Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Η Alexander Rock Opera το Σάββατο στο 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
Συνέντευξη τύπου έδωσε ο Κώστας Αθυρίδης
 Η πρωτοποριακή μουσικοθεατρική παράσταση Alexander Rock Opera είναι η προτελευταία εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου και θα δοθεί το Σάββατο, στις 9.00 μμ, στο αρχαίο θέατρο του Δίου.

Είναι ένα έργο σε μουσική του Κώστα Αθυρίδη και λιμπρέτο στην αγγλική γλώσσα της
Penny Turner. Πρωτοπαρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2012 στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε την πορεία της προσκεκλημένη του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για τρεις παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν το Μάρτιο του 2013. Με ορχήστρα 14 μουσικών και 44 τραγουδιστές, ηθοποιούς και χορευτές επί σκηνής να ενσαρκώνουν τους ρόλους σε μια δίωρη παράσταση, το έργο στοχεύει με σύγχρονο ήχο, μουσική και σκηνοθεσία, να φέρει τους θεατές κοντά στη μαγεία, το όνειρο και την ανθρώπινη φύση του Αλεξάνδρου, ενός των Μεγαλυτέρων της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Με την ευκαιρία αυτής της παράστασης, στα γραφεία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου στην Κατερίνη, δόθηκε στα τοπικά ΜΜΕ συνέντευξη τύπου, όπου ο Κώστας Αθυρίδης ανέλυσε στους δημοσιογράφους το έργο και τις λεπτομέρειές του.

Στην αρχή ο Νίκος Πασχαλούδης, υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του ΟΡΦΕΟ καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους ευχαριστώντας τους πρώτα για την άριστη και αποτελεσματική συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολύμπου, ένα φεστιβάλ που έχει καταγράψει μια πολύ καλή πορεία, καθώς και για την παρουσία στη συνάντηση αυτή για το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός, την Alexander Rock Opera. Για την όπερα, συνεχίζοντας είπε, ότι δεν ακούσθηκε κανένα αρνητικό σχόλιο στη Θεσσαλονίκη και όλα δείχνουν ότι πραγματεύεται την ιστορία με απόλυτη ακρίβεια και ότι η παρουσία της στο Δίον έχει μεγάλη συμβολική σημασία.

Στη συνέχεια ο Κώστας Μυστακίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΡΦΕΟ, αναφέρθηκε στον εντυπωσιασμό του αφού παρακολούθησε τη μεγάλη αυτή υπερπαραγωγή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι αξίζει τον κόπο να τη δουν όλοι. Τόνισε ακόμη ότι η αυτή η δουλειά του Κώστα Αθυρίδη είναι συγκλονιστική και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από μεγάλες ξένες μουσικές παραγωγές.

Ο Κώστας Αθυρίδης, ο δημιουργός της παράστασης, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και μεταξύ άλλων είπε ότι «Η παράσταση στο αρχαίο Δίον έχει και μια σημειολογική διάσταση, αφού ο Αλέξανδρος ξεκίνησε εκστρατεία με μία μεγάλη συγκέντρωση όπου έγιναν γυμνικοί αγώνες και θυσίες, ακριβώς στο χώρο μπροστά στο αρχαίο θέατρο. Εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε πως ένας 18άρης ξεκίνησε να καταλάβει τον κόσμο, τι σκεπτόταν, ποιος ήταν ο πατέρας του, τι επιρροές ενδεχόμενα μπορεί να είχε από τη μητέρα του, η σχέση με τους φίλους του, αυτό το όραμα, η δύναμη, η ταύτιση με την έννοια της αθανασίας.»

Τέλος, στη δήλωση που έκανε ο Κώστας Αθυριδης για το Φεστιβάλ Ολύμπου, είπε: «Το Φεστιβάλ Ολύμπου πιστεύω ότι είναι από αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη γκάμα εκδηλώσεων σε πολλούς πανέμορφους, μοναδικούς και αξιόλογους χώρους. Είναι από εκείνα τα φεστιβάλ που απευθύνονται σε πολύ κόσμο, διότι η μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα και η χρονική περίοδος του καλοκαιριού που έχει εδώ και πολλούς έλληνες και ξένους παραθεριστές, δίνει την ευκαιρία σε πάρα πολύ κόσμο να παρακολουθήσει υψηλού επιπέδου παραστάσεις, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, καθώς και τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, ανθρώπους με πολύ μεράκι γι΄ αυτό που κάνουν. Πραγματικά τρέχουν για να προσφέρουν στον πολιτισμό, σ΄ αυτές τις δύσκολους περιόδους που περνάμε και μάλιστα κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Κλείνοντας θέλω να πω ότι χαίρομαι πάρα πολύ γι΄ αυτή τη συνεργασία που πιστεύω ότι θα μας δικαιώσει όλους στον απολογισμό.»


● Ο Κώστας Αθυρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία έξι ετών αρχίζει μαθήματα κλασικού πιάνου με τον αρχιμουσικό και μαέστρο της Κρατικής Ορχήστρας Βορείου Ελλάδος, Γιώργο Θυμή. Στα εφηβικά του χρόνια η ροκ μουσική τον κερδίζει και για μια εικοσαετία συμμετέχει σε μουσικά σχήματα της πόλης (Rodondo RoxGrasshoppers, κ.α.).
Το 1979-80, παράλληλα με τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα του North London University στην Αγγλία, παρακολουθεί σεμινάρια υποκριτικής και κινησιολογίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπήρξε από τους ιδρυτές του Alumni Drama Club, της μεγαλύτερης, τότε, ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης, βασισμένη στο σύλλογο αποφοίτων του Κολεγίου Ανατόλια. Από το 1983 έως το 1995 σκηνοθετεί φιλόδοξες μουσικοθεατρικές παραγωγές, όπως το TOMMY Rock Opera (Βασιλικό Θέατρο, 1990), το CATS (Θέατρο Κήπου, 1992), ο ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ (Θέατρο Κήπου, 1994), το JESUS CHRIST SUPERSTAR (Θέατρο Κήπου, 1995) κ.α.
Από το 1998 δισκογραφεί και συνεργάζεται ως συνθέτης με την ερμηνεύτρια και στιχουργό Γεωργία Βεληβασάκη. Τα τελευταία χρόνια, σε σύμπραξη με τη λογοτέχνη Penny Turner, που έχει γράψει το script, ετοίμασε τηνALEXANDER ROCK OPERA, ένα πρωτότυπο έργο το οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2012 στο Stage και το Μάρτιο του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Δισκογραφία: 2003 cd Sexual Instinct, 2004 cd Σύννεφα, 2006 cd Σε τόνο μπλε méditerrané,  2008 cd Βραδινό Δελτίο, 2009 cd Gaia/Action St., 2011 cd/βιβλίο Το Μικρό Μυστικό της Ζωή, 2012 2cd ALEXANDER Rock Opera.

1η ΦΩΤΟ:
Ο μουσικός και δημιουργός της Alexander Rock Opera Κώστας Αθυρίδης, στη μέση, με το Νίκο Πασχαλούδη, υπεύθυνο επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του ΟΡΦΕΟ και τον Κώστα Μυστακίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΟΡΦΕΟ