντιακού παραδοσιακού πανηγυριού, καθώς επίσης και όλους τους χορηγούς που για μια ακόμη χρονιά στήριξαν τα δρώμενα του συλλόγου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδει σε όλα ΜΜΕ έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου που κάθε φορά στηρίζουν τις εκδηλώσεις μας.