Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Αποκαλύψεις των ΗΠΑ για τη Συρία: Ο Άσαντ σκότωσε το λαό του με χημικά όπλα - Για "στοχευμένη" επιχείρηση έκανε λόγο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

- Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, εξέφρασε τη βεβαιότητα των αρχών για χρήση χημικών όπλων στη Συρία
- Ακολουθεί το διάγγελμα του Μπάρακ Ομπάμα 
- Ο Ολάντ στο πλευρό του Ομπάμα, σε αντίθεση με τους Μέρκελ και Κάμερον
- Η Τουρκία πιθανή σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια στρατιωτική επέμβαση
- "Ο στρατός είναι έτοιμος για οποιαδήποτε επίθεση", δηλώνει ο ΥΠΕΞ της Συρίας
- Σε επιφυλακή ο στρατός της Σαουδικής Αραβία, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες

Οι αμερικανικές αρχές είναι απολύτως σίγουρες ότι η Άσαντ - τον οποίο χαρακτήρισε εγκληματία και δολοφόνο- έδωσε την εντολή για χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο Τζον Κέρι.

Κατά την ομιλία του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είχε προαναγγείλει ότι θα προβεί σε αποκαλύψεις, τόνισε ότι: "Υπάρχουν πράγματα που γνωρίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να τα δημοσιοποιήσουμε. Τα ξέρουν όμως τα μέλη του Κογκρέσου".

Και συνέχισε: "Η Συρία έχει το μεγαλύτερο εξοπλισμό χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή. Τα χρησιμοποίησαν πολλές φορές αυτή τη χρονιά. Τρεις μέρες πριιν από την επίθεση στις 21 Αυγούστου, τα όπλα ήταν στην περιοχή και τα προετοίμαζαν. Γνωρίζουμε τι ώρα προσγειώθηκαν οι πύραυλοι, πού και πότε, καθώς και ότι προσγειώθηκαν μόνο σε κυβερνητικές περιοχές. Ο Άσαντ σκότωσε 1.429 ανθρώπους, εκ των οποίων 426 παιδιά. Έτσι σκότωσε ο Άσαντ τον λαό του".

Επιπλέον τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επαναλάβουν στη Συρία ό,τι έπραξαν στο Ιράκ και ο,τιδήποτε κάνουν στη χώρα αυτή δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις επεμβάσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή ακόμη και τη Λιβύη, κάνοντας λόγο για μια "στοχευμένη" επιχείρηση, χωρίς τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων.

Ο Αμερικανός υπουργός επισήμανε επίσης ότι και άλλες χώρες παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση, περιμένοντας να δουν εάν η Συρία μπορεί να γλιτώσει αφού έκανε χρήση χημικών. Η ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας θα στείλει κατά συνέπεια ένα "μήνυμα" στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ. "Έχει σημασία αν δεν γίνει τίποτα. Έχει σημασία εάν ο κόσμος καταδικάζει στα λόγια και δεν συμβαίνει τίποτα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κέρι τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες τους αλλά έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, της Αυστραλίας και του Αραβικού Συνδέσμου, ωστόσο θα ενεργήσουν με βάση το δικό τους χρονοδιάγραμμα. "Η ιστορία θα μας κρίνει όλους πολύ σκληρά αν κλείσουμε τα μάτια στην αδικαιολόγητη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από έναν δικτάτορα, παρά τις προειδοποιήσεις", κατέληξε.

Το σχέδιο των ΗΠΑ


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

newsit.gr