Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ...

Επιστήμονες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Οχάιο διαπίστωσαν ότι το άγχος συμβάλλει σημαντικά στην εξάπλωση της ασθένειας στον ανθρώπινο οργανισμό, επειδή ενεργοποιεί ένα γονίδιο που μπλοκάρει την αντίδραση
του ανοσοποιητικού.

Πολλά είναι τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το άγχος και φαίνεται ότι ένα από αυτά είναι η μετάσταση του καρκίνου.

Σ” αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Οχάιο, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το άγχος συμβάλλει σημαντικά στην εξάπλωση της ασθένειας στον ανθρώπινο οργανισμό, επειδή ενεργοποιεί ένα γονίδιο που μπλοκάρει την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation, το άγχος ενισχύει τη δράση του γονιδίου ATF3, προκαλώντας σημαντική βλάβη στο ανοσοποιητικό.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει τον μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου γονιδίου, ωστόσο είναι βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς ο καρκίνος αποκτά τη δυνατότητα να εξαπλωθεί σε όλα τα όργανα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα των καρκινικών όγκων χρησιμοποιούν την ενέργειά τους έτσι ώστε η μετάσταση να φτάσει ακόμη και στα πιο μακρινά σημεία από εκείνο στο οποίο βρίσκεται ο αρχικός καρκίνος.

Το άγχος έχει συνδεθεί σε παλαιότερες μελέτες με τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα ανακάλυψη θα βοηθήσει στον σχεδιασμό φαρμάκων που θα περιορίζουν τη δράση του ATF3, ώστε να μειώνεται ή και να αποφεύγεται η μετάσταση. 


http://www.agioritikovima.gr/